Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím jen četl v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt... a možná najde i lásku svého života. Co na to všechno řekne maminka? A bude spokojený otec král? (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (327)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Odvahu dobrého krále střeží paní smrt. Tehdy králem staneš se, až potkáš se ní, dříve ne..." Musím říct, že jsem měl vůči této pohádce jisté předsudky, protože Jana Budaře moc nemusím. A v jistou chvíli (viz scény s šišlavými čarodějnicemi) jsem si říkal, že jsem se ve svém despektu vůči této autorské Budařově pohádce nemýlil. Ovšem povětšinu času jsem byl docela spokojený. Námět o tom, jak se z jednoho rozmazleného princátka stal opravdový muž, asi zas tak úplně originální není, ovšem způsob, jakým k této přeměně  došlo (setkání s paní smrtkou) už ale ano. Jana Budaře mám spojeného spíše s rolemi komediálními (s někdy až trapným humorem), zde se ale setkáme i s poměrně temnými (téměř hororovými) momenty což se mi celkově docela líbilo (ač bych si tedy odpustil scénu s hnusným hadem). Vizuálně je pak velmi mistrně zpracován onen pobyt prince v království smrti. Vybrat si za kameramana Jana Malíře se tedy Budařovi opravdu povedlo.  Coby milovník klasiky pak musím ocenit i nápad do filmu zakomponovat hned několik klasických melodií vážné hudby. Celkově tedy (i díky obsazení půvabné Veroniky Khek Kubařové) poměrně velká spokojenost. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem si, že film nějak přečkám (knihu už jsem četla, tak co by mě asi mohlo překvapit?), ale to jsem se spletla! Navíc - jako bonusek-bonbónek pro pečlivé čtenáře titulků - víte, koho hrál Miroslav Etzler? Taky kamera Jana Malíře je nepřehlédnutelná. Čaruje. Mamánka jsem nejspíš neviděla naposledy. Zatímco o většině (99 %) českých pohádek posledních dekád musím přiznat, že jsem je neviděla ani poprvé. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

3* námět Mamánka mě docela zaujal a tak není divu, že jsem si ho pustil hned jak jsem se k němu dostal, Zdejší hodnocení sice k němu moc neláká a asi ani já mu moc nepomůžu, ale v každém případě jde o zajímavý počin, který není pro každého. Možná "takový malý nepodstatný" problém podle mě je, že není moc pro děti, což se u pohádky předpokládá. Právě s jeho příběhem mám největší problém, protože se tváří rozporuplně - na jednu stranu se chce zalíbit dětem různě pitvořícími a bláznivými postavami (jako to má v oblibě Troška - já teda ne) a na druhou je ústředním tématem Smrt, protože jen ta pomůže změnit rozmazlence v muže. Vizuální stránku pochválit můžu, herci své role v rámci scénáře zvládly taky dobře a snad jen kombinace hudebních žánrů mi tam občas přišla jako pěst na oko, což každý má jinak. V každém případě je autorské dílo Budaře originální počin, který ocení zvláště kritici a novátoři. A já zůstanu u své oblíbené průměrné známky a nevidím moc důvod k repríze. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tema dospivani a vyporadani se s vlastnim strachem. Najdete tu dobrodruzstvi, pouceni, strach a romantiku. Pribeh se bude jiste libit dospelym i detem. Neni to ale klasicka pohadka, jakou by v kine cekala rodina s detmi. Budar hraje zhyckaneho kralovskeho synka, kteremu se nechce z tomu. A zaroven se sam reziruje. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Budař neměl Mamánka promovat jako svůj životní projekt. Očekávání by byla menší a následná zklamání logicky také. Prince překvapivě nevede komediální cestou, ale celou pohádku zbytečně tlačí do existenciálně spirituální roviny, na kterou ani nemá intelekt. Film je tak snesitelný jen díky účasti Kubařové s Vetchým. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • V pohádce měli hrát roli krále a královny Josef Abrhám a Libuše Šafránková. Film se ale kvůli finančním potížím několikrát odložil, a tak v roce 2020 Libuše Šafránková roli odmítla kvůli svému zdravotnímu stavu. Nahradit ji měla Hana Maciuchová. Ta však zemřela a za půl roku zemřela i Libuše Šafránková (obě zemřely na rakovinu, která se jim vrátila). Josef Abrhám roli krále po dlouhých odkladech také odmítl ze zdravotních důvodů a v květnu roku 2022 zemřel. Roli krále a královny si tak nakonec zahráli Martin Huba a Jana Nagyová. (tsatsiki)
  • Kromě originální filmové hudby Jana Budaře zní v pohádce i několik známých melodií vážné hudby: Árie „Nessun Dorma“ z Pucciniho opery „Turandot“, árie „É lucevan le strela“ z Pucciniho opery „Tosca“, „Tanec komediantů“ od Bedřicha Smetany, 2. věta (Jaro) ze Čtvero ročních období Antonia Vivaldiho, Allegro z koncertu č. 3 Es dur pro lesní roh W. A. Mozarta. (HonzaBez)

Reklama

Reklama