foto

Vladimir Iljič Lenin

  • nar. 22.4.1870
    Simbirsk, Ruské impérium
  • zem. 21.1.1924 (53 let)
    Gorki, Moskevská oblast, Rusko, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimir Iľjič Lenin sa narodil 22. apríla roku 1870 v Simbirsku. Jeho rodné priezvisko bolo Uľjanov, neskôr ako dospelý muž si zvolil pseudonym Lenin, podľa ruskej rieky Lena. Jeho otec Ilja Nikolajevič Uľjanov bol riaditeľom gymnázia. Matka Maria Alexandrovna Uľjanovová (rodená Blanková) pracovala ako učiteľka na základnej škole. Keď mal šestnásť rokov, umrel mu otec a o rok neskôr bol popravený jeho starší brat Alexander. V tom čase sa začal Vladimír Iljič zaujímať o Marxove teórie a socialistické hnutia.

Leninovi sa podarilo dosiahnuť právnické vzdelanie. Ku štúdiu mal vždy pozitívny vzťah. Mal nadanie i na cudzie jazyky. Ovládal latinčinu, gréčtinu, nemčinu, francúzštinu a angličtinu. Od roku 1893 pôsobil ako právnik v Petrohrade, kde sa začal aktívne venovať marxistickej propagande. Zoznámil sa tam s Nadeždou Krupskou a v roku 1898 sa s ňou oženil.

Kvôli svojim radikálnym ľavicovým politickým názorom musel emigrovať do Švajčiarska. Patril medzi vedúcich členov Sociálno-demokratickej robotníckej strany. Stal sa vodcom boľševikov. Od roku 1907 do roku 1917 žil v exile v Nemecku, Belgicku, Francúzsku, Anglicku a Fínsku. Stále bol politicky aktívny a kvôli tomu cestoval po celej Európe. Popri tom sa naďalej vzdelával. Keď vypukla v roku 1917 februárová revolúcia, počas ktorej bol zvrhnutý cár Mikuláš II., pricestoval Lenin urýchlene do Ruska. Neskôr sa postavil do čela Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Cár aj s celou svojou rodinou bol popravený a moci sa chopili boľševici.

Lenin sa stal najmocnejším mužov v Rusku. V roku 1918 bol na neho spáchaný atentát, pri ktorom utrpel vážne zranenie, ktoré trvale podlomilo jeho zdravotný stav. V roku 1922 ho postihla mozgová príhoda, po ktorej ostal čiastočne ochrnutý. Oslabilo to jeho moc a do popredia sa začal dostávať Josif Vissarionovič Stalin. V marci roku 1923 dostal ďalšiu silnú mŕtvicu. Ostal paralyzovaný a prišiel o reč. Zomrel 21. januára roku 1924, vo veku 53 rokov. Jeho mŕtve telo bolo zabalzamované a vystavené v mauzóleu na Červenom námestí v Moskve.

Michael "MM_Ramone" M. Marky

Herecká filmografie

Filmy

2015 Ejzenštejn v Guanajuatu - a.z.
1999 Sedm písní z tundry - a.z.
1992 Back to the USSR – Takaisin Ryssiin - a.z.

TV seriály

2004 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Bouřková fronta, část 2. (S04E02) - a.z.
1986 Russia (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2017 Ruská revoluce - a.z.
2015 Apokalypsa Stalin (TV seriál) - a.z.
Rudý (E02) - a.z.
Zrození démona (E01) - a.z.
Stalin versus Trockij, soudruzi na život a na smrt (TV film) - a.z.
2014 Apokalypsa: 1. světová válka (TV seriál) - a.z.
Vysvobození (E05) - a.z.
JFK to 9/11: Everything Is a Rich Man's Trick
2013 Lenin - Drama eines Diktators (TV film) - a.z.
2011 Reagan - a.z.
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana (TV seriál) - a.z.
2009 Oskari Tokoi (1873 - 1963) (TV film) - a.z.
2008 Mannerheim (TV film) - a.z.
2007 Stalinova éra (TV film) - a.z.
2006 Italští fašisté v barvě - a.z.
Komunismus: historie jedné iluze (TV film)
Lenin navždy
2004 Devátá - a.z.
Verner Lehtimäki - Punapäällikön elämä (TV film) - a.z.
2003 Korporace - a.z.
Mannerheim ja Pietari (TV film) - a.z.
První světová válka (TV seriál)
2002 Naqoyqatsi - a.z.
Rudí vládcové (TV seriál)
2001 Secret KGB Paranormal Files, The (TV film)
2000 Diktátoři (TV seriál)
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
1998 Lidské pozůstatky
1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century (TV seriál)
1994 Mies varjossa (TV seriál) - a.z.
Století válek (TV seriál)
1983 Seeing Red
1964 Franco: ese hombre
The Guns of August - a.z.
1962 The Titans (TV seriál) - a.z.
1958 Zhivoy Lenin
1950 Fifty Years Before Your Eyes
1949 Vladimír Iljič Lenin
1942 Film That Was Lost, The

TV pořady

1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.

Scenáristická filmografie

Filmy

1920 Un'alba - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace