Reklama

Reklama

Příšerný host

  • Velká Británie The Lodger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina podezřívá svého podnájemníka z toho, že je obávaným vrahem, který si každé úterý vybírá svoji novou oběť mezi blondýnkami. Podnájemník se chová vskutku podezřele, a navíc přesně odpovídá vrahovu popisu...

Filmem PŘÍŠERNÝ HOST na sebe Alfred Hitchcock poprvé upoutal pozornost diváků. Již v tomto raném díle se režisérovi podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru ohrožení a dokonale vystihnout prostředí mlhavých londýnských zákoutí. Napětí filmu je založeno především na přesně vyváženém a rychlém rytmu vyprávění. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hitchcock vo svojom prvom temnom thrilleri používa metódy nemeckého expresionizmu a do prostredia Londýnskych temných uličiek a starých domov to perfektne zapadá. K tomu nápadito výtvarne vyriešené niektoré titulky, častokrát potom aj vo forme novinových titulkov. Symbolické využitie čísla tri, či už trojuholník na mieste činu, tri žiarovky na zlovestnom lustri v dome alebo milostný trojuholník. Viac by som dal prednosť rozvíjaniu detektívnej roviny, ako tej melodramatickej, ale inak sa obe výborne dopĺňajú. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dle známého mustru je Lodger první opravdový Hitchcock v pravém slova smyslu. Ač to pravda bezpochyby bude, němá éra je pro mě vyjma grotesek dosti těžko přístupné období a povětšinou se u podobných němých vážných filmů nudím. Lodger je tak v polovině tohodle výkladu. Opravdu jsem si užíval některé hitchcockovské prvky, které, nejen že připomínaly samotného mistra, ale oddělovaly snímek od průměru. Na stranu druhou jsem prostě neudržel pocit vnitřního nadšení déle než vždycky nějakých pár minut, po kterých jsem zapadl do klasického příběhu němé éry. 5/10 ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Hitchcock razil heslo, že film je především zábava. "Příšerný host" se tohoto prohlášení zuby nehty drží. Prostinká historka o sériovém vrahovy disponuje perfektně budovanou atmosférou strachu, vymazlenou prací kamery i několika úsměvnými momenty. Troufám si tvrdit, že zvuk by v tomto případě byl na obtíž, proto je dobře, že Hitch vlastně ani jinou možnost neměl. Rozuzlení filmu se mi zdálo příliš nucené a některé věci zůstaly nedořečeny, ale je to přeci jen Mistrův (skoro)debut, takže nemůžeme chtít maximum (to přišlo až o nějakých 30 let později). 8/10 ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

4.decembra 2016 o 22:16 som sa vďaka najväčšiemu filmovému fanúšikovi ktorého poznám stal aj ja užívateľom tejto databázy. Presne o štyri roky neskôr pridávam svoje 8.000 hodnotenie a voľba vybrať správny film bola ťažká. Jednak aby mi toto jubileum vyšlo presne v tento deň musel som zvoliť o niečo kratší film ako som mal v pláne (úplne dokonalé by bolo ak by som komentár ku 8.000 hodnoteniu dopísal o 22:16) a tak som musel mezdi legendami hľadať niečo kratšie. Nakoniec voľba padla na Alfreda Hitchcocka a jeho Príšerného hosťa. Samotný autor tento film označuje ako prvý Hitchockovský a treba povedať že právom. Dole Temžou síce ešte pretieklo veľa vody kým svetlo sveta uzrelo Psycho či ďalšie filmové skvosty ako Okno do dvora, Vtáci alebo Vertigo ale už pri tomto filme bolo jasné že na zápletky bude tento režisér majster. Treba si uvedomiť že dnes film rozhodne nie je divákom taký blízky ako obyvateľom Britských ostrovov iba niekoľko rokov po vyčínaní Jacka Rozparovača a že vo vtedajšom svete bol vnímaný určite oveľa bytostnejšie ako v dnešnom svete. Jednotlivé zábery dávali tušiť že v blízkej budúcnosti Hitchcock bude patriť k priekupníkom (nielen) kriminálnych filmov či thrilerov. A vo filme si nedá nevšimnúť ešte jednu vec. Lynčovanie nevinného človeka davom na základe nepriamych dôkazov. podobnosť s dnešnou politickou scénou (nielen) na Slovensku čiste náhodná...Tento rok sme to chceli pôvodne dosiahnuť aspoň 6.666 hodnotení a pokúsiť sa dostať do prvej 100 Slovákov podľa počtu hodnotení. Spätne tieto čísla vyznejú smiešne JK. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle už má rysy typického Hitche, i když zde najdeme spoustu chyb a berliček. Atmosféra Londýna je však přítomná skvěle, i samotný příběh je konzistentní a na dobu svého vzniku je skutečně správně temný a napínavý. Klidně však mohl být kratší, některé scény mi přišly zbytečné, i když je fakt, že jsem viděl 89minutovou verzi, nikoliv 75minutovou. A i mne to přehnaně expresivní herectví a střihy přes osu hodně štvaly. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Hitchcock řekl Trufautovi, že ačkoli předtím natočil již dva filmy, považuje za svůj skutečně první právě tento. (Kulmon)
  • Hitchcock chtěl původně nejednoznačný konec, ale studio to nepovolilo. (Kulmon)
  • Když byl film hotov, zhlédli jej distributoři a označili za strašný. Distributor C.M.Woolf protestoval s tím, že chtěl svěřit film dokonce jinému režisérovi, který by jej předělal. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama