Reklama

Reklama

Srdce v Atlantidě

  • USA Hearts in Atlantis (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Fotograf Bobby Garfield dostává zprávu, že jeho přítel z dětství Sully se zabil při autonehodě. Vydává se na jeho pohřeb do Bostonu a doufá, že tam potká Carol Gerberovou, poslední z partičky tří nerozlučných jedenáctiletých dětských přátel. Na pohřbu se dozvídá, že Carol je již také po smrti. Vzpomínky na mládí ho vedou k domu, kde bydlel. Je to již stará polozbořená ruina, ale dětství bylo nezapomenutelné: Bobby žije sám se svou matkou a ta pronajme první patro domu Tedovi Brautiganovi. Zatímco matka je vždy zaneprázdněna, hlavně sama sebou a svou prací, Ted začíná brát Bobbyho pod svá křídla. Vzniká mezi nimi vztah jako mezi otcem a synem. Brzy se ukáže, že Ted má jakousi telepatickou schopnost číst v myšlenkách a částečně ji předá Bobbymu, když se ho občas dotkne... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Předloha Stephena Kinga je jednoznačně nejmíň "kingovská" (rozuměj hororová, nadpřirozená) kniha, jakou jsem od něj četla. Není v ni v podstatě skoro nic tajemného (kromě trochy telepatie), ale přesto, nebo možná právě pro to mě hodně zaujala. Jde v ní hlavně o pocity, atmosféru, myšlenky, dospívání a přitom je nabytá událostmi, ale takovými, které se těžko převádějí na filmové plátno. Film zpracovává pouze první část knížky, tu dějovější, ale bohužel nějak se z ní vytratila většina emocí. Nebo lépe řečeno - nevytratila, ale v porovnání se čtením jako by žádné nebyly. Možná kdybych neznala předlohu, byla bych filmem nadšená, ale takhle jde bohužel o slabý vývar, přestože jsou postavy obsazeny přesně podle mých představ a Anthony Hopkins válí jako vždy. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Stephen King je známý hlavně díky svým hororovým knihám, ale filmové adaptace jeho "normálních" děl mají překvapivě mnohem větší úspěch a kvalitu. Tento snímek není tak známý jako "Shawshank" nebo "Zelená míle", ale rozhodně stojí za vidění. Skvělý Hopkins i dětští herci, příjemná dobová hudba, v závěru filmu možná i zamáčknete slzu v oku. Pro mě osobně lepší než knižní předloha. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ma zaujal na dvoch úrovniach. Moje detské "ja" rado miestami odpustilo jednoduchosť príbehu, malú invenčnosť pri gradácii kľúčových scén a spomienku na mládežnícke roky prekladané dychtivou túžbou za dobrodružstvom s objavovania. Dospelejšie a filmovejšie "ja" potom ocenilo snahu o poctu snímkam z obdobia "good old Hollywood" - tak rámcovaním deja ako i presunutím dôrazu zo samotného príbehu na radosť príbeh rozprávať. 70% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že kniha jako celek nepatří mezi mé nejoblíbenější Kingoviny, a o to více mě těší, že se film zaměřuje právě na mou (jedinou) oblíbenou část, tj. na Bobbyho a Teda Brautigana. Melancholické "Srdce v Atlantidě" mi v mnohém připomíná Svěrákovu "Obecnou školu", nikoli tématem, ale kouzelným ztvárněním naprosto všedních a obyčejných věcí. Jediné, co mě maličko mrzí, je upuštění od mysteriózních prvků; ty ale začínají dávat smysl až v souvislosti s "Temnou věží", takže to svým způsobem chápu... 4,5*. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Předlohu od Kinga jsem v tomto případě neznal, ale pokud jde o filmové zpracování Srdcí v Atlantidě, tak to mě.. inu, chytlo u srdce a nesmírně dojalo. Krásné výkony všech zúčastněných (Anthony Hopkins ale samozřejmě kraluje - pro mě jedna z jeho nejlepších rolí), velmi zajímavá zápletka, dojemná i napínavá se skvěle napsanými dětskými charaktery (což ostatně Kingovi šlo vždycky) a nádhernou dobovou atmosférou. Snad jedině to mohlo být delší, aby se aspoň o něco víc vysvětlili ti muži v černém. Jinak si ale nemám na co stěžovat, Anton už v té době předvedl, jaký talent v něm dřímá a celé je to prostě velmi milé a nesmírně lidské. Nadpřirozena je tu velmi pomálu, ale právě v těchto věcech spočívá Kingovo opravdové mistrovství - a tento film, ať je od předlohy jakkoliv odlišný, je výtečný. 85%. PS: Opět další matka, která se chová jako kráva. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • Konec filmu je opět převzat z jiné Kingovi povídky a to z „Heavenly Shades of Night Are Falling“ (česky Nebeské stíny noci padají, též vyšla ve sborníku Srdce v Atlantidě). V původní verzi se dospělý Bobby ještě jednou setká s Carol, která se účastní násilných protestů proti válce ve Vietnamu. (Othello)
  • Při scéně, kdy Bobby poprvé mluví s Tedem na verandě, si můžeme třikrát všimnout u světel létající můry. Když ji vidíme poprvé, je to skutečný hmyz, obě další jsou počítačovým trikem. Režisér si za můrou stál kvůli realističnosti, ve skutečnosti se ale scéna točila přes den ve studiu, protože Anton Yelchin nemohl kvůli svému věku natáčet v noci. Na place byl jenom jeden exemplář tohoto hmyzu, který se po prvním vypuštění do záběru zalétl bůhví kam, a tak zbytek dodělal počítač. (Othello)

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama