Reklama

Reklama

Mafiáni

(seriál)
  • Slovensko Mafiáni na Slovensku (pracovní název)
Slovensko, (2015–2017), 12 h 55 min (Minutáž: 30–55 min)

Režie:

Tibor Szilvási

Hrají:

Marek Majeský (vypravěč), Milan Žitný, Jaroslav Ivor, Anton Heretik, Peter Majtán, Milan Lučanský, Peter Tóth, Daniel Vražda, Desana Dudášová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(25)

Recenze (75)

pursulus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konsistentní, Vomáčko.¬         Slovenští "Mafiáni" jsou seriálem o dvou řadách, druhá je známa také pod názvem "Súmrak bossov". Pojednává o historii organizovaného zločinu na Slovensku počínaje devadesátými roky, na jejichž začátku se rozpadla česko-slovenská federace, což v souvislosti s jiným vznikajícím právním prostředím byl spouštěč pro chytráky všeho druhu, kteří dovedně využívali zákonů ve svůj prospěch v neprospěch jiných. O těch, kteří tuto snahu přehnali a dostali se až za zákonnou hranici, je tento seriál. Natočeno dosti působivě s využitím dobových dokumentů, významnou část na hodnocení má také vlastní námět "podsvětí". Mezi oběma řadami není rozdílu, druhá je prostě pokračováním první. Moje hodnocení za obě řady společné je proto zcela konsistentní. ()

Gunslinger 

všechny recenze uživatele

Kvalitný slovenský dokumentárny seriál? No čoho som sa to dožil - koniec sveta sa blíži.. Každý diel si berie na mušku inú zločineckú organizáciu na Slovensku (čo diel, to iný mafián) a prostredníctvom výpovedi svedkov, správ, polície, vyšetrovateľov a znalcov sa divák dozvie až niekedy neuveriteľné skutočnosti zo života podsvetia po nežnej revolúcii. Možno by som si odpustil to posolstvo na konci každého dielu, ale tak je to RTVS takže im to odpúšťam. Premiérový vysielací čas (piatky večer) je taktiež dosť nešťastný, ale online archív RTVS to istí.. Celkovo bravó - vzplanula nádej na kvalitnú sk dokumentárnu scénu.. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Vlastně dost repetitivní (úvody a závěry působí spíš směšné; materiálu také nebylo mnoho, tvůrci si museli vypomoci "mluvicími hlavami", které občas jen zopakují, co řekl předřečník), občas trochu matoucí (Slovensko je přeci jenom trochu malý rybník; ti, kdo ve světě zločinu něco znamenali, se navzájem znali, občas se tedy "na scéně" mihne mafián, který ještě nebyl představen, a člověk se slovenským podsvětím neseznámen, to pak nestíhá sledovat - viz kupř. J. Svoboda nebo M. Černák, o kterých se nutně mluví dřív než v 9., respektive 11. a 12. epizodě), každopádně dost důležité (vivat nastavování zrcadel!), nadto ještě velice vtahující (protože prostě zločin je sexy, co si budeme povídat). Fascinující (ve smyslu: a to se fakt mohlo stát?!) pro mě byly obzvlášť osudy R. Holuba, M. Sýkory, Pápayovců a samozřejmě (informačně nejhutnější) příběh Mikuláše Černáka. 80% ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentárny seriál o slovenských mafiánoch z 90tych rokov. Obsahuje veľa dobových záberov, reportáží a výpovedí ľudí, ktorí to zažili "z blízka". Trochu ma prekvapilo, že Reichel je tu od začiatku označovaný za podnikateľa a až na konci seriálu sám spomenie, že bol odsúdený. Najlepší je dvojdiel o Černákovi, pretože obsahuje asi najviac autentických záberov, vrátane rekonštrukcií vrážd a záverečnej reči Černáka. A navyše k tomu aj príbehy od Reichela, ktorý bol jeho kamarát. Bohužiaľ, niektoré epizódy boli spracované neprehľadne a prospela by im dlhšia stopáž. 85 % ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Stručné zhrnutie "podnikateľskej kariéry" najznámejších mafiánov na Slovensku a ich skupín. Epizódy sú väčšinou vyplnené komentármi publicistov, novinárov, svedkov, bývalých podnikateľov, ktoré sú doplnené archívnymi zábermi. Človek sa nielen dozvie kopu zaujímavostí z histórie najznámejších mafiánskych skupín na Slovensku, ale určite si všimne aj ich úzke kontakty so SIS. ()

Zajímavosti (6)

  • Počas celého dielu má Peter Tóth tričko naruby. (Jumar)
  • Trinásty diel pôvodne ani nemal vzniknúť, no keďže počas nakrúcania 12 dielov tvorcovia získali mnoho zaujímavého materiálu, rozhodli sa pripraviť aj špeciálnu 13. epizódu. Keďže však nebola dokončená v požadovanom termíne, museli operatívne pristúpiť k posunu vysielania. Premiéra tak bola presunutá na 24.6.2016. (Paldiny)

Reklama

Reklama