Reklama

Reklama

Viktor Taransky je režisér, scenárista a producent, kterého v poslední době pronásleduje pořádná smůla. Jeho poslední film byl propadák, teď mu utekla hvězda jeho nového filmu, rozmazlená Nicola. Viktor rozmary herců nesnáší, proto by se bez ní klidně obešel, jenže studio se obává pomsty herečky, a tak raději zruší smlouvu jemu. Zatímco si Viktor vyklízí kancelář, nabízí mu neznámý muž možnost využít "umělé herce". Zničený režisér mu nevěnuje velkou pozornost. Po několika měsících je mu doručen od neznámého balíček s harddiskem a speciálním programem, v němž počítačem simulovaní herci vypadají jako skuteční. Viktor si vybere simulaci číslo jedna, étericky krásnou Simone, kterou obsadí do hlavní role a natočí s ní film za své peníze. A pak se stane něco nečekaného, z jeho nového snímku je obrovský divácký hit a z neznámé herečky superhvězda... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Satira na showbussiness Andrewa Niccola patří do stejné skupiny filmů jako Vrtěti psem, Truman Show a jiné, které se zabývají možnostmi zmanipulování jedince a davu. Přestože film nápad podává přes inteligentní humor a s lehkým ironickým nadhledem, nápad sám až mrazí svojí reálností a možnými důsledky. Ovšem varování, i sám původce toho všeho se nakonec utopí v absurditě svého vlastního výtvoru, jak příznačné. Bavil jsem se i tím, co všechno film zparodoval (asi nejlepší byla narážka na rádobyumělecké patvary "S1mOniným" dílem I am Pig - zřejmě narážka na Svatební vázu?). Niccol mě ještě nezklamal, jeho filmy jsou inteligentní a nutí diváka přemýšlet. Update: No a virtuální popstar koukám už existuje. :) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Jaktoze je to modry??? Tezce nedocenena dokonalost, famozni namet, excelentni herectvi, skvela hudba, zasadni myslenky, dokonce jsem se u toho nekolikrat silne zasmal, coz se vetsinou nedari docilit ani regulernim komediim. Sila umele vytvorene persony. Pro me obrovske prekvapeni a necekany masterpiece. Doufam, ze se Niccol vrati k top kvalite svych ranych del, protoze posledni dobou mu to zacalo kapku skripat. 9/10 ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Jak jsem Simone viděl, hned jsem si vzpomněl na snímek Tintinova dobrodružství. Protože tohle je prostě budoucnost Hollywoodu a Andrew Niccol tímhle snímkem trošku předběhl dobu i když trošku očekávanou. Mám rád, když si někdo z Hollywoodu dělá srandu a Niccol si tu srandu dělal celou stopáž. Chce to asi odvahu. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Čím dál aktuálnější a hrubě nedoceněná. Niccol chytře útočí na víc rovinách (digitalizace, divácká povrchnost, komerce) a všechny mu vychází a napodruhé jsem konečně mohl ocenit i jeho trademarkové vychytávky, aneb starý káry a žlutý filtry. Ideální kontrast s tím, jak strašidelná tahle potenciální budoucnost je. Přijde vážně čas, kdy se ve filmech bude digitálně upravovat a vylaďovat každá pitomost a štáby zleniví, jelikož se všechno dodělá v postopro? Počkat, on už vlastně přišel... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, nakolik měl Niccol tu alegorii promyšlenou, nakolik se do ní sám projektuje jako autor, ale nakonec si stejně podrazí nohy. A ačkoli jsem se bavil u narážky na Andreje Tarkovského (hrdina se jmenuje Viktor Taransky), taky nevím, jestli mu chtěl vzdát hold, anebo si utahuje z jeho hlubokomyslného artificiálního stylu. Každopádně ty analogie mezi uměním (art) a umělostí (artificiality), proklamované teze o autonomii umění, kde jsou nedůležití herci, a vůbec ono téma totální manipulace ve jménu svobody vyjádření, dostávají v digitální éře celkem dráždivou příchuť. Dráždí to ale jen intelekt, ne emoce, takže se nelze divit, že ten film je tak chladný. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme môžeme viackrát počuť melódiu piesne "Adagio for Strings", ktorú hlavná postava použila do svojej snímky Východ a západ Slnka. (Greenpeacak)
  • V rámci propagační kampaně k filmu se objevilo tvrzení, že Simone (Rachel Roberts) je fotorealistická počítačem vytvořená osoba. Současně byly také vytvořeny webové stránky dalších fiktivních filmů, ve kterých údajně Simone hrála. (Caaslav)

Reklama

Reklama