Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak přesně o tom tady celou dobu mluvím! Ale pěkně popořádku. Na začátku byl ten, jehož jméno se bojím napsat, pak se na databázi začaly pomalu valit zástupy lidí a tento film je krásným příkladem tzv. hodnocení z paty. (Jo, to jsem viděl před 20 lety jako dítě a bavilo mě to, pět hvězd!) První uživatelé, v současnosti hvězdy databáze, určili kurz hodnocení mnoha filmů. Vzpomínám, že jako nováček, jsem také ihned ohodnotil Stvoření světa. (Líbí se to ostatním, mně se to jako malému taky docela líbilo, plná palba.) Je mi jasný, že to tak dělá většina. Pak jsem hodnocení smazal, protože hodnotit podle 10 let starých vzpomínek se mi zdá nefér. Jenže nic se nezmění, dokud budou mezi prvními komentáři pořád ta samá jména. Zrovna v tomto případě je jejich neschopnost napsat k filmu víc než jednu větu jasným důkazem, že byli rádi za těch pár kačen, co sem vyhodili. Ti, kteří se na film těsně před komentováním opravdu podívali, se tak i nadále budou krčit někde vzadu, kde si nováček jen těžko přečte, že se jedná o nechutný paskvil vytvořený z křesťanství a komunismu a dál bude posílat film do míst, kde nemá co dělat. Jedna hvězda z úcty k Werichovi a za budovatelský šlágr Milujte se a množte se. Trpěl jsem jak pes! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Krásný animák, který vtipně podává "biblické" stvoření světa. Komentáře Jana Wericha jsou naprosto úžasné!! Tohle by se mělo povinně pouštěm všem malým dětem. A to je jediný důvod proč nedávám plný počet, protože jsem měl šanci tento snímek shlédnout až jako 20-ti letý, tak nebyla možnost plně docenit genialitu tohoto snímku, ale určitě všem doporučuji, opravdu krásné zpracování.... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bez charizmatického "voiceoveru" Jana Wericha by to bolo síce polovičné, ale keďže tu je, nemá zmysel sa nad tým zamýšlať. Stvorenie sveta podľa svetových náboženstiev je tak smiešne, že si o takéto vtipné spracovanie priam tisícročia hovorilo. A možno to aj bolo presne takto, kto vie:) A možno je Jan Werich boh:) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Stvoření světa je rozkošný animovaný film pro všechny generace. Vysvětlující laskavý tón a pestrobarevná hravost je určena dětem. Pro dospělé je tu nadsázka, která jemně popichuje a nezbedně zpod kamenů vyšťourává zatoulané pikantnosti. Ilustrace francouzského výtvarníka Jeana Effela je jednoduchá a úderná v dovádivosti a dobírání si opulentní bigotnosti základů evropského nazírání na život. Ve vývoji lze pozorovat levicové sympatie, které by se neměli zaměňovat za budovatelské dogmatické nadšení. Je to prostředek k provokování a kreativnímu vzmachu dirigentské taktovky hvězdné oblohy, poslušných andělíčků, pekla anarchie a vzdorovité neposlušnosti. Toto nevinné pošťuchování má kultivovaný vkus a využívá každé maličkosti a drobnosti k vytvoření vzletně elegantní představy všech skrytých možností. Celkovou vznešenou podobu dovytváří výrazná hudba s vynalézavými texty zpěvů a laskavě chlácholivý i radostně burcující hlasový doprovod Jana Wericha. Výtvarná stránka je odrazem charakteristiky doby vzniku mezinárodního projektu, jež i dnes uchvátí svou nakažlivou neposedností. Každého uchopí za ruku a provádí ho fantastickým světem vzletných nápadů a postojů. Invenci se meze nekladou a Stvoření světa si bude podmaňovat další zástupy diváků svou originální nadsázkou. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď som bol malý fagan, mohol som mať tak šesť, sedem rokov, ešte som nevedel ani poriadne čítať, tak som z poličky, kde sme mali uložené knihy, vytiahol jednu s názvom "Adam I. a jeho jediná". Bola to zbierka animácií Jeana Effela s krátkymi doprovodnými textami. Úplne ma to uchvátilo. Toľko som v nej listoval, že som ju takmer zničil. Stále som ju mal v rukách. Nerozumel som tomu, že je to zjednodušená interpretácia časti Starého zákona z kresťanskej Biblie. Rodičia ma ku viere vôbec neviedli. Ale niečim nevysvetliteľným, podmanivým ma táto knižka fascinovala. Keď som o mnoho rokov neskôr prvý krát zhliadol film "Stvorenie sveta", tak som sa znova ocitol v detských časoch. Odrazu všetky tie animácie, ktoré som si tak zamiloval, ožili. Rozpohybovali sa. Pripomenuli mi tie nádherné detské pocity, ktoré som zažíval pri nekonečnom listovaní v knihe. *** ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)

Reklama

Reklama