foto

Emun Elliott

  • nar. 28.11.1983 (32 let)
    Edinburgh, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Skotský herec Emun Elliott se narodil 28. listopadu 1983 v Edinburgu, vyrůstal v plážovém rezortu Portobello. Cesta k herectví nebyla snadná, vždycky byl spíše plachým chlapcem, spíš posluchačem než tím, kdo umí na sebe strhnout pozornost. O hraní uvažoval již na střední škole, ale obával se reakce svých rodičů. Přesto nakonec studium anglické a francouzské literatury po roce opustil kvůli přestupu na The Royal Scottish Academy Of Music And Drama a absolvoval tam v roce 2005.

První divadelní zkušeností byla úspěšná hra o vojenské operaci v Iráku v roce 2004 z pera Gregory Burkea Black Watch, s níž dva a půl roku působil v Národním divadle Skotska. Drama bylo pozitivně přijato kritikou a posbíralo čtyři ceny Olivier Award. Emun se tak dostal do povědomí diváků i producentů a zároveň si ujasnil svou kariérní volbu. Časopis Screen International jej v roce 2009 označil za pozoruhodnou osobnost. V roce 2010 hrál Claudia v klasické hře Shakespeara Measure for Measure v divadle Almeida. Svůj hlas propůjčil postavám v rozhlasové verzi her Black Watch a Places in Between.

Na plátně převážně seriálový herec debutoval v britském dramatu o souboji mafiánských klanů a jejich brutálních praktikách THE CLAN (2009). V mysteriózním dramatu ČERNÁ SMRT (2010) sekundoval Seanu Beanovi. Velkou příležitost získal v novém sci-fi režiséra Scotta PROMETHEUS (2012), kde ztvárnil postavu vesmírného pilota Changeho. V britském dramatu STRAWBERRY FIELDS (2012) se již představil v přední roli Keva. V dychtivě očekávaném skotském filmu za poslední desetiletí FILTH (2013) si zahraje policistu jako protipól dalšímu Skotovi Jamesi McAvoyovi.

Sympatický, tmavý, krátkovlasý Skot zatím skromně hodnotí svou hvězdu na vzestupu, neustále na sobě pracuje. Nejraději vzpomíná na práci v lesbickém seriálu LIP SERVICE (2010). I když věrohodně hraje role gayů, přiznává existenci přítelkyně. Miluje svobodu, neplánuje se brzy usadit. Osobní citát: „Herectví mi dává možnost být při tom, je náročné získat pozornost. Ale je to životní šance být slyšen, aniž musíte křičet.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2016 Walking to Paris
6 Days
2015 A View From the Bridge (divadelní záznam)
Star Wars: Síla se probouzí
2014 EXODUS: Bohové a králové
2013 Rubenesque (TV film)
Sviňák
2012 Labyrint (TV film)
Obchodní dům Paradise (TV seriál)
Prometheus
Strawberry Fields
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a krev (S01E10)
Zlatá koruna (S01E06)
Vlk a lev (S01E05)
Mrzáci, bastardi a zlámané věci (S01E04)
Threesome (TV seriál)
Vera (TV seriál)
2010 Černá smrt
Lip Service (TV seriál)
2009 Clan, The
Paradox (TV seriál)
2007 Inspector George Gently (TV seriál)
2006 Feel the Force (TV seriál)
2005 Afterlife (TV seriál)
2000 Monarch of the Glen (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace