foto

Martin Huba

  • nar. 16.7.1943 (72 let)
    Bratislava, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 16. července 1943 v Bratislavě. Významný slovenský herec a režisér a úspěšný vysokoškolský profesor je osobnost známá v Čechách i na Slovensku. Svou štíhlou postavou, ušlechtilým zjevem, jemným chováním, ale především trvalou spoluprací na kvalitních projektech si Martin Huba vysloužil trefnou přezdívku - aristokrat divadla.

Syn herce Mikoláše Huby a operní zpěvačky Mimi Kišonové-Hubové v roce 1964 absolvoval herectví na bratislavské VŠMU. Působil v košickém divadle, poté v Divadle poezie a také v Divadle na korze, odkud přešel po jeho zákazu na Novou scénu Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde působil 20 let. Od roku 1999 hostuje na řadě slovenských i českých scén. Věnuje se také divadelní režii. Režíroval v činohře i opeře SND Bratislava a v rámci Letních Shakespearovských slavností v Praze.

Ve slovenském filmu začínal malými rolemi, více příležitostí mu poskytuje český film. Připomeňme si například snímek Fany (režie Karel Kachyňa, 1996), Kuře melancholik (režie Jaroslav Brabec, 1999), tragikomedii Musíme si pomáhat (režie Jan Hřebejk, 2001), která se probojovala až k nominaci na Oscara, Horem Pádem (režie Jan Hřebejk, 2004), Krev zmizelého (režie Milan Cieslar, 2005), Štěstí (režie Bohdan Sláma, 2005), Šílení (režie Jan Švankmajer, 2005).

Zdroj: presskit k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Herecká filmografie

2016 Anděl Páně 2
Lída Baarová
Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Pálava (TV seriál)
2014 Pravomil (studentský film)
Quido (studentský film)
2013 České století (TV seriál)
Donšajni
Hořící keř
Tančiareň (divadelní záznam)
2009 Kawasakiho růže
Muži v říji
Post Bellum (TV film)
3 sezóny v pekle
2008 Cinka Panna
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Poklad (S03E04)
2006 Krev zmizelého (TV seriál)
Obsluhoval jsem anglického krále
2005 Krev zmizelého
Šílení
Štěstí
2004 Horem pádem
2003 Dědictví slečny Innocencie (TV film)
Fricasse
2000 Chaos (TV film)
Musíme si pomáhat
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Kráľovská hra (TV film)
Kuře melancholik
1996 O sirotkovi z Radhoště (TV film)
Vyššia moc
1995 Advent (TV film)
Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Fany
Sen o krásné panně (TV film)
1994 Dlhý, Široký, Bystrozraký (TV film)
Dvaja muži pod posteľou (TV film)
Hra o láske a smrti (TV film)
Ještě větší blbec, než jsme doufali
Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
1993 Kanárská spojka
1992 Od rána do úsvitu (TV film)
Rozprávky z Hollywoodu (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
La musica (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Osudné dveře (TV film)
1990 Piata pečať (TV film)
Svědek umírajícího času
1989 Novinári (TV film)
Pasians (TV film)
Reverend (TV film)
Škola detektívky (TV seriál)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Ako si Grétička trochu zdriemla (TV film)
Bez problémov (TV film)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Mercadet (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Tony peňazí (TV film)
1987 Ako som nedostal Nobelovu cenu (TV film)
Dvaja (TV film)
Miliónový chlap (TV film)
Páni Glembayovci (divadelní záznam)
Posledná hodina (TV film)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
1986 A čo ja, miláčik? (TV film)
Chlapec do náručia (TV film)
1985 A vrátil sa im pokojný spánok (TV film)
Deti (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Líška a hrozno (TV film)
Nevera (TV film)
Obyčajný deň (TV film)
Páta stanice (TV seriál)
Škriepnici (TV film)
1984 Keď jubilant plače (TV film)
Kouzelníkův návrat
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Reťazenie (TV film)
Umenie komédie (TV film)
1983 Cesta na krvavé pole (TV film)
Drotár (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Pani z mora (divadelní záznam)
Silvestrovské pranie (TV film)
1982 Delenie majetku (TV film)
Hniezdo na ôsmom poschodí (TV film)
Medzi nami (TV film)
Thibaultovci (TV film)
1981 Macbeth (TV film)
Mesiac na dedine (divadelní záznam)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
Pulzovanie nášho vesmíru (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Tá dáma (TV film)
1980 Faidra (TV film)
Muž, ktorého srdce je na vysočine (TV film)
1979 Mišo (TV film)
Na vysokej skale: Múdry blázon (TV film)
Olejkár (TV film)
Satanov chrám (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
1978 Inkognito (TV film)
Izrafel (TV film)
Listy Juliane (TV film)
Parížsky život (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Strýčkov sen (TV film)
Večera (TV film)
Zbojníci (TV film)
1977 Doktor Jorge (TV film)
Gomez (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Americká tragédia (TV film)
Dni Turbinovcov (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Čokoládový hrdina (TV film)
Nepokojná láska (TV seriál)
Schody z mramoru (TV film)
Straty a nálezy (TV seriál)
Šepkajúci fantóm
Štěstí sběratelů (TV film)
Veľká poľovačka (TV film)
1974 Do zbrane, kuruci!
Mizantrop (divadelní záznam)
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
Tajný agent (TV film)
Trofej neznámeho strelca
V každom počasí
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Dynamit (TV film)
Hadí princ (TV film)
1972 Doktor (TV film)
Janko Búrka doma (TV film)
Javor a Juliana
Mam'zelle Nitouche (TV film)
Nikto nie je doma (TV seriál)
Othello (TV film)
Ruža z Herátu (TV film)
Stávka o Leokádiu (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Debny (TV film)
Falošný Nero (TV film)
Svadba (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
1969 Nevesta (TV film)
Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1968 Dialóg 20-40-60
Quo vadis Zivorade
1967 Pasca (TV film)

Dokumentární

2014 Milan Čorba (TV film)
2013 Herecké legendy (TV seriál)
2011 Televízia po slovensky (TV seriál)
2010 Zdi jsou vysoké a tlusté (TV film)
13. komnata Ladislava Chudíka (TV film)
2009 Film o filmu: 3 sezóny v pekle (TV film)
2008 Gen.sk (TV seriál)
Radosť zo života (TV seriál)
2005 Film o filmu: Krev zmizelého (TV film)

TV pořady

2013 Trochu inak v SND s Adelou Banášovou (TV pořad)
2012 Slnko v sieti 2012 (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Smotánka (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1980 Zmena programu (TV pořad)

Režijní filmografie

2013 Tančiareň (divadelní záznam)
2003 Král Lear (divadelní záznam)
1994 Hra o láske a smrti (TV film)
1993 Slepý Geronimo a jeho brat
1991 Jacobowski a plukovník (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(64)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace