Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (361)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Povedený náhled do boje o prvního člověka ve vesmíru, ve kterém však hlavní roli hrál boj za lidská práva. Skrytá čísla asi nepřekonají Černobílý svět (2011), ale jednoznačně se důstojně zařadí do popředí těch nejlepších filmů posledních let. Je to svižné a zábavné. V mnohém se tak podobá Apollu 13. Příběh těchto žen stojí za pozornost a uznání. Možná je těch filmů s podobnou tématikou v poslední době trochu moc, ale dokud bude rasismus existovat v takové míře jako teď, tak ať je těch filmů klidně víc. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Další doják o utlačování afroameričanů, jen zde je prstem ukazováno na příkoří u černých žen, které svými mozky pomáhají v NASA k prvnímu letu člověka do vesmíru. Je to celkem klišé, místy vtipné, místy smutné, ale ničím nepřekvapující a nijak emočně nenutící se nad tím v dnešní době už víc zamýšlet. Podobně už na mě působí filmy z 2. světové války atd. Pokud je to pojato opravdu výborně a chytí to tzv. za srdce, tak ano...ale takhle? Ničím to neurazí, ničím nepřekvapí. Na nudný večer, celkem slušný film :-) ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Před nominacemi jsem se v těch černošských dramatech trošku ztrácel a Hidden Figures jsem objevil snad úplně naposled (taky je to poslední přírustek, který jsem dohnal před oscarovou nocí). Nejprve musím říci, že když člověk kouká na filmy o nerovnoprávnosti ras, typu skvělého 42 či právě Skrytých čísel, tak se snad ani není čemu divit, že jsou afroameričané poměrně podráždění, jakmile na toto téma přijde řeč. Snímek mne příjemně překvapil svou koukatelností a neotřelostí, kde všechno krásně odýpá. Vlastně mě překvapilo, na jak moc divácký film koukám (v tom nejlepším slova smyslu) a určitě budu za nějaké ocenění rád, i si ho dám znovu v kině, až se český distributor uráčí ho k nám nasadit! Krom hlavní sympatické trojky (U Octavie Spencer jsem nečekal, že to někdy řeknu! Taraji P. Henson je zase naprosto dokonalá a její rage-quit scéna je jednou z nejlepších!) baví hlavně Kevin Costner, kterého je opět radost vidět v těchhle rolích a doufám, že ho ještě nějaké čekají, namísto těch neesonovských akčních (koukám na tebe Three days to kill) a potěší i Jim Parsons, kterému ten Sheldon (zde trošku archetypálně zaslepený hlavní inženýr, kterému natrhne zadek černoška) prostě sedí. Ceny za letošními oscary jsem zahájil tím nejlepším a zakončil taktéž...9/10 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Snímek vypráví o třech černošských hrdinkách pracujících pro NASA a zároveň se musejí vypořádat s rasovými překážkami tehdejší doby a těžkostmi na pracovišti. V rámci možností se podařilo poutavě cely příběh odvyprávět, i když se v podstatě nejedná o nikterak zajímavou zápletku a větší přínos za mě měly dobové reálie kolem vesmírného programu a jakým způsobem vše kolem fungovalo. Veškeru pozornost na sebe strhává postava Katherine a ostatní dvě hrdinky jsou spíše do počtu a nedostávají tolik prostoru. Řemeslně odvyprávěno životopisné drama, které však úplně nevytrhne ze sedadel, ale určitým pozitivem je fakt, že se film nesnaží tlačit na pilu v rasové otázce a cíleně se podbízet k zisku sošky.......7/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vytýkat lehce kýčovité a klišoidní látce že je plná klišé je asi to samé, jako pozastavovat se nad tím, že je v akčním filmu přehršel akce. Takže názory těch pár hnidopichů, co to budou hodnotit vlažně brát s rezervou. Obečně vzato je to přesně ten film, který se bude líbit mase. Ne proto, že je vlezdoprdelkovský, jako některé starší kousky Rona Howarda, ale právě proto, že tématika a postery na to přesně vypadaly a přesto se to podařilo vcelku sofistikovaně obejít. Tedy samozřejmě, je to film plný správňáckých osobností a velkorysých gest, kde na konci nemůže být nic jiného než pozitivní vyústění, ale s tímhle člověk počítá už z traileru. S čím však nikoliv, je niterná, osobitá a neskutečně svěží konfrontace černých žen s bílými muži v době utlačování a rasové segregace. Co nečeká je spoustu mrštných dialogů a mraky emocí. A nečeká ani tak skvělé ženské herecké trio, které doplňuje Costner se svým světáckým "Man of Steel" typem role, ostatně takhle ho máme všichni rádi. Ty nominace jsou pochopitelné, protože ani jednou jedinkrát to nesklouzne do přehnaného sentimentu a přesto je mnohdy dobré mít po ruce kapesník. Jediná výtka tak směruje možná ke zbytečně doslovnému scénáři, který z Hidden Figures dělá ve finále jen ty figures. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)
  • Před natáčením v Atlantě režisér Theodore Melfi a herečka Taraji P. Henson navštívili 98letou Katherine Johnson v domě ve Virginii, kde se bavili a prohlíželi fotoalba s dětmi a vnoučaty. Katherine několikrát řekla: „Nevím, proč děláte film o mně. Dělala jsem jen svou práci. (griph)
  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama