Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Nelítostný bandita terorizuje Divoký západ při pátrání po bývalém členovi svého gangu, který začal nový život v tichém městě, kde žijí jen ženy. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Western, jak má být. Vlastně až melancholicky posmutnělý příběh tichého desperáda se srdcem ze zlata, co chce napravit staré chyby a odprásknout šéfa svého bývalého gangu, do čehož se připletou bezbranní obyvatelé hornického městečka. Čekejte krásnou hudbu, spoustu ženských postav s charakterem, občas nějakou tu brutální přestřelku. A pokud jste na trochu té lásky, budete celou dobu fandit nevyřčeným citům desperáda a cool paní z Downton Abbey; a nedá vám to spát, dokud nezjistíte, jak to s nimi v té závěrečné přestřelce dopadne. Umře jeden? Nikdo? Oba spolu? Aha, aha? Nazdar za osm hodin. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem v tomto seriálu vnímal kvalitu. Kvalitní zpracování, kvalitní prostředí, kvalitní postavy. Časem se to ale začne trochu rozpadat. O tom městečku s většinově ženským obsazením by se dalo docela úspěšně pochybovat a když tam začne prorůstat i lesbickej vztah, začnu si připouštět, že voni to asi natočili genderově vyváženě plus navíc i pro teplou komunitu vyváženě. My praví chlapi tady ale máme svého zástupce - a tím je tajemný hrdina Roye Goode. A můžu říct, že se opravdu povedl (díky, Jacku O'Connelle). Ale nepovedl se tak, jako ten hlavní hajzl, Frank Griffin, kterého si úctyhodně střihnul Jeff Daniels. Jo, ten Jeff Daniels z Blbého a blbějšího. A smát se mu tady nebudete. Je to totiž prvotřídní hajzl, kterej na jednu stranu káže nesmysly z Bible, ale na druhou stranu se nebojí vyvraždit celé osady. Taková jatka jsem tam napočítal dvě, plus rozporuplná finální přestřelka. Proč rozporuplná? Z jeho bandy 30 mužů se mi zdálo, že každej musel umřít minimálně dvakrát. A pak to, že se vůbec nesnažili krýt bylo hodně hloupé. Taky mi přišel divnej nástup šerifa McNue, kterej sice celej seriál má problémy s postupným slepnutím, do závěrečné přestřelky nastoupí bez brýlí... Ale jinak je tento šerif taky dobrá postava a Scoot McNairy se mi konečně herecky zaháknul. Postava vdovy Alice Fletcher je tady pro ženskou část publika, ale nic proti ní nemám, leda to, že Michelle Dockery docela nic moc - ale je mi jasné, že tenkrát se to modelkama nehemžilo. Ještě by se tam našel nevyužitej potenciál v některých situacích, postavách a dalších odbočkách, ale možná je lepší, že to zbytečně neprodlužovali. Akorát nevím, jestli bych měl chuť si to zas někdy zopakovat... nevím, nevím. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netflix sa poučil zo svojich marveláckych seriálov, ktorým sa právom vyčíta prehnaná dĺžka a Godless má iba 7 dielov (hoci väčšina z nich má takmer celovečernú minutáž, ehm). A hneď to lepšie funguje. Napriek tomu rýchle tempo rozhodne nie je to, čím by sa Godless mohol pochváliť. Naopak, je pomalé a scenár predvídateľný (až na finálnu epizódu, ktorá ponúkne asi osem nečakaných twistov, nebudem spoilerovať, ale ak chcete spoilery, prečítajte si môj samostatný koment k záverečnej epizóde). Akcia je dobrá a krvavá, ale nie je jej veľa. A prašná atmosféra kvalitná a vydarená, ale westerny nie sú mojou srdcovkou, čiže... Lenže! Má to nesmierne sympatické postavy, je ich veľa a všetky sú super. Budete mať problém vybrať si najobľúbenejšiu. A budete sa triasť, aby to neschytala vo finále. Lebo každému musí byť jasné už po prvej časti, že toto sa bez krvavého inferna veru neskončí. Potom sú tu skvelí herci, z nich skoro všetci sú skoro neznámi alebo úplne neznámi. Vôbec to však nevadí, skôr naopak. Najmenej zaujímavý je paradoxne Jeff Daniels a aj on je výborný, stvoriac zrejme jednu z najpamätnejších záporných televíznych kreatúr roka. A keď sme už pri tých naj, Godless je určite jeden z naj seriálov roka. A kto postrehol, prečo šerif vo finále nepotreboval okuliare, tak tomu udelím titul Frajer týždňa. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jednoruký bandita s partou desperátů lační po krku zatoulané ovečky ze svého stáda a zanechává za sebou spoušť jako z apokalypsy. Pomalý, vláčný, atmosférický western první kategorie s famózní přestřelkou v závěru. Jeff Daniels je v roli ústředního psance dokonalý a ten zbytek sekunduje na výbornou. Další obrovská paráda z programové nabídky Netflixu. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě takový ten typický čtyřhvězdičkový seriál, který je sice kvalitní, ale nestrhne, nezamilujete si ho, neinspiruje vás, nebingujete ho a nevyhlížíte netrpělivě další díl/řadu. Po solidním rozjezdu - prvních dvou dílech - se tempo zpomalí (na mě místy až moc), budují se postavy a jejich vztahy a pomalu se blíží nevyhnutelný macatý závěrečný masakr. Postavy jsou fajn, ale žádná pamětihodná, Jeff Daniels nicméně parádně válí svého záporáka. ()

Galerie (259)

Zajímavosti (3)

  • Mnoho jmen odkazuje na slavné westernové nebo westernově laděné filmy a zároveň souvisí se scenáristou a režisérem snímku Scottem Frankem. Hlavní záporná postava se jmenuje Frank, tedy stejně, jako hlavní záporák v Tenkrát na Západě (1968), a je to také příjmení scenáristy a režiséra filmu. Hlavní kladná postava (ne bez poskvrnky) má příjmení Goode (což odkazuje na film Hodný, zlý a ošklivý, 1966) a hlavní námezdní pistolník těžařské společnosti má příjmení Logan, což je odkaz na westernově laděný komiksový film Logan (2017) (na jehož scénáři se Scott Frank podílel). (Sidarius)
  • Námezdní pistolník Ed Logan vypadá (a to nejen obličejem, ale i oblečením a hlavně charakteristickým kloboukem s úzkou zaoblenou krempou) jako o cca 14 let starší verze námezdního pistolníka Butlera z westernového filmu Krajina Střelců (2003). Obě role ztvárnil herec Kim Coates, takže jde o zcela zjevný záměr tvůrců Godless a pocta staršímu westernu. (Sidarius)
  • Hlavní motiv minisérie není smyšlený. Scenárista a režisér filmu Scott Frank při pátrání v historii Nového Mexika našel několik případů, kdy se podobná tragédie ve zdejších důlních městečkách skutečně stala. Ta myšlenka města bez mužů ho nadchla natolik, že se rozhodl ji použít jako hlavní motiv pro svůj chystaný western. (Sidarius)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Idris Elba míří na Divoký západ

Idris Elba míří na Divoký západ

21.11.2019

Netflix zaznamenal na poli drsných westernů poměrně solidní úspěch se svojí minisérií Godless od Scotta Franka a nyní se tak chystá na druhé kolo. Tentokrát vsadí na film The Harder They Fall, v němž… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Mindhunter a Stranger Things pokračují

Mindhunter a Stranger Things pokračují

03.12.2017

I letos Netflix vytasil řadu povedených seriálů. GLOW, Godless nebo Punisher sesbírali spoustu chvály, a to samé potkalo i Fincherova Mindhuntera, jenž má definitivně potvrzenou druhou sérii. Tým… (více)

Reklama

Reklama