Jednou se vrátí (TV film)
Někdy se vracejí
Sometimes They Come Back
Raz sa vrátia
Niekedy sa vracajú
Horor / Drama / Fantasy
USA, 1991, 97 min
Tom McLoughlinPlakáty
Jima Normana ( Tim Matheson ) provází od dětství děsivý zážitek, při němž byl svědkem smrti svého staršího bratra, kterého zavraždila parta čtyř výrostků. Nyní po letech se Norman společně se svojí ženou a synem vrací do rodného městečka, aby zde vyučoval na zdejší střední škole. Mezi těžce zvladatelnými studenty sportovních tříd, které daleko více než učivo zajímá baseball nachází pouze pár oblíbenců. Poté, co má jeden z nich smrtelnou nehodu, přichází do třídy nový žák. Jim si s hrůzou uvědomuje, že je to dávno mrtvý vůdce party, která zabila jeho bratra. Dvacetsedm let spící noční můra se znovu probouzí. (kosta73)
tron
„TOTO sa stane z drsňákov?“ Kvôli takýmto televíznym fušerinám pokladajú diváci filmové kingovky za synonymum hovadiny. Film NIEKEDY SA VRACAJÚ vznikol podľa zlej Kingovej poviedky, ale oproti filmu Toma McLoughlina (PIATOK TRINÁSTEHO 6: JASON ŽIJE) bola na Nobelovu cenu za literatúru. Snímka je mizerná. Neviem, či mám spomenúť skôr amatérske herecké výkony už na pohľad s prepáčením HNUSNÝCH hercov (ústredný Tim Matheson podobne zmrvil už Darabontovho POCHOVANÉHO ZAŽIVA), predpotopné masky, hlúpy dej (koho, okrem učiteľov a študentov, zaujíma zápletka o vracajúcich sa mŕtvych študentoch, terorizujúcich učiteľa?) či blbé jednanie postáv (postava je na ceste prenasledovaná vraždiacim autom, ale ani bohovi neskočí do jarku). Je toho ešte viac, ale v určitej chvíli som mal všetkého tak po krk, že som to dopozeral len „aby sa nepovedalo“. Ako hovoril Edgar Allan Poe, nikdy viac.(28.5.2011)
TheRaven
Tak jako už tradičně, ani tuto kingovku nehodnotím z hlediska zadptování, jelikož knihu jsem nečetl. Film celkem poutavý s ucházející atmosférou, pěknými efekty a celkovým námětem. Bohužel lepší pasáže občas vystřídají ty nudnější a film to tak zahání do průměrnosti. Navíc tentokrát byl i docela zklamáním závěr, happyendový, dlouho dopředu předvídatelný a tak nějak už silně omletý.(12.12.2008)
MM_Ramone
S filmovými adaptáciami diel amerického spisovateľa Stephena Kinga to býva všeliaké. Niektoré sú naozaj veľmi kvalitne spracované, ale mnohé nestoja ani za reč. Tento snímok, ktorého základom je staršia, asi tridsať stranová poviedka zo zbierky Nočná smena, sa pohybuje niekde uprostred. Vlastne na to, že sa jedná o nízkorozpočtovú, televíznu produkciu je to celkom fajn. Režisérovi Tomovi McLoughlinovi sa dobre podarilo vystihnúť atmosféru pôvodnej Kingovej predlohy. Najmä scény s prízrakmi mŕtvych teenagerov, ktorí jazdia vo svojom pekelnom bouráku sú silne pôsobivé. Títo traja napomádovaní frajeri v krátkych, kožených bundách sú vážne desiví. Ich šialený smiech a vyskakovacie nože neveštia nič dobrého. ***(10.5.2010)
petero
Na to, že to má ešte dve pokračovania som čakal väčšiu pecku. Začiatok zaujímavý no ku koncu to stratilo šťavu. Dobrý výber hercov. Ako TV fim za 3*.(21.7.2006)
Aluska88
Na jednu stranu působivé z hlediska ztvárnění hlavních, záporných postav v podání frajerských drsňáků ve slušivých bundách a s charizmaticky přitažlivým vzezřením, a několika scén. Na druhou však slabé, co se týče scénáře, dialogů a podoby s povídkou. Některé dialogy pro mě byly docela působivé, převážně však ty, které pronášeli ti, kteří "se vrátili." Většina jich jsou ale jednoduché, se spoustou otřepaných frází. Z herců mě nejvíce zaujal Robert Rusler a jeho ďábelský úsměv a zářící oči, coby lídr gangu, Richard Lawson. A nejvíce vymakaná je ta jejich "pekelná" kára:) Povídku jsem četla poměrně dávno, ale i tak jsem rozpoznala, že některé pasáže byly zcela jiné, nebo se v knize ani nenacházely, konce nevyjímaje. Ten byl naprosto odlišný. Zfilmování literární předlohy je pro filmaře nejspíš tvrdý oříšek. Můžou ji zfilmovat přesně podle originálu, nebo ji pozměnit, v menší či větší míře. Myslím, že obě tyto možnosti mají své klady a zápory. Tady to bylo půl na půl. Snad všechna zfilmovaná díla podle Kinga, co jsem zhlédla, měla něco do sebe, a i kdyby byla celkově slabá, vždy z nich bude cítit King. Jeho osobnost, nápady a atmosféra. Něco z něj na mě vždy dýchlo z většiny jeho adaptací.(22.1.2010)
Phobia
Povedená povídka Stephena Kinga převedená do ne až tak povedeného filmu. Navzdory televiznímu zpracování a silné béčkovitosti nejde o vyloženou zprzněnost, ovšem moje fantazie mi při čtení nabídla zajímavější, působivější podívanou, než co zvládli stvořit filmaři. Jednoduše koukatelný průměr, který v žádném ohledu nepředvede ani záblesk něčeho nadstandardního. Opět váhám mezi dvěma a třemi hvězdičkami... Za tu změnu oproti předloze v závěru (nesnáším happyendy) se tedy přikloním k dolní hranici. 49%(9.11.2009)
Jino
Široký průměr Kingovských adaptací ve filmové branži patří i tomuto snímku. Typické prvky výborného spisovatele jsou zde cítit na sto honů - hlavní hrdina přijíždí zpět do svého rodného městečka, kde se mu začne promíjet minulost do přítomnosti. Zapomenuté křivdy a noční můry se vracejí, aby si vyrovnali účty s Jimem Normanem. To co patrně působí na papíře nemusí tak dobře ladit na filmovém plátně. Film má místama dobrou atmosféru, oproti tomu je zde vidět jak dobře se musí umět pracovat se scénářem, chce-li dotyčný vyzdvyhnout alespoň několik důležitých momentů z povídky. Někdy se vrátí jsem v knižní podobě nečetl, ale snímek se mi i tak zdál o něco ochuzen a celkově z poloviny prázdný než z poloviny plný. 50%(16.11.2009)
Rhed
Film, který jednou můžete vidět, podruhé by vás nudil. Předvídatelný děj, laciné vsuvky (tvář). Vpravdě řečeno mě nejvíc zaujala vyšlechtěná kára mladistvých vrahů, tedy Chevrolet Bel Air z roku 1957.(14.2.2010)
kosta73
Film se zhruba do poloviny vcelku věrně drží předlohy. Potom se tvůrci vydávají vlastní, ne příliš šťastnou cestou a nutno říci, že kdo zná původní velmi nekompromisní a značně depresivní povídku, bude rozjuchaným koncem asi zklamán. Jinak má ale film dobré herecké obsazení a velmi slušné zpracování.(28.1.2008)
hans500
Zajímavý horor s televizním zpracováním, místy i slušnou atmosférou a s obstojnými hereckými výkony. Slabé 3*.(12.9.2010)
charge
Oba první díly se vyvažují, v tom druhým je sice víc nasilí, ovšem zde je zase víc Kingovy tolik typické atmosféry. Takže průměr.(17.11.2009)
U.Tarare
Námět byl dobrý, ale filmové zpracování bylo strašně odfláknuté. A co se týče závěru? Byla chyba měnit knižní předlohu. Nemůžu jinak, u mě 30%(6.2.2010)
brooklyn73
Nemuzu dat 5 stars.Cely pribeh se mi zdal zmateny,avsak perfektne natoceny.Nevim jak to Stephen King naspal ,ale zajimalo by mne jestli by chtel aby to bylo presne takhle natoceno.4 hvezdy za vyber hercu "punks",vazne dobre.Starsi bratr take.Veta "we always stick together" ,vlastne provazi cely film.Zaverecna scena kdy starsi bratr, zve mladsiho (v te dobe vsak o mnoho let starsiho bratra) aby sel s nim a neopoustel ho je vazne fajnova.(5.3.2006)
corpsy
Priemerná ducharina s minimom napätia. Pri filme s takouto strašidelnou atmosférou sa pravdepodobne nevystraší ani malé decko. Na koštovanie stačí.(1.11.2010)
SOLOM.
Máme zde další z mnoha filmových zpracování, které se snaží co nejlépe vystihnout literární předlohu, podle které byli natočené. Bohužel jsem neměl tu čest si přečíst Kingovu stejnojmennou povídku, takže nemůžu srovnávat. Přestože jsem předem nevěděl do čeho půjdu, tak mě film docela zaujal. Je však potřeba říci, že ne zas až tak moc, abych si ho musel pouštět brzy znovu. Atmosféra je místy opravdu hodně slušně našlapaná a děj má zajímavý spád, ale je tu jedno velké ALE! Místy zde totiž docela brzdí rozjezd hodně nudné a ubrečené pasáže. Zvláště pak konec filmu se mi moc nelíbil. Bohužel musím dát jen lehce nadprůměrné hodnocení, protože film měl rozhodně navíc.(1.4.2011)
dainio
U nás, né až tak známý horor, z pera Stephena Kinga, zpracovaný do televizní podoby. Dá se říci, že filmy podle Kingovy předlohy se dělí na ty, které byli zpracovány výborně a na ty, jenž se máchají v průměrnosti. Zde, jde o zřetelný druhý případ. Jim Norman, se vrací do rodného města, kde mu před 27 lety parta výrostků, zabila staršího bratra a následně byla usmrcena rozjetým vlakem. Po této traumatické události se Jim vrací. Rozhodne se totiž vyučovat na zdejší škole. Do nostalgické idylky, to má ale daleko. Problém je to, že se mu hrůzné trauma z dětství opět vrací. A to přímo z pekla ! Ve městě se totiž dějí podivné vraždy. A obětmi jsou Jimovy studenti. Na místo kterých, usedávají v lavicích "mrtvý" výrostci z tragického mládí. Co s tím Jim svede, když mu nikdo nevěří ? Potenciál v tomto hororu jistě byl. I takový Tim Matheson v titulní roli, jenž už hrál ve spoustě hororů, je rozhodně solidní. Hororu podráží nohy, slabší zpracování dějové látky. Nedostatečné sehrání s původní předlohou. To jsou zřejmě aspekty, proč hodnotím za ***. Jinak, se mi ale horor celkově líbil. Na takové noční sledování, se to dozajista hodí. Určitě zkusím i další dvě pokračování.(31.7.2011)
kubal18
Mrtví se někdy vracejí je jedna z nejlepších Kingových povídek..v knížce, ale jedna z nejhůř natočených vůbec.(29.9.2008)
jacksax
takový značně nevyrovnaný filmek. Správně zvolení záporňáci, ti dobří taky nejsou nejhorší... škoda jen, že scénárista s režisérem neukočírovali konec, který film stáhl do zapomenutelného průměru. Na TV povedené a při troše investic finančních a myšlenkových to mohla být první liga. Předlohou byla jedna z nejpoutavějších Kingových povídek - na to, že je dost krátká, tak stopáž 97min docela good, bez nějaké větší vaty.(19.6.2010)
spacylemon
Všechny klišé všech filmů, spojte se! ... Vrchol pro mě nastal, když se Jimova manželka při nalévání horké vody do kávy náhle zadívá někam v dál, ruka ji přitom pomalu ujíždí a lije vodu na sporák, éhehe, to snad není možný... A takové věci se nám tu dějou celý film.(18.9.2008)
Hapretor
Budu smířlivý. Převést "S. Kinga" zábavně a atmosféricky do filmové podoby není zrovna jen tak. Toto je nenáročné, ne stupidní, ne mrazivé, dost ne-Kingové, ale konec je dojemný. Kdo má staršího či mladšího bratra, bude asi hodnotit podobně.(7.6.2011)
Související
- Někdy se vracejí 3 (video film) (1998)
- Vracejí se... znovu (1996)