Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Od 30. apríla do 5. mája roku 1980 okupovalo iránsku ambasádu v Londýne 6 ozbrojených teroristov. Zajali 26 rukojemníkov. Anglická vláda za vtedajšej premiérky Margaret Thatcherovej chcela situáciu riešiť razantne a urobiť z útočníkov odstrašujúci príklad. Po šesťdňovom neúspešnom vyjednávaní pod vedením Maxa Vernona (Mark Strong) sa vláda rozhodla zasiahnuť a na vyslobodenie rukojemníkov vyslať špeciálne jednotky SAS (Special Air Service). Začal sa boj o každú sekundu a každého rukojemníka, ktorý vyvrcholil v jednu z najúspešnejších protiteroristických akcií špeciálnych jednotiek v histórii. (Furmi)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (59)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání s francouzským L'Assaut tento film bohužel ztrácí. V první polovině téměř není vidět, co se děje uvnitř ambasády, zatímco v druhé se tvůrci najednou pokouší o zlidštění alespoň jednoho teroristy, takže ho zase vidíme skoro pořád. Přitom se ale téměř nezabývá rukojmími, s výjimkou několika scének s konstáblem Lockem. Seznamování s přípravou na akci je místy zkratkovité, protože se trochu přeskakuje mezi scénami a tu a tam jako by kousek chyběl. Na druhou stranu herci jsou dobří (Mark Strong) a závěrečná akce je podaná dost autenticky, včetně pěkné ukázky toho, že věci nemusí vždycky běžet podle plánu a musí se improvizovat. Jsou to buď hodně silné tři nebo hodně slabé čtyři. Vzhledem k tomu, že jsem předtím ztratil více než tři čtvrtě hodiny života koukáním na poslední "Piráty" (a nakonec je znechuceně vypnull) a 6 Days mi docela spravily náladu, nakonec volím to lepší. P. S. Takové paradoxy života mne zvedají ze židle: https://www.cas.sk/clanok/646923/britania-zije-obrovskym-skandalom-z-hrdinu-je-bezdomovec-terorista-dostal-byt/ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taka az prilis chladne podana rekonstrukcia, ktora sa viac ako dianiu medzi unoscami, rukojemnikmi a vyjednavacom, venuje politickym rozhodnutiam v pozadi Britskej vlady a pripravam specialneho komanda SAS, ktore na konci konecne zasiahne. Dovtedy sledujeme dost nezazivne rozhovory kompetentnych jak a ci vôbec zasiahnut. Nakoniec teda hej a cely zasah je natoceny dost civilne so snahou o realistickost, takze sa dockame aj komickych epizodiek, ked nie vsetko funguje ako ma. Z hercov tu v tych stroho nacrtnutych postavach nema nikto sancu cokolvek predviest, takze angazovanie znamejsich xichtov bolo zbytocne. Vysledkom je tuctova jednohubka. 5/10. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Film se hned rozjede, ale postupně upadá v čím dál tím větší nudu a nezachrání ho ani Strong ani ten solidně natočený zásah na konci. Na vině je hlavně těžce povrchní zpracování bez jakýchkoliv emocí kdy si to všichni jakoby z povinnosti odehrají. Škoda mám rád tenhle typ filmů, ale mám pocit, že už taky nemá co nabídnout.15% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|59%| Celkem pohodová jednohubka na zabití večera. Na béčkové poměry tu máme přijatelnou technickou stránku, dobře zvolené herce, menší dávku napětí mezi vyjednáváním, rozumně krátkou stopáž, takže se tu ani moc nedá kritizovat. Mohlo to být ale o dost lepší, potenciál nebyl zcela využit. Zejména mi přišlo odfláklé finále. Možná to trochu přeháním, bylo to ze skutečných událostí, chápu, ale, že to dopadlo tak hladce, to se divím. Navíc finále mělo být točeno ze dvou úhlů pohledu. Takto to bylo nasnímáno jen zásahovkou, která se do rezistence dostala, nic víc. Mark Strong byl jako vyjednávací detektiv výborný, stejně jako únosci. Rozhodně by neuškodilo to víc zdramatizovat a vylepšit, minimálně o třídu by to mohlo být lepší, ale co už. V rámci béček je to solidní, jako jednohubka taktéž. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečných událostí, takže pokud je někdo se situací obeznámen a ví, jaké bude v závěru číslo přeživších a mrtvých, moc napínavý to pro něj nebude. Kdo věděl kulový (jako já), může si užít šťavnatý thriller (nikoli akční film), u kterého je zvlášť sympatická snaha o ne vyloženě jednostranný pohled na věc. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Rusty Firmin napsal knihu o obléhání s názvem „Go, Go, Go!" (Maulincio)
  • V čase 1:25:45 je vidět přicházející Rusty Firmin (Jamie Bell), jak si sundavá masku, ale v následujícím záběru ji má stále nasazenou a sundavá si ji až při rozhovoru. (DBlitz)
  • Teroristé jsou vybaveni samopaly Vz.61 Škorpion a PM-63 RAK, dále revolverem Smith & Wesson Model 686 a dalšími pistolemi. (Maulincio)

Reklama

Reklama