Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Hitchcockových filmů. Panoptikum nepravděpodobných, ale bravurně vykreslených lidiček a jejich nejrůznějších pohnutek a záměrů uváděných ve skutek. Expozici a pohádkovou logiku filmu musíte bez dostatečného vysvětlení přijmout, jako u Hitchcocka vždy, abyste se mohli udiveně usmívat a kochat tím rejděním a taky se o ty figurky trošičku bát a držet jim palce. U tohohle filmu je navíc nesporně milé, že Hitch tu svůj humorný nadhled a společenskou satiru neskrývá, stejně jako svoji zalíbenost, s níž i on sám fandí těm roztomilým lidičkám, tomu živočišnému druhu, který svými filmy rozmarně vytváří. *~ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je zárukou aj v čiernobielom, hoci v USA mu nedôverovali a toto bol prvý komerčne úspešný film v Hollywoode. Až s nostalgiou sa pozerá na bývalých hercov, ktorý majú svoje čaro a gráciu aj bez toho, aby sa museli vyzliekať alebo museli hrať štramáka oplzlými vtipmi. Doba sa posunula aj v kinematografii, zdá sa ale, že skôr smerom do stoky. Hitchcock ale aj tu dokázal, že je majstrom vo svojom žánri. Dokonale buduje napätie, ponúka náznak zločinu, romantiky a psychológie, pričom výborná kombinácia komédie a thrilleru obsahuje veľa typicky ostrovného ostrovtipu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Expozícia je dosť dlhá, takže dlho som netušil, o čom film bude. A nemôže byť na filme nič lepšie, ako prekvapenie. Preto si nečítajte tunajšie obsahy. Veľmi inteligentný scenár, plný britského suchého/čierneho humoru, lepšie hlášky, ako Redgrave, by som netrúsil pri mŕtvolách ani ja. Hitch sa umne hrá s divákom, ktorý si vyfabuluje niekoľko verzií udalostí a nemôže tušiť, ktorá bude tá správna. Makety dediny, áut, vlakov atď. sú dnes naivne roztomilé, režisér z takýchto kompromisov, daných rozpočtom, asi v roku 1938 nemal veľkú radosť. Mohol sa ale plne sústrediť na budovanie chytrej zápletky a žánrového komentovania udalostí nastupujúcich v Európe. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Hitchcock bol proste kráľ! Parádny thriller skombinovaný s komédiou a romantikou bez toho aby to pôsobilo ako bordel a bolo to skutočne napínavé, vtipné aj romantické chce naozaj veľkú dávku majstrovstva. Rozuzlenie je síce trochu pritiahnuté za vlasy ale to už k podobným filmom nejako patrilo ( a stále patrí napr. nedávny Non stop alebo Tajomný let s Jodie Foster ktorý Lady Vanishes dosť vykráda).Aj po takmer 80 rokoch výborná zábava 10/10 ()

swed 

všechny recenze uživatele

Nejdříve krátké ohlédnutí: 30. léta byla pro Hitche ve znamení svižných thrillerů, okořeněných nadsázkou (krom odvážné "Sabotáže"), romantikou a špionáží. Hrdina, většinou typický představitel střední třídy, je shodou nepravděpodobných okolností donucen podstoupit riskantní cestu za očištěním své pověsti, jež je téměř vždy spjata s bezpečím celého státu. V průběhu dobrodružství dostává naše postava pomoc, a to zpravidla v podobě sympatického protějšku (slovní špičkování a erotické jiskření jsou samozřejmě v ceně). Netřeba zdůrazňovat, že na každém konci čeká nějaká ta akční scéna (za jednoznačně nejzdařilejší považuji famózní bubnovací finále z "Mladého a nezkušeného"). Výše popsaná charakteristika platí i pro "Zmizelou dámu". Film je považován za tvůrčí vrchol Hitchova britského období, což není vůbec přehnané. Uvážíme-li rok vzniku, můžeme mluvit o základech pro moderní thriller - zápletek, točících se okolo podezření, vzniklo od té doby spousta. K nestárnoucímu vyznění přispívá i lehká režie, proto vůbec nevadí, že celému spiknutí přijdete na kloub poměrně rychle. 8/10 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Hitchcock se ve filmu objeví jako muž s cigaretou na vlakovém nástupišti. (Němi)
  • V roku 2017 sa v ankete 150 hercov, režisérov, spisovateľov, producentov a kritikov pre časopis Time Out film umiestnil na 31. mieste najlepších britských filmov vôbec. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno