Cizinci ve vlaku

Strangers on a Train

Thriller / Film-Noir

USA, 1951, 101 min

Oscar 1 nominace: Kamera ČB(31.3.2004)

První asi hodinu jsem si myslela, že mě konečně nějaký Hitchcockův film opravdu zaujal a že bude výborný. Bohužel, posledních asi dvacet minut se z toho stala neskutečná fraška, valila se jedna hovadina za druhou a místy jsem se tomu skoro smála. Navíc mi ten závěr přišel značně nedotažený a zvláštně ustřižený. Škoda.(4.12.2010)

Tak tohle je můj Hitchcock číslo jedna. Už jsem dlouho neviděl Ptáky, ale ty taky myslím přehodnotím. Filmové napětí umocněné na druhou. Důkazem toho jsou všechny scény s Brunem a Barbarou.(23.4.2007)

Parádně nastartovaná, ale po čase víc a víc naivní hra, která navíc jde docela natvrdo proti základní logice věci. Jenže ten film má i po letech neskutečné koule na to, aby napínal třebas tím, že jeden z hrdinů loví zapalovač z kanálu. Tady prostě nejde jinak.(28.5.2009)

Zajímavý nápad s výměnou vražd by zasloužil větší péči při následném dotahování závitů. Film paradoxně stojí na výkonu padoucha, věčně usměvavého sociopata v podání Roberta Walkera (na jeho strnulou tvář během tenisového utkání nezapomenu). Hlavní hrdina je matný, nesympatický nevěrný zbohatlík z dobré rodiny. Nepovažoval jsem za nezbytné držet mu palce. Třeba to byl mistrův záměr, třeba to nebyl mistrův záměr, každopádně to takhle funguje. I přes množství nevěrohodných situací založených víceméně na náhodě, zde máme jeden z realističtějších Hitchcockových thrillerů a zároveň jeden z těch nejlépe zrežírovaných. Dokázal mě vtáhnout během úvodních minut (osudný střet dvou páru nohou) a až do tragického finále držet v napětí. Tenisový mač je výborné sestříhán a ačkoliv by se to nabízelo, při práci s časem zde dal Hitchcock přednost věrohodnosti před diváckou atraktivitou (Bruno musí nakonec stejně čekat do setmění). Po sérii zklamání, resp. snímků nebudících žádné velké emoce, jsou pro mě Cizinci opětovným důkazem Hitchcockova nesporného talentu. (Když Guy v úvodu filmu vystupuje z vlaku, Hitchcock do něj s basou nastupuje). 80% Zajímavé komentáře: jojinecko, Cimr, pijavica(8.9.2007)

Výborná atmosféra, ale až příliš jednoduchý příběh bez zvratů a překvapení. Film nedokázal překvapit a to mě dost mrzí. Od první minuty bylo jasné co se bude dít. První nabídka a bylo jasné, jak to bude pokračovat. Slabší 4*, které se možná změní v pevnější, ale pochybuji, že se podívám podruhé...(18.2.2007)

Scénář: Raymond Chandler, Czenzi Ormonde .. Criss-Cross. Další „domnělá“ klasika od mistra Hitche odškrtnuta. Nic víc, nic míň. Řemeslně je snímek pilovaný zručně, perfektní je kamera i režisérův cit pro detaily a atmosféru. Horší je to se scénářem, který slibnou zápletku odříká, bez nějakých pozdějších zvratů, dosti přímočaře. Robert Walker, na sklonku svého krátkého života, odvádí perfektní výkon. 70%(20.11.2007)

Film, který zraje jako víno, aniž by ztrácel cokoli ze své atmosféry, napjatých vztahů, nervózních charakterů a především skvěle vystupňovaného děje. Nepamatuji se že bych byl při jakémkoli tenisovém zápase, a to jsem jich zhlédl dost, tak napjat jako při tom, který nastartoval závěrečné vyvrcholení. Doporučuji nezcenzurovanou verzi. Místa, která původně chyběla, patří rozhodně k těm nejlepším. Sám jsem viděl film s dabingem, při čemž "nové" scény byly v originálu, a tak jsem si mohl udělat dobrý obrázek.(4.2.2005)

Jak to ten Hitchcock dělá to já nevim, ale co film to perla. Napětí je tu gradované tak mistrně, že jsem si chvílema myslel že fakt vybouchnu.(5.4.2005)

Rozpočet $1,2miliónaTržby USA $7,000,000Tržby Celosvetovo $7,035,000(23.3.2010)

Cizinci ve vlaku jsou jedním z Mistrových nejlepších snímků a to navzdory již poněkud technicky zastaralému finále na kolotoči (stejný "problém" jako u závěru v North by Northwest). Jediné co jsem nikdy nepochopil je, proč Haines tenisový zápas nehrál tak aby ve třech setech prohrál, když nutně potřeboval získat čas? Ovšem to je pouze můj osobní problém. Robert Walker v roli Bruna je naprosto fenomenální a ostatní herci také své party zvládají na výbornou. Hudba, kamera i dějová gradace je tradičně u Hitchových snímků nadstandartní. Scéna s upřeně hledícím Brunem při tréninkovém matchi se vryje do paměti na hodně dlouho.(12.1.2007)

Příběh o mužích, jejichž setkání vedlo až k extrémní propletení jejich osudů.Výborně natočený a vygradovaný snímek s nezapomenutelnou "kolotočovou scénou":(31.8.2002)

Vrah za zvuků zlověstné hudby krade se s úšklebkem nebo ledovou tváří k vyhlédnuté oběti, kterou brutálně škrtí... Takhle to Hitchcock nedělá... Vrah za zvuků pouťové hudby s úsměvem přistoupí k oběti, které se galantně zeptá: "Jmenujete se Miriam?" a přesně umístí své ruce na krk. Hitchcock se nesnaží šokovat lacině. Proto se mu nedá vysmát. I přes to, že mi jednání hrdiny přijde nelogické, neboť mohl a měl uplést na záporáka nějakou boudu s policií, musím pořád hodnotit kladně. Slabé ****.(17.5.2010)

Zajímavosti: Hitchcock se ve filmu objevuje na počátku na vlakovém nádraží, kdy se snaží dostat do vlaku s kontrabasem. *** Alfred Hitchcock koupil práva k románu za 7500 dolarů. *** Jako hlavní autor je uváděn Raymond Chandler, ale ve skutečnosti to téměř celé napsal Czenzi Osmonde. *** Záběr, kdy se muž plazil pod kolotočem, nebyl udělán trikem fotografie. Hitchcock tvrdil, že to bylo nejnebezpečnější číslo, které kdy natočil a nikdy by to už nedovolil opakovat. *** Ve scéně, kdy Bruno hledá zapalovač ve stoce, Alfred Hitchcock osobně vybíral jednotlivé položky smetí, které ležely na podlaze. *** Americká verze končí scénou, kdy Guy a Anne jsou ve vlaku do Washingtonu a ministr se ho ptá, zda je onou proslulou tenisovou hvězdou. Britská verze tuto scénu neukazuje. *** Režisér původně chtěl, aby Guye Hainese hrál William Holden. *** Raymond Chandler se nesnesl s Alfredem Hitchcockem. Když Hitchcock přijel k Chandlerovi domů, aby si ujasnili některé věci kolem příběhu, vykoukl Chandler z okna a vykřikl: "Podívejte na toho tlustého bastarda, jak se snaží dostat z auta"! *** Toto byl poslední film pro Roberta Walkera, který zemřel o osm měsíců po dokončení filmu na přecitlivělou reakci na drogu v 33 letech. *** Postava Bruna byla pojmenována podle Bruna Richarda Hauptmanna, usvědčeného z vraždy Lindbergova dítěte. *** Když byl film v roce 1952 uveden v Německu, bylo z něj vystříháno asi 5 minut, které byly považovány za surové a sadistické. *** Ve filmu debutovala Marion Lorne.(8.5.2009)

O Hitchckových filmech se píše těžko - je velmi malá pravděpodobnost, že něco zajímavého vymyslíte, zvlášť o těch snímcích prvotřídních. Cizinci jsou dokonale propracovaný thriller s prvotřídním padouchem, který za padesát let vůbec nezestárnul. Jen hrdina nemusel být takový moula. Takhle to vypadá, že si svoje problémy zasloužil... což ovšem mohl být tvůrčí záměr...(14.12.2005)

Opravdu kvalitní, zručně natočený "oldskůlový" thriller, Spíš méně známý Hitchcockův film (ale líbil se mi více než ty nejomílanější přeceňované tituly typu Ptáci). Měl bych jen malé výtky ke scénáři, hlavní hrdina se po většinu filmu chová jako idiot.(17.2.2005)

Z výborného námětu velmi dobrý film. Skvělý záporák a vynikající finále, což je u Hitchcocka zvykem.(23.12.2005)

Další skvělý Hitchcock.(18.3.2007)

Priznám sa, že som si v hitchcockovskej filmovej sieni príliš zvykla na také herecké esá ako je Cary Grant, James Stewart či krásna Grace Kelly a tak nejak mi ich prítomnosť v tomto film-noir chýbala. Herci hrajú síce dobre, scenár je klasicky prešpekulovaný a najmä záverečná scéna je technicky brilantná, no neočarilo ma to tak, ako iné geniálnosti z dielne ,,majstra horroru".(17.3.2010)

Neni už to otravný, psát po každym filmu, že byl Hitch génius? Já si myslim, že ne, protože tomu tak opravdu bylo.(26.7.2003)

<< předchozí 1 2 3 4 5 7 9