Reklama

Reklama

Habsburkové


Zrod dynastie (E01)

(epizoda)
Česko, 2016, 26 min

Režie:

Emil Kopřiva

Scénář:

Vladimír Mertlík

Kamera:

Emil Kopřiva

Hrají:

Pavel Kříž (moderátor), Jan Kanyza (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Pozvolna rostl původně regionální význam hraběcího rodu ze švýcarského Aargau až do chvíle rozhodujícího střetu v boji o středoevropský prostor s Přemyslem Otakarem II. v bitvě na Moravském poli. Je to také chvíle i místo, odkud Habsburkové vstupují na trůn římského krále a Rudolf I. Habsburský se stává zakladatelem slávy a moci dynastie. Od toho okamžiku trvá vzájemné potýkání i prolínání obou živlů v 640 let dlouhé historii rodu.

Netrvá dlouho a Habsburkové v osobě Rudolfova vnuka, zvaného Kaše, poprvé přirozenou volbou vstupují i na český trůn. Po jeho nečekané smrti jej ale ztrácejí a stávají se na mnoho let vedle Wittelsbachů jedním z nejtěžších soupeřů vládnoucích Lucemburků. Po tu dobu jsou, zvláště za vlády Karla IV., pro Habsburky vzorem a převzetí jejich moci cílem. Je tomu tak až do jejich vymření Lucemburků po meči. Ještě předtím však geniální stratég Zikmund Lucemburský připravil jednáními půdu pro další vývoj Svaté říše římské. A tak složitými cestami bojů i svatební diplomacie nakonec přece vstupuje na trůn, i v zájmu Lucemburků, jeden z jejich potomků po přeslici, byť Habsburk, Albrecht II.

Ještě složitější život má jeho syn Ladislav Pohrobek, po jehož záhadné smrti začíná pro Habsburky nový z životních zápasů, tentokrát s Jagellonci. Trpělivost a čas přinese nakonec Habsburkům ovoce v podobě volby Fridricha III., kterému kurfiřti vložili v roce 1440 na hlavu římskou korunu. Habsburkové jsou na vrcholu. Už nikdy nebude králem či císařem Svaté říše římské nikdo jiný. Jejich filozofii jakoby nejlíp vystihoval bonmot básníka Rilkeho: „Jakápak vítězství?! Vydržet, to stačí!“ (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama