Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Matty 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý pohled na dospívání jednoho starého mládence aneb Oidipus jak vyšitý. Na začátku se Roger chová jako dítě, místo přítelkyně ho doprovází matka. Posléze potkává první ženu (Evu), ve vlakovém kupé dochází k zasvěcení, které pokračuje odlišně naladěnou dohrou v hotelovém pokoji (you're a big boy now). Mezitím se Roger v nejslavnější scéně filmu konečně projeví jako dospělý samostatný muž. Navzdory osudu, přítomném magickou třináctkou (ciferné součty čísla kupé, hotelového pokoje Evy, filmové femme fatale), zůstává částí svého já dítětem. Infantilní chování mu pomůže bezpečně uniknout z aukce a jeho nejúčinnější zbraní je ta nejneškodnější – peníze. Zasvěcování se logicky musíme účastnit také, hnání touhou zjistit společně s hrdinou, proč ke všemu dochází. Potřeba vědět nepodstatné je součástí hry. Nejzábavnější Hitchcockův film. 90% Zajímavé komentáře: Douglas, Nathalie, EdaS, berg.12, Gimp ()

petero 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy Alfreda Hitchcocka, pretože ma dokážu vtiahnuť do deja tým najprirodzenejším spôsobom a žeriem každé slovo jeho hercov a jeho vkus na blondínky proste tiež nemá chybu. Ohromne som rád, že po The Lady Vanishes, Psychu, Vertigu a The Birds na mňa čaká ešte slušná rada jeho cenných kúskov. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Při prvním sledování tohohle filmového skvostu jsem si říkal: "Co na něm všichni vidí." Při druhém sledování jsem si říkal: "Hmmm, ono to vlastně není tak špatné." A při třetím sledování jsem si říkal: "Teda, vždyť on je to po Psychu snad nejlepší film od Hitchcocka." A teď si říkám: "On je to jeden z nejlepších filmů všech dob, a nevíc i takový nekorunovaný král všech thrillerů." Myslím, že tenhle výsledný dojem jsem měl někde hluboko zasunutý v hlavě už po tom prvním shlédnutí, ale na světlo se musel proklubat postupně, a teprve nyní je ta správná chvíle na to, abych svůj "objektivní" názor řekl světu. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Vybroušené dialogy, dokonalý styl, nadpozemsky charismatický Grant, hitchcockovská mnohoznačnost a Humor...Nepravý muž na nepravém místě v nepravou dobu-ale v tom Pravém filmu. Ten popis je zoufale chabý, ale okouzlení nelze popsat slovy, protože při přemýšlení nad vzletnými adjektivy mi na rtech bloudí připitoměle zasněný úsměv a ožívají dialogy. Pokud to neuvidíte, bude vaše filmová sbírka chudší o Modrého Mauricia. Hitchcock Number One. TOP 10 movie. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

V tomhle snímku Hitchock dokonale zkloubil svůj nesporný režisérský rukopis. Snímek, ve kterém se proplétá několik různých žánrů od komických situací (Grantova jízda v opilosti) přes romantiku až po opravdové drama/thriller, jen potvrzuje, že zařadit Hitchcockovu tvorbu do nějaké žánru je téměř nemožné (navíc nechápu, kde se vzalo oslovení "Mistr hororu"....). Napětí jaké Hitchcock dokázal vytvořit se jen tak nevidí (Grantovo čekání na opuštěné silnici, tam se přesně ukazuje mistrovství Hitchcockovi režie). Cary Grant je velmi sympatický a pro mě je to takový předchůdce Jamese Bonda. Jeden z nejlepších Hitchcockových snímků. Dodnes nemůžu pochopit jak je možné, že režisér jako byl Alfred Hitchcock nikdy nezískal jediného Oscara za režii........ ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Na nápad s mužem, který je zaměněn za neexistujícího tajného agenta, přivedl Hitchcocka novinář Otis L. Guernsey Jr. Inspirací mu byla válečná operace “Mincemeat“, během které chtěli Britové přesvědčit Italy a Němce, že se plánovaná sicilská invaze odehraje na Sardinii a v Řecku (podstrčili mrtvolu s falešnými papíry). (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. července 1959 v Chicagu (Illinois, USA). (Varan)
  • Alfred Hitchcock nedostal povolení filmovat na Mount Rushmore. Vše tak bylo natočeno na replice hory. (Kulmon)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama