Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý tradičný film noir podľa predlohy Dashiela Hammeta spravil z Humphrey Bogarta skutočnú hviezdu. Zamotaný príbeh, nejednoznačné postavy a medzi nimi sa suverénne pohybuje cynické súkromné očko Sam Spade. Vizuálne aj obsahovo pôsobivý debut budúceho klasika Johna Hustona patrí už dávno k nesmrteľným legendám, takže by rozhodne nemal uniknúť vašej pozornosti. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart. Filmový elegán klasického Hollywoodu. Asi to byl osud, že právě on vstoupil do historie herectví zfilmováním detektivky Dashiella Hammetta, které se později dodatečně stalo zakládajícím kamenem žánru filmu noir. Literární předloha spadá do doby Velké hospodářské krize. Motiv získání bájné sošky Maltézského sokola bylo tehdy mocné fluidum působící na masy nezaměstnaných chudáků v městských ulicích. Film vznikal až za války a síla samotného námětu již byla v době natáčení do značné míry překonána. Přesto. Hodnotit dnes tyto filmy je problém. Doba je jinde, točí se jinak, hraje se jinak. Chce to vcítit se do dob minulých a vnímat minulost s pokorou. Jako odměna se vám pak může dostat nejen kvalitní detektivní příběh, ale i poznání radostí světa našich dědů a babiček. 73% ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělej film s bezva atmosférou kterej přes svoje stáří ani dnes nenudí a to je co říct. Některé scény dnes působí těžce naivně např. všechny s "braním pistolí protivníkovi", nebo Wilmer asi 5 minut sedící s rukama na hlavě a jen hraje komparz typu "jsem v prdeli a ani se nepokusim vymanit se ze situace." Vše ale s přehledem kontroluje Humprey Bogart, kterému jeho roli naprosto uvěříte. Už to prostě trochu zestárlo a proto 4* jako třeba u Doteku Zla ale na Maltézském Sokolovi mě nadchl ten stírací konec kterej se nebojí.... Opravdu bezvadná detektivka kterou vřele převřele doporučuji sledovat (jako všechny Noir filmy) až po setmění. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasická kriminálka drsnej školy, ktorá tvorila vzorce nového žánru, aj keď o tom asi ani nevedela. Nie je to pre mňa vrchol filmu noir, stretol som sa s premyslenejšími príbehmi a prepracovanejšími postavami, ale pamätám si, že som sa pozrel asi po hodine dvadsať na hodinky v domienke, že sa pozerám na film asi tak 45 minút. Maltézsky sokol je tak svižne a zábavne natočený, že mu aj dnes môže ťažko nejaká krimi konkurovať. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

V poslední době vidím až nezdravě velké množství nadprůměrných filmů, ke kterým Maltézský sokol bezesporu patří. Poprvé jsem měl možnost okusit herecký um Humphrey Bogarta a musím se přidat k jeho obdivovatelům. Tak charakterních herců je nedostatek. V sokolovi se mu vyrovná pouze představitel Joel Caira. Po Sladké vůni úspěchu jsem byl noirem nadšen a po Maltézském sokolovi mé nadšení neklesá. I když přeci jen Sladká vůně nasadila laťku opravdu vysoko a Maltézský sokol se na ní horko těžko dotahoval. Nakonec tedy o chlup nedosáhnul, ale zážitek to byl intenzivní a s ohledem na dobu vzniku poměrně dramatický. Slušné čyři hvězdičky celkem přesně vyjadřují mou spokojenost. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Režisér John Huston sa vyjadril, že pri natáčaní filmu dostal najlepšiu radu ohľadom režírovania filmov vo svojom živote. Producent  Henry Blanke mu totiž povedal: "Každú jednu scénu filmu natáčaj tak, akoby to bola tá najvýznamnejšia scéna v celom filme." (beso74)
  • "Maltézský sokol" byl údajně inspirován "Kniphausenovým jestřábem," obřadní nádobkou zhotovenou v roce 1697 pro George Williama von Kniphausena, hraběte Svaté říše římské. Nádobku vykládanou drahokamy nyní vlastní vévoda z Devonshire a je součástí tzv. “Chatsworth collection“. (džanik)
  • Gutman a Wilmer jsou nazýváni jako "Fat Man" a "Little Boy". Stejně se později jmenovaly obě bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki a Hirošimu. (Kulmon)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama