Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Naivně natočený dobrodružný příběh sice čerpá z předlohy Roberta L. Stvensona, avšak upravuje si ji podle svého. Vypráví o mladém Čechovi, jenž se stává svědkem podvodného jednání majitele lodi. Darebák se totiž obohacuje nouzí bulharských vlastenců, kteří v předvečer první světové války bojují proti turecké nadvládě. (oficiální text distributora)

Recenze (23)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Stevensonova novela The Wrecker z roku 1892 po bulharsku pro dívky z nedělní školy. 1) Za zmínku stojí 28letý herecky nevýrazný David Vejražka (Franz) v neustále nažehlených kalhotách, 33letý Jan Piechcinski (Helmut Schumann) a 35letý Javor Milušev (Iannis, Řek na lodi). 2) Bulharské reálie sice moc jižní Pacifik nepřipomínají (není to Nesebr?), ale tehdy nám to zase tak moc nevadilo. Na očividně skromný rozpočet docela slušný počin. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o herecké výkony, tak tomuhle filmu nemám moc co vytknout, děj je slušně vystavěný (ostatně je to přece Stepheson) a námořní témata v naší kinematografii u nás nejsou moc častá. Příjemné jsou i jadranské exteriéry a neokoukaní herci. Pokud bych měl něco vytýkat (a ne, že by nebylo co), pak především ne zcela zvládnutou výpravu. Například na té lodi je až moc vidět, že je to pro potřeby filmu upravená loď mnohem mladší a domy při pohledu z přístavu také vypadají tak nějak mladší. Perličkou je i v několika záběrech viditelné upadlé (jistě nezáměrně) písmenko v názvu hotelu. Přesto jsou tohle spíš drobnosti a vlastně moc nerozumím, proč tady má film tak nízké hodnocení. Jistě, režijně je to trošku unylé a určitě by se dalo víc pracovat s napětím a vlastně i s tou dosti mrazivou obchodnickou pointou. Důvodem nízkého hodnocení je ale asi taky poněkud nečekaný závěr. Přecejen nebývá běžné spojovat dobrodružný příběh se společenskou kritikou. Právě to je ale na něm zajímavé a má to svou sílu... Celkový dojem: 70% ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Sakra, nebýt toho konce, dal bych snad 4. Výborně ztvárněný příběh o jednom tajemném vraku, který skrývá víc, než si může kdokoli myslet. Touha po dobrodružství je silná a stojí i za celé jmění, které jsou dobrodruzi a investoři v jedné osobě, ochotni zaplatit. Miroslav Macháček ve své typicky výborné roli drží základy kvality filmu, i když zde není hlavní postavou, i tak jeho charismatické herectví vyčnívá z řady všech zúčastněných. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušné námořní dobrodružství (kterými česká kinematografie z pochopitelných důvodů příliš neoplývá). Příběh se podařilo odvyprávět celkem napínavě a věrohodně. Hlavní roli hraje David Vejražka, u něhož je výhodou, že je neokoukaný a člověk zná jeho jméno v podstatě jen z dabingu. Nevýhodou pak je, že tady nic extra nepředvede (ale na druhou stranu ani nic extra nepokazí a je možné, že určitá nevýraznost jeho postavy je záměrná). Tradičně dobrý výkon podává Miroslav Macháček jako "pokoutný advokát". No a Ilja Racek, to je přímo prototyp starého mořského vlka ("Líh je dobrej na všecko - Nechcete k tomu aspoň vodu? - Vodu? To by byl můj konec". Taktéž to je poslední film Olinky Schoberové, které to tady ale bohužel nijak zvlášť nesluší (ač je jí teprve cirka 40 let). Příjemným zpestřením je přítomnost řady u nás neznámých zahraničních herců. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ponurý pokus o dobrodružný žánr dle povídky R.L.Stevensona a jak jinak než v koprodukci s bulharskými filmaři. Což o to, co se týče příběhu, filmový přepis by nebyl zase až tak špatný, ale bohužel to celkově postrádá veškerý koncept dobrodružného žánru jako takového. Děj se táhne a postrádá alespoň náznak nějaké akce či napětí. Takhle je to velice poklidný nenáročný snímek, který si na dobrodružství jen naivně hraje. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama