Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy, ale vlastně nerada. Lapidárně řečeno, čekala jsem víc. Od začátku měli nakročeno a rozmáchnuto, ale nakonec se z toho vlastně konalo jen velmi málo. A dosti podivně - vrah (a hlavně jeho schopnosti) nebyl ani trochu věrohodný a jeho halucinace byla pro nás realita, takže vlastně podvod na divácích. A i ta vyšetřovatelka Kahina s tím svým řezáním mě vlastně štvala, žádný dobrý vztah jsem si k ni za celou dobu nedokázala vytvořit. Ale lokace byla zajímavá - Kirunu jsem znala jen z knih a nové info o Laponích a jejich šamanismu obohacující bylo, to zas ano. ()

boni 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit. Plusy jsou tradičně kvalitní zápletka a pozvolně budované napětí s precizní gradací, tedy prvky typické pro mé oblíbené nordic noir dílka, a dále opravdu nádherné scenérie. Mínusy můžeme hledat a také nalézt v době vzniku. Bohužel tady je ta snaha nacpat tam vše moderní tak strašně křečovitá, že to působí jako velký rušivý element po celou dobu seriálu. Ještě bych bral Alžířanku, Sámy a občasné narážky na tohle téma, kdyby to nebylo tak jednostranné a často fakticky lživé. Vzhledem k roku vzniku, kdy vrcholila uprchlická krize, je tahle křeč ve stylu "všichni Francouzi a Švédové, vy zasraný rasisti, podělte se s neandrtálci o svoji těžce vydřenou civilizaci, protože vlastně ani vy tady nejste doma", poslední platí hlavně pro Švédy, dosti nechutná. Abych se oslím můstkem vrátil, tak nacpat tam ještě do hlavních postav utajeného gaye, utajeného bisexuála, starého Švéda, jenž si nechá přivézt manželku z Thajska, jež ho samozřejmě ihned bezpodmínečně miluje až na věky, a další, to už je komické na stejné úrovni jako smutné. Velká škoda, neb jinak to je kvalitní podívaná. ()

Reklama

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Zážitek. Kriminálka s labužnickými vizuálními záběry v zemi, kde slunce nechodí vždy spát. Velmi zajímavý rozměr upozadění původního laponského obyvatelstva a jeho bohat kultury. Popravdě si myslím, že turecká protagonistka si nemusela ukradnout pro sebe tolik prostoru, někdy zbytečně její drama zastiňovalo aktuální děj. Pohled cizince na situaci však byl jistě přínosný. Méhu zaručit, že minimálně poslední dva dny začne skutečně vše dávat smysl.:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nerad bych u skandinávských seriálových kriminálek pravidelně končil u pětihvězdičkových hodnocení, ale v případě tohoto seriálu prostě nemůžu jinak, než tu pokorně děkovat za obrovský filmařský zážitek. Tvůrci tu totiž umně zvolili existující lokace v severošvédském městě Kiruna, zahrnuli do scénáře jeho ne úplně pěkný příběh o místní těžbě, přesunu města nebo o vztahu Švédů k Laponcům, a do toho zakomponovali vraždy, které mají mezinárodní přesah. Takže se sem vypraví francouzská kriminalistka, která má co dělat, aby na tamní laponský způsob života přistoupila a vlastně ho vůbec pochopila. A jelikož tato kriminálka má pouhých osm dílů, dělají si tu s hlavními i vedlejšími postavami vysloveně co chtějí. Dlouho se mi tedy nestalo, abych byl ihned po prvním díle nadšený a ihned po něm prahnul po dalším díle až do samotného konce. To za prvé. A za druhé je tu pár momentů, které vnímám až na pomezí geniality. Především tedy animovaný start třetího dílu, obecně kamera zabírající nádherné prostředí severního Švédska, potažmo Laponska a především i efektivně vykonstruovaný závěr, který byl napjatý jak kšandy u kalhot. Za mě tedy super. Osobně mohu říci, že tohle je zatím nejlepší skandinávská kriminálka, co jsem viděl. A to mám Most hodně rád. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Parádní rozjezd. Ale byla to trošku horská dráha. Chvilku to bylo fakt skvělý (první 3 díly), pak taková rovinka, žádný sešup dolu nebo nahoru, a konec trochu pod mé očekávání, jelikož jsme vraha už věděli. A i přes to to je seriál, který je určitě podle mě jeden z nejlepších, už jen kvůli té atmosféře, prostředí, hercům, a tak. ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno