Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu to mohol byt zabavny snimok, pricom aj dnes som sa prijemne pobavil, pretoze tam bolo dost ironickych scen. Detektiv Sam Spade sa uz viackrat ocitol v ohrozeni zivota, pricom som mal ja ako divak pocit, ze nech je v akejkolvek blizkosti zlocincov, nic sa mu nestane. Najviac sa mi pacil jeho styl vysetrovania, ako pekne prisiel na plan zlocincov za honbou vzacnej sosky Maltezskeho sokola a ako si s nimi poradil. Je to dialogovy film a mozno mi aj nieco uniklo, ale Bogart je skvely herec a uz len kvoli nemu sa oplati film vidiet... 06.10.2009 _____ Humphrey Bogart - (Sam Spade) +++ Mary Astor - (Brigid O´Shaughnessy) +++ Gladys George - (Iva Archer) +++ Peter Lorre - (Joel Cairo) +++ Barton MacLane - (detektív Dundy) +++ Lee Patrick - (Effie Perine) +++ Hudba: Adolph Deutsch +++ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivní zápletka, perfektní hlavní hrdina, hrdinka a záporňáci, zejm. vrah Wilmer. Nemohu dát 5*, protože mě tento film nedokázal "přikovat" do sedačky a několikrát jsem odběhnul. Chvílemi se mi zdál příběh líčen příliš zdlouhavě (můj subjektivní názor), ovšem samotný závěr snímku stál za to - dobrý konec (dobrý není ve smyslu, že vše dobře dopadne). Připojuji se k názorům ostatních, že český dabing je tu strašný. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Kdo by odolal spatřit Maltézského sokola na minivelkém plátně v kině Konvikt? Očividně leckdo, sál byl tradičně poloprázdný. Mně to však nedalo a jediné, čeho jsem se skutečně děsil, byla malá kolonka v programu hlásající: "simultánní překlad (česky)". Mé obavy se bohužel vyplnily do puntíku. Nejsem sice v simultánním dabingu zas tak zběhlý, ale to, co předvedl mně neznámý tlumočník, bylo skutečně trestuhodné, obzvláště v tomto typu filmu stavějícím především na dialozích a hereckých výkonech. Nedořečené věty, mumlání, přeskakování, nesmysly a půlminutové opoždění byly na každochvilkovém pořádku. To pak bylo těžké vžít se do této klasiky! I přesto, že se "dabér" snažil snímek zprotivit, co to dá, nepovedlo se mu to zcela a malé střípky proklouzly i tak. Vynikající atmosféra ( musím v dohledné době spatřit více filmů noir), herci k zulíbání (obzvláště představitel Caira - Peter Lorre) a na dobu vzniku překvapivě ostré tempo. Moc dobrý počin, který by se v ideálních podmínkách stal počinem výborným. Simultánní dabing v Ponrepu už nikdy více... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Další z řad uznávaných, dnes již "encyklopedických" filmů, který mne příliš neoslovil a vyvolával spíše rozpačité pocity. Maltézský sokol je výrazný díky tomu, že odstartoval v kinematografii specifický žánr film-noir, je tedy výrazný formou. Nikoliv obsahem, který představuje ve skutečnosti ničím nevyčnívající tuctovou detektivku o krádeži jedné úsměvné sošky a s ní související vraždy. Také ve srovnání s pozdějšími noiry jaksi chybí tomu ta správná temná atmosféra. Vše zde probíhalo v pomalém spádu v dlouhých dialozích bez nějakého náznaku dramatu a také o humoru, který by tuhle formu dění odlehčil, se mluvit zde vůbec nedá. Všemu vévodící ikonický Humphrey Bogart se svou pověstnou cigaretou mne jaksi střídavě bavil a nudil, z ostatních herců za povšimnutí stál už jen Peter Lorre (rozhodně nejen pro jeho překvapivý slovenský původ ;)). Ačkoliv film údajně tolik inspiroval další tvůrce a ovlivnil vznik či výslední podobu dalších zdařilejších kousků, mohu ho přesto ocenit maximálně symbolickými třemi hvězdičkami. 55% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Parádny noir, ktorý je vhodným úvodom do žánru pre nezasväteného diváka, lebo obsahuje asi všetky atribúty noiroviek. A Bogart je tu snáď ešte väčší frajer ako v The Big Sleep a dáva jednu hlášku za druhou. Ale je to trochu pridlhé a to rozmotávanie tajomstiev ma už ku koncu prestalo baviť. Ale inak je to fakt skvelá žánrovka. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Po úspěchu snímku se „Warneři“ rozhodli natočit pokračování. Režisér John Huston připravil scénář, který byl nadepsán „Three Strangers“ (Tři cizinci) a počítalo se s hlavními postavami z „Maltézského Sokola“, zvláště se Samem. Dashiell Hammett, autor knižní předlohy, však ještě před rozběhnutím natáčení studio upozornil, že ačkoli (studio) vlastní práva na knihu, tak práva k postavám vlastní on. A tak se Three Strangers (1946) natočili s odlišnými postavami. Dvojice herců Peter Lorre a Sydney Greenstreet si však i tak zahrála v obou filmech. (džanik)
  • Režisér John Huston naliehal, aby Mary Astor (Brigid O'Shaughnessy) pred natáčaním scény niekoľko ráz obehla okolo miesta natáčania. Cieľom bolo, aby lapala po dychu a vyzerala nervózne. (beso74)
  • Humphrey Bogart nosil počas natáčania na sebe svoje vlastné oblečenie. Išlo o obvyklú prax štúdia Warner Brothers, ako pri natáčaní ušetriť. (beso74)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama