Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

Kass 

všechny recenze uživatele

"What a time we had Rosie, what a time we had." Když je co hrát, tak lze klidně téměř celý film postavit jen na dvou hercích. A když jsou to navíc herci formátu K. Hepburn a H. Bogarta, tak je pomalu zaděláno na klasiku. Nadto s přidanou hodnotou, jež tu tvoří na svou dobu nevídané exotické exteriéry. A to prosím v barvě ;-) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Celosvětově divácky úspěšný film. Věrohodná přeměna "bláznivé, žalmozpěvné, vyzáblé staré panny" Rosie v podání Katharine Hepburn z upjatého: "Pane Allnute? Pane Allnute!", na milé a obdivné: "Charlie." K tomu jako vždy "svůj" Humphrey Bogart, plus nádherné reálie dobrodružné plavby parní bárky African Queen po divoké východoafrické řece, skrývání se před nepřátelskými Němci, hmyzem a pijavicemi a nakonec výtečně vypointovaný finální střet s německou bitevní lodí „Louisa". "Nikdy bych si nepomyslela, že prostý fyzický zážitek může být tak povzbuzující!" A mně se chce říci: Zahrajte to znovu, Humprey a Katharine. Trailer zde: http://www.csfd.cz/film/4582-africka-kralovna-african-queen-the/videa/ a delší zde: http://www.sms.cz/film/africka_kralovna/ukazka ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Coby velkému fandovi Katharine Hepburn mi film, v němž téměř nesleze z obrazovky, přiváděl velice příjemné pocity (a Oscara by si zasloužila stejně jako Bogie. Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl na Bogarta (přece jen v Casablance vypadal poněkud jinak), pak se naštěstí oholil a já si mohl jen bezvadně užívat. Velkou výhodou filmu je, že příběh povětšinou nelze předem odhadnout a scénář (nemůžu soudit podle knihy, nečetl jsem a po tomhle zážitku si ji snad i seženu) obsahuje jak dobrodružství, tak humor. A nepřijde mi, že by na filmu byl nějak zvlášť znát jeho věk. Třeba sjezdy peřejí byly skvělý vizuální zážitek. Vřele doporučuju! "Can you make a torpedo, Mr.Allnut?"_____Robert Morley vypráví o tom, jak se Katharine Hepburn líčila: "Sedával jsem ve svém křesle a líčil se. Pak, tři minuty předtím, než si ji žádali na place, přišla Kate. Vzala ze stolku tužku, udělala si na obličej čárku tak, aby se nijak nezměnila, a prohlásila:'Tak, a jsem nalíčená..'!____________ Sehnal jsem si knihu, komu se líbil film, určitě to udělejte taky. Skvělé čtení! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika s příchutí exotiky. O kvalitě obsazení netřeba pochybovat, zato scénář je na tom prachbídně. Což mě mrzí, jelikož John Huston je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších filmařů a Bogart... Bogart je kapitola sama pro sebe. Za celý film se naprosto nic nestane a Africká královna tak pluje odnikud nikam. Nebýt výtečné chemie mezi ústřední dvojicí, tak nevím čím by tento snímek zaujal. A i to kouzlo mezi Bogartem a Hepburnovou je přítomno pouze v originálním znění, jelikož uječený tuzemský dabing je v případě tohoto filmu zcela k nesnesení. Za tři * je to v rámci společné tvorby Hustona a Bogarta, jinak s ohledem na ostatní filmovou tvorbu jasné čtyři hvězdy. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Zdánlivě nesourodá dvojice, která se ocitnula uprostřed války a Afriky na kocábce se vzletným jménem African Queen „ Máme hromady jídla, 2000 cigaret, dva soudky ginu. Můžeme tu zůstat měsíce, jestli budeme chtít. Veškeré pohodlí domova včetně tekoucí vody.“ Pro mě je, ale Africká královna nezapomenutelná především díky roli Katharine Hepburn. „ Nikdy jsem nepomyslela, že by pouhá fyzická zkušenost mohla být tak stimulující! Zažila jsem takové vzrušení dříve jen několikrát, v kázáních mého bratra“. V každém případě jsem ráda, že někoho napadlo tuhle konverzační nádheru vydat na DVD. Tak snad abychom si dali čaj o páté pane Allnute nebo vlastně drahý. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)
  • Film byl inspirací pro atrakci v Disneylandu s názvem "Jungle Cruise", podle které později vznikl celovečerní film Expedice: Džungle (2021). (HellFire)

Reklama

Reklama