Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (437)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak toto je lahôdka, ktorá pohladila moje srdce i dušu. Tak super vtipnú politickú satiru sme tu dávno nemali. Priznávam, že nie každý musí pochopiť každej súvislosti a drobnosti. Ale tá absurdnosť komunistického režimu za Stalina a po jeho smrti tu je ukázaná tak skvele, že základné reálie pochopí úplne každý. Tlieskam tvorcom a dúfam, že sa o tom obludnom režime natočí ešte omnoho viac. A hlavne týmto štýlom, kedy ma niekedy bolela až bránica. Preto prehliadam, že herci neboli vždy podobní svojím predlohám. P.S. odpoveď pre neználka s nickom sirLANCELOT, ktorý tu napísal k filmu takmer esej a dal odpad – než niečo napíšeš, tak si láskavo čosi aj prečítaj. To že ty nevieš o tom, že Stalin mal dvoch synov a tiež dcéru a ešte to tu hrdo prezentuješ, to ťa veľmi zsmiešňuje. Nabudúce skús použiť aspoň google, než sa tu vyzvraciaš. Hlavne že si odborník na otázniky a výkričníky, to ti ide. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Servilita, absurdnost, cvakání pětky drátu prdelí a poučení soudruhů z krizového vývoje. Jakápak satira? Něco mi říká, že se to stalo přesně takhle.. Samozřejmě můžeme najít paralelu i s aktuálním děním u nás. Vzpomenout si na chrochtajícího vlekaře opojeného mocí a tiskovou mluvku, která když má mluvit, tak mlčí a když má mlčet, blábolivě blouzní a cituje Písmo. Potkat Jiřinu Isaacsův Žukov, řekne mu, ať si sundá brýle a plnou vahou svých metálů by mu jednu natáhnul.. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mohli bychom Beriju lehce degradovat. Dát mu třeba ministerstvo rybolovu.“ Téhle filmové satiře jsem se s vidinou možného fiaska dlouho vyhýbal. Nakonec mě přesvědčil Buscemi. A viděno žánrovou optikou si s Chruščovem poradil výborně, podobně jako představitelé Beriji, Molotova, Malenkova či Žukova (největší „badass“ filmu). Samotný humor se prakticky neustále pohyboval na tenké hraně. Mezi podařenými absurdními, hrubě černými fóry a trapnými, jednoduššími frky. Navíc má člověk při sledování pořád na mysli fakt, že jde o něco, z čeho třeskutě mrazí. Iannucci a ostatní protagonisté dělali, co mohli, aby humorné a vážné momenty přetavili ve funkční mix, a já si jejich odvážné, mnohdy trefné úsilí převážně užil (dokonce i bez té ruštiny, ačkoliv mi zde chyběla). Celkově dávám slušné 4*. „Můžeme mít při hře s Maďarskem zbraně?!“ - „Od pádu letadla nemáme lepší hráče.“ - „Žádné letadlo nespadlo! Nebo ano?! Sovětská letadla nepadají a Stalinův syn nikdy nic neposere!“ - „Máme Bobrova. Ten v letadle nebyl.“ - „V jakém letadle?!“ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mimořádně vydařená politická satira, které se rozhodně nebojí černočerného humoru a ve který Steve Buscemi ala Nikita Sergejevič Chruščov září jak severka. Ono je lepší při filmu moc nemyslet, na to jaký byla tehdejší realita v SOvětském svazu, protože to nám mohlo trošku rozhodit to slunce na duši, který ztráta Stalina dokáže během jedinýho dialogu mezi soudruhy - gaunery s přehledem způsobit. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ztratili jsme švih. Nepoznávám Iannucciho, protože tohle není ten scénárista, který má na svědomí první čtyři sezóny Veep. Neříkám, že se třeba právě tam nedotýkal ožehavých a citlivých témat, ale rozhodně si v nich nepočínal jako slon v porcelánu. Takhle kontroverzní oblast si zaslouží ostré zářezy, místo toho dostávám humor na první dobrou a nějaký druhý plán aby divák pohledal, nemluvě o chytrých nebo nenápadných vtípcích. Poslední záchranou jsou pochopitelně herci, zejména vskutku hovadský Beale a vymodlený Jason Isaacs, na kterého se celý film čeká a pak má přibližně desetinu prostoru, než kolik jsem pro něj po traileru očekával. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (20)

  • Nikolai Starikov, šéf ruské strany Velké vlasti, uvedl, že film byl „nepřátelským činem britské intelektuální třídy“ a součástí „protiruské informační války“. V září 2017 šéf veřejné rady ruského ministerstva kultury uvedl, že ruské úřady zvažují zákaz filmu, přičemž tvrdí, že film by mohl být součástí „západního spiknutí s cílem destabilizovat Rusko způsobením rozporů ve společnosti.“ 23. ledna 2018, dva dny před plánovaným uvedením filmu v Rusku, se speciálního promítání ve Státní dumě zúčastnili poslanci, zástupci Ruské historické společnosti, členové veřejné rady ministerstva kultury a členové filmového průmyslu. O dva dny později ministerstvo kultury stáhlo osvědčení o distribuci filmu. Ale několik kin film promítalo koncem ledna a tvrdilo, že do té doby neslyšeli, že byla zrušena výstavní licence filmu. Ruské ministerstvo kultury tato kina zažalovalo. (Jan.Kanak)
  • Ve filmu byl Lavrentij Berija (Simon Russell Beale) popraven v den pohřbu Josifa Stalina. Ve skutečnosti byl popraven až o 10 měsíců později. (Nekababa)
  • Zbraně použíté ve filmu byly: AK 47, pistole tokarev TT 33, puška SKS, puška Mosin-Nagant a samopal PPSH 41. (K98)

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama