foto

Martin Huba

  • nar. 16.7.1943 (75 let)
    Bratislava, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 16. července 1943 v Bratislavě. Významný slovenský herec a režisér a úspěšný vysokoškolský profesor je osobnost známá v Čechách i na Slovensku. Svou štíhlou postavou, ušlechtilým zjevem, jemným chováním, ale především trvalou spoluprací na kvalitních projektech si Martin Huba vysloužil trefnou přezdívku - aristokrat divadla.

Syn herce Mikoláše Huby a operní zpěvačky Mimi Kišonové-Hubové v roce 1964 absolvoval herectví na bratislavské VŠMU. Působil v košickém divadle, poté v Divadle poezie a také v Divadle na korze, odkud přešel po jeho zákazu na Novou scénu Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde působil 20 let. Od roku 1999 hostuje na řadě slovenských i českých scén. Věnuje se také divadelní režii. Režíroval v činohře i opeře SND Bratislava a v rámci Letních Shakespearovských slavností v Praze.

Ve slovenském filmu začínal malými rolemi, více příležitostí mu poskytuje český film. Připomeňme si například snímek Fany (režie Karel Kachyňa, 1996), Kuře melancholik (režie Jaroslav Brabec, 1999), tragikomedii Musíme si pomáhat (režie Jan Hřebejk, 2001), která se probojovala až k nominaci na Oscara, Horem Pádem (režie Jan Hřebejk, 2004), Krev zmizelého (režie Milan Cieslar, 2005), Štěstí (režie Bohdan Sláma, 2005), Šílení (režie Jan Švankmajer, 2005).

Zdroj: presskit k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hovory s TGM
Kluci z hor
2017 Ríbezľák
2016 Anděl Páně 2
Lída Baarová
Pálava (TV film)
2014 Pravomil (studentský film)
Quido (studentský film)
2013 Donšajni
Hořící keř (TV film)
Tančiareň (divadelní záznam)
2009 3 sezóny v pekle
Kawasakiho růže
Muži v říji
Post Bellum (TV film)
2008 Cinka Panna
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
2005 Krev zmizelého
Štěstí
Šílení
2004 Horem pádem
2003 Dědictví slečny Innocencie (TV film)
Fricasse
2000 Chaos (TV film)
Musíme si pomáhat
1999 Kráľovská hra (TV film)
Kuře melancholik
1996 O sirotkovi z Radhoště (TV film)
Vyššia moc
1995 Advent (TV film)
Fany
Sen o krásné panně (TV film)
1994 Dlhý, Široký, Bystrozraký (TV film)
Dvaja muži pod posteľou (TV film)
Hra o láske a smrti (TV film)
Ještě větší blbec, než jsme doufali
Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
1993 Kanárská spojka
1992 Od rána do úsvitu (TV film)
Rozprávky z Hollywoodu (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Jacobowski a plukovník (TV film)
La musica (TV film)
Labyrint
Lorenzaccio (TV film)
Osudné dveře (TV film)
1990 Piata pečať (TV film)
Svědek umírajícího času
1989 Novinári (TV film)
Pasians (TV film)
Reverend (TV film)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Ako si Grétička trochu zdriemla (TV film)
Bez problémov... (TV film)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Mercadet (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Tony peňazí (TV film)
Vaša vec, pán komisár (TV film)
1987 Ako som nedostal Nobelovu cenu (TV film)
Dvaja (TV film)
Miliónový chlap (TV film)
Posledná hodina (TV film)
Páni Glembayovci (divadelní záznam)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
1986 A čo ja, miláčik? (TV film)
Chlapec do náručia (TV film)
1985 Deti (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Líška a hrozno (TV film)
Nevera (TV film)
Obyčajný deň (TV film)
Škriepnici (TV film)
1984 Keď jubilant plače (TV film)
Kouzelníkův návrat
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Reťazenie (TV film)
Umenie komédie (TV film)
1983 A vrátil sa im pokojný spánok (TV film)
Cesta na krvavé pole (TV film)
Drotár (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Pani z mora (divadelní záznam)
Silvestrovské pranie (TV film)
1982 Delenie majetku (TV film)
Hniezdo na ôsmom poschodí (TV film)
Medzi nami (TV film)
Pulzovanie nášho vesmíru (TV film)
Thibaultovci (TV film)
1981 Macbeth (TV film)
Mesiac na dedine (divadelní záznam)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Tá dáma (TV film)
1980 Faidra (TV film)
Muž, ktorého srdce je na vysočine (TV film)
1979 Mišo (TV film)
Na vysokej skale: Múdry blázon (TV film)
Olejkár (TV film)
Satanov chrám (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
1978 Izrafel (TV film)
Listy Juliane (TV film)
Parížsky život (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Strýčkov sen (TV film)
Večera (TV film)
Zbojníci (TV film)
1977 Doktor Jorge (TV film)
Gomez (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Americká tragédia (TV film)
Anjel prichádza oknom (TV film)
Dni Turbinovcov (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Lampióniky (TV film)
Minúta rozhodnutia (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Schody z mramoru (TV film)
Veľká poľovačka (TV film)
Čokoládový hrdina (TV film)
Šepkajúci fantóm
Štěstí sběratelů (TV film)
1974 Do zbrane, kuruci!
Koktejl (TV film)
Maľovaná lopata (TV film)
Mizantrop (divadelní záznam)
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
Tajný agent (TV film)
Trofej neznámeho strelca
V každom počasí
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Dva životy (TV film)
Dynamit (TV film)
Hadí princ (TV film)
Prípad Gabriela (TV film)
Som Petőfi (TV film)
Za frontom (TV film)
Ďalej to ide ako po masle (TV film)
1972 Doktor (TV film)
Janko Búrka doma (TV film)
Javor a Juliana
Othello (TV film)
Play mam'zelle Nitouche (TV film)
Ruža z Herátu (TV film)
Stávka o Leokádiu (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Švédska zápalka (TV film)
1970 Debny (TV film)
Falošný Nero (TV film)
Jubileum (TV film)
Svadba (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
1969 Nevesta (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1968 Dialóg 20-40-60
Quo vadis Zivorade
1967 Pasca (TV film)

TV seriály

2016 Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2013 České století (TV seriál)
Veliké bourání (1918) (E01)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Poklad (S03E04)
2006 Krev zmizelého (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Sólokapr (E01)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1985 Páta stanice (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Na život a na smrť (E07)
Augustové dni (E05)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
Stellis vinctus (E03)
další epizody (5)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Straty a nálezy (TV seriál)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2016 Film o filmu: Lída Baarová
2014 Milan Čorba (TV film)
2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
2011 Televízia po slovensky (TV seriál)
2010 Zdi jsou vysoké a tlusté (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ladislava Chudíka (S05E29)
2009 Film o filmu: 3 sezóny v pekle (TV film)
2008 Gen.sk (TV seriál)
Ladislav Chudík (TV film)
Radosť zo života (TV seriál)
2005 Film o filmu: Krev zmizelého (TV film)
1999 Herci s taktovkou

TV pořady

2016 Zlaté časy (TV pořad)
2013 Trochu inak v SND s Adelou Banášovou (TV pořad)
2012 Slnko v sieti 2012 (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Smotánka (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1980 Zmena programu (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Tančiareň (divadelní záznam)
2003 Král Lear (divadelní záznam)
1994 Hra o láske a smrti (TV film)
1993 Slepý Geronimo a jeho brat
1991 Jacobowski a plukovník (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace