Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

misterz 

všechny recenze uživatele

Dejovo síce nijak prevratné, ale potešil ma pekný farbičkový vizuál a nádherné africké prostredie. Samozrejme K. Hepburn a H. Bogart tiež odviedli výbornú prácu, obaja si svoje postavy užívali plnými dúškami, a preto aj keď ich romanca pôsobila trochu naivne a klišé, zanechala vo mne príjemný dojem. Taká pohodová, roztomilá river movie. 65/100 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto konkrétnom prípade súhlasím s komentárom od MontyBrogana. Dať dve herecké hviezdy do kopy a vytvoriť takýto mdlý a chémiou medzi postavami toporný film je obrovská škoda. Nie len preto, že Huston točil nadčasové filmy a v tomto ten zub času cítiť veľmi, ale tiež tým, že maximálne využitá a pekná lokácia nie je podchytená zaujímavým charakterovým vývinom. Občas tu vyjde vtip. Občas tu funguje aj napätie, ale je to príliš úsmevné a naivné, aby to zafungovalo tam, kde by to zafungovať malo. Kedysi to mohla byť udalosť. Teraz to bola len pripomienka toho, ako kreatívne sa pracovalo s filmami aj napriek tomu, že scenár bol trestuhodne divadelný a nezaujímavý. O tom svedčí aj fakt, že sa to na tie najlepšie filmy ústrednej dvojice jednoducho nechytá. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ešte ste to neskúsil.“ – „Streliť si do hlavy tiež nie.“ Komentár obsahuje spoilery. Viem. Mal by som cítiť úctu k filmu, ktorý je „obecne“ pokladaný za klasiku, v ktorom hrajú dve hviezdy (a ktorý bol nominovaný na štyroch Oscarov, z toho jedného získal). Viem. A veď aj cítim. Len ma nudí (napriek tomu, že sa ním svojho času do nemalej miery inšpirovali Lucas so Spielbergom, keď vymýšľali Indiana Jonesa). Po dobrom štarte prichádza zábava s nesúrodým párom (stará panna Katharine Hepburnová verzus americké prasa Humphrey Bogart), ale postupne začína nudiť, zbližovanie postáv mi nepripadalo zaujímavé, nenadchli ma dve brutálne zneužité náhody (zrazu naprší a loďka sa dostane na jazero, zrazu nemecká loď tesne pred obesením hrdinov vrazí do náhodou sa na sto míľ širokom a 50 dlhom jazere do torpéda). Krásna farebná výprava to už nezachránila. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Žiadny blesk s čistého neba neudrel a ani ja som sa nenechal zmiasť touto sladučkou perličkou vo vodách kinematografie. Príbeh je jednoduchý, pekne napísaný a ešte krajšie zahraný. Zbytočne nepreťahovaný, dokonca miestami aj pekelne napínavý, ale záverom som citovo zostal úplne chladný. Réžia a technická zdatnosť filmárov je však hodná potlesku. 80%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • "Africká královna" se během natáčení filmu potopila a musela být dvakrát vyzdvižena. (HellFire)
  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)
  • Humphrey Bogart (Charlie Allnutt) trval na použití umělých pijavic. John Huston to odmítl a přivedl do londýnského studia chovatele pijavic s nádrží plnou živých pijavic. Bogartovi se z nich dělalo nevolno a byl velmi vynervovaný, což byly právě emoce, které od něj Huston potřeboval. Nakonec byly na herce nasazeny umělé pijavice a na chovatelově hrudi byl natočen blízký záběr skutečné pijavice. (HellFire)

Reklama

Reklama