Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dílka na mne vane nostalgická a vlmi příjemná atmosféra již téměř zapomenutého dětství, nesmírně se těším, až budu moci Čestmíra sledovat se svým potomkem....Vůbec mi nevadí titulní píseň M. Davida, protože on k té době patřil (něco jiného je jeho současné vystupování). Létající Čestmír je rozhodně jeden z nejlepších dětských seriálů české provenience... ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Z dětství si tenhle seriál nepamatuju, možná, že jsem ho ani nikdy pořádně neviděl, zato jsem viděl dva díly před nedávnem a je to strašné. Pitvořící se herci mi způsobili celkovou slabost, celkově mi to připadalo jako další dětskou inteligencí pohrdající legranda. Když k tomu připočtu ten vlezlý titulní šlágr, chce se mi dát odpad. Naštěstí však tento seriál není určen mně. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

U mě to maličko i trumflo podobně parádní Návštěvníky a to jednoduchým faktem, kterým byl souboj komediálních supermanů Menšík vs Nárožný. Veškeré scény s králem českého humoru, který se neměl dožít 58let nýbrž dvojnásobku, jsou roztomilé. "Maminko, přišli k nám velbloudi! Ten starej má sebou mláďátko!" "Květina a kámen? Nejste Vy básník?....Ano." Kdepak, nechoďte na mě s levnou prvoplánovitostí komiky tělesně dospělého člověka s dětskou mentalitou, ne když to ztělesňuje Vladimír Menšík. Také jeho počáteční údiv přecházející postupně v rezignaci nad tím, co všechno jeho schizofrenní alter ego zase vyvedlo, byl prostě kouzelný. Jinak Jiřina Bohdalová zase bezchybná a Zdena Hadrbolcová stabilně dokonalá maminka. Tohle byla skutečně zlatá éra české televizní komediální tvorby pro celou rodinu, kdy Češi přišli se scénáristickými nápady a hereckým kumštem, Německo s penězi. Od Čestmíra, přes Návštěvníky až po Lucii, postrach ulice se jedná o projekty, kterým dnešní tvůrci nemohou konkurovat, už ta myšlenka srovnání je k smíchu. Tohle není staromilectví, to je fakt zřejmý komukoliv, kdo aspoň trochu přemýšlí a nebere ve své omezenosti chronologický vývoj automaticky za kvalitativní. 90% ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhý seriál z dílny autorské dvojice Macourek - Vorlíček. Zde je jasně vidět, že pokud autorům nechybí nápady a fantazie, jsou schopni vyprodukovat na svou dobu vynikající seriál pro celou rodinu, který je navíc nadčasový a zaujme i dnes. S veškerou úctou k panu Zdeňkovi Troškovi, co je mu platné, že jeho pohádky mají vynikající výpravu, nádherné kostýmy a špičkovou digitální postprodukci, když příběh samotný nemá spád a nestojí za nic. Pan Macourek byl prostě PAN AUTOR !!! Navíc se autoři Létajícího Čestmíra obklopili tzv. "osvědčenými lidmi" z předešlých projektů, jak ve filmovém štábu, tak hereckých osobností, takže záruka kvality byla nastavena velmi vysoko.Za všechny jmenuji Karla Svobodu jako autora hudby. Vynikající počin ! ()

Zbygniev 

všechny recenze uživatele

Seriál mého mladí,který jsem hltal jako třeba Arabelu. Když se na to teď v dospělosti podívám,musím se trochu pousmát. Už jenom úvodní píseň Michala Davida... Na to, že seriál byl natočen s německou koprodukcí, je hodně cítit tehdejším režimem. Ústav pro zdokonalení člověka, kde si profesor zapisuje kdejakou poznámku, nebo že kytky měly patřit přece všem, zní trefně na tehdejší dobu. V každém případě, hvězdné herecké obsazení té doby, a jejich výkon rozhodně nezklamalo. Vladimír Menšík, byť už hodně nemocný,zde pořád podává dobrý výkon,a musím říct, že i dětské role se povedly. Je vidět, že Lukáš Bech i Žaneta Fuchsová měly už něco za sebou. Výborně však zahrál i záporák Antonín Kala a nesmím opomenout hudbu Karla Svobody, která je trefná při každé scénce. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Filmovou riekou Doubravkou bola v skutočnosti rieka Labe. (Raccoon.city)
  • Dana Syslová a Vlastimil Hašek zde hrají manžele. V době natáčení byli ve skutečnosti taky manželé. (M.B)
  • Petr Nárožný a Iva Janžurová si později zahráli manželský pár Kostečkových v seriálu Cirkus Humberto (od r. 1988). (Ganglion)

Reklama

Reklama