Reklama

Reklama

Historické výpravné drama se odehrává v Rusku na konci 19. století. Budoucí car, mladý Nikolaj Romanov, se zmítá mezi milostným vztahem s primabalerínou Matildou Kšesinskou a smyslem pro povinnost. (TV JOJ)

Recenze (28)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá výprava a úžasný vizuál! Kulisy a kostýmy naozaj očarujúce, rovnako aj vynikajúca kamera. Čo sa toho príbehu týka, nie som síce žiadny odborník na dejiny cárskeho Ruska, ale mám pocit, že tu dosť zaúradovala hyperbola (jednoducho, je mi akosi ťažko uveriteľné, že by sa tak velevážená postava akou bol Mikuláš II. takto verejne netajil náklonosťou ku kontroverznej baletke). Každopádne, ten románik medzi budúcim cárom a 17-ročnou baletkou Matildou, sa naozaj odohral a údajne to trvalo až 3 roky. Zaujímalo by ma ako to medzi nimi bolo v skutočnosti. Musím uznať, že na tento film sa mi pozeralo veľmi dobre - popri spomínanom vynikajúcom vizuále a výprave zaujali aj vydarené herecké výkony a celkové prevedenie tohto filmu. Škoda, že si rovnako nedali tvorcovia záležať aj na kvalitnejších dialógoch, ktoré si film z takéhoto prostredia priam vyžaduje. ()

Tom10000 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný historický film vyprávějící o lásce mezi carevičem Nikolajem a jeho milenkou Matildou v době, kdy je již budoucí car ve vztahu se svojí budoucí manželkou Alexandrou a čeká ho nástup na trůn. Vše se vyvijí takto: Rok 1890. Spolu se svojí budoucí ženou sleduje carevič baletní představení, a na němž se zamiluje do baletky Matyldy. Ačkoliv se mírně zdráhá, nakonec, po příchodu Nikolaje do její komnaty, ho svede a slíbí mu věčnou lásku. Čas plyne a Nikolaj s Matyldou prožívají šťastné období. Stále zde však je Nikova druhá žena, Alexandra, která o něj velmi stojí, a další muži z blízkosti nástupce na carský trůn. I samotného Nikolaje sužuje touha stát se Carem a následovat tradici Romanovců, a přání zůstat s Matyldou. Jak si vybere? Velice půvabná herečka Michalina Olszańska v roli Matyldy a děj u mne získává plný počet bodů, a tedy i film. 100 procent, velmi doporučuji! ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Průměrný a místy nudný film, který by asi vyhovoval spíše ženským milovnicím romantického žánru. Režisér se snažil sice využívat "moderních" postupů ve střihu, a tak se nevyvaroval jisté nepřehlednosti, ve vystupujících osobách, které tvořily pozadí kolem hlavních postav, jsem se občas špatně orientoval. Michalina Olszańska je ovšem nádhernou dívčinou, Olgu Hepnarovou bych v ní nehledal; těžko hodnotit herectví jednotlivých protagonistů,, to bylo spíše průměrné a fádní. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rusům se musí nechat, že využili každou kopějku a na vizuálu je to sakra znát. Tak opulentní výprava se v rámci evropské kinematografie hned tak nevidí. Co se příběhu samotného týče, tak to už je na každém, jak mu to sedne. Oproti jiným filmům, kde ivani museli pracovat s romantickou zápletkou, tady nepůsobí neohrabaně, což je plus. Výborní byli i herci, nicméně ten celkový melodramatický tón není zrovna mým šálkem kávy. Jinak příliš nechápu ostré reakce. Mě tohle přišlo jako nekonfliktní romanťárna. 65% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Spíš melodrama než historické. Filmařské vytažení ničeho do historických souvislostí trochu vadí, pokud ale Matildu pojmete čistě jako romantickou frašku úplně náhodou z nejvyššího ruského prostředí, dopadne na výbornou. Filmařům se mimořádně podařil casting, Michalina (a její další nahé scény) udělá určitě větší díru do světa než v Muzzikantech a jako děvuša fatale je přesná. Přes ní jsem se taky k filmu dostal, obvykle ruskou kinematografii nesleduju. Mnoho povyku pro nic, jako obvykle, nic smilného neukazuje. Ode dneška má můj slovník nový pojem - šeredná jako (Němka) Luise Wolfram. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Ještě před dokončením se filmem zabývala komise ministerstva kultury, která hodlala jeho závadnost posoudit na uzavřené projekci. Na velkofilm, který stál v přepočtu asi 630 milionů korun, si stěžovali především pravoslavní strážci morálky a ctitelé památky posledního ruského cara, který byl v roce 2000 svatořečen. (Kaufman)
  • Ruská poslankyně Natalja Poklonská o filmu řekla: „Rusko je ve filmu ukázáno jako země šibenic, opilců a smilstva. Nemůžeme dopustit, aby se do kin dostal film, který záměrně falzifikuje historii a diskredituje, pomlouvá a vysmívá se jednomu z nejvýznamnějších svatých naší církve - caru Mikulášovi II. a členům jeho rodiny." (Kaufman)
  • Niektoré skupiny ortodoxných veriacich sa vyhrážali vypaľovaním kín, ktoré tento film premietnu. (d-fens)

Reklama

Reklama