Reklama

Reklama

Lekár umierajúceho času

(seriál)
Československo, 1983, 6 h 9 min (Minutáž: 68–80 min)

Režie:

Miloslav Luther

Předloha:

Vladimír Körner (kniha)

Scénář:

Vladimír Körner

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Petr Čepek, Milan Kňažko, Emma Černá, Miloš Nedbal, Rudolf Hrušínský, Martin Huba, Josef Karlík, Ladislav Mrkvička, Ilja Racek, Raoul Schránil, Jan Přeučil, Lubomír Kostelka, Jan Kanyza (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Dnes již legendární seriál Slovenské televize natočil v první polovině osmdesátých let na Barrandově režisér Miloslav Luther podle námětu Vladimíra Körnera. Pětidílná výpravná historická sága je životopisem významného učence, anatoma a politika slovenského původu Johannese Jessenia (známého též jako Ján z Jesenu či Ján Jesenský), jenž mj. působil i na půdě pražské Univerzity Karlovy. Seriál zachycuje Jesseniovu životní cestu od jeho studií a prvních úspěchů. V roce 1594 se Jessenius stává profesorem chirurgie a anatomie na univerzitě ve Wittenbergu, kterou před léty navštěvoval. Odtud povede jeho cesta přes mnoho společenských i osobních úspěchů a neúspěchů až ke smutnému konci na pražském popravišti. Tento věhlasný muž byl totiž nakonec popraven za účast ve stavovském povstání spolu s dalšími šestadvaceti pány. Jeho osud byl spjatý s klíčovými událostmi českých dějin na přelomu 16. a 17. století, v době, kdy renesance pomalu skomírala i se svými humanistickými ideály... V hlavní roli uvidíme řadu vynikajících českých a slovenských herců, především v titulní roli Petra Čepka. Kvůli slovenskému znění mu propůjčil hlas Milan Kňažko, jenž však zároveň ztvárnil kata Mydláře.

Doctor Vitenbergicus  První část nás seznámí s lékařem Jánem Jeseniem. Jeho dětství, studia, od roku 1594 profesura chirurgie a anatomie na univerzitě ve Wittenbergu a služba v lazaretu za doby bojů s mohamedány byl směs šťastných, ale zejména zlých a bouřlivých okamžiků...

Anatomia Pragensis  Druhá část slovenského historického seriálu má název Anatomia Pragensis, podle nevídané události, kterou Johannes Jessenius podnikl pri své návštěvě Prahy. V Řečkově koleji totiž na těle odsouzeného oběšence (jehož tělo získal od kata Mydláře) provádí veřejnou pitvu. Zatímco odborné kruhy přijímají tuto převratnou výukovou metodu s nadšením, laická veřejnost ji odsuzuje. Císař Rudolf II. projeví přání, aby Jessenius opustil provinční knížecí dvůr a usadil se v Praze. Zde Jessenius vydává řadu přednášek, vědeckých a lékařských spisů, provádí pro studenty další pitvy... a začíná se zajímat o politiku...

Stellis vinctus  Třetí díl výpravného historického seriálu o osudech Johannese Jessenia, nazvaný Stellis vinctus, zachycuje poslední období vlády pološíleného císaře Rudolfa II. Pražská univerzita přejde do rukou českých stavů a Jessenius se má stát jejím profesorem. V té době se musí potýkat též s morovou epidemií, která zasáhla hlavní město. Je to těžký boj, protože každý nemocný je předem prohlášen za mrtvého. Morová značka se ocitne též na Jesseniově domě, i když lékařova žena Marie onemocněla jen běžnou chorobou. Nešťastný souběh událostí má však za následek, že Marie se nakonec stejně nakazí...

Theatrum mundis  Čtvrtý díl slovenského historického seriálu o Johannesu Jesseniovi má název Theatrum mundis a odehrává se po smrti císaře Rudolfa II., který byl Jesseniovým ochráncem. Nový císař Matyáš doktorovy služby odmítne. Jessenius napřed císaři napíše pokornou supliku, ale později ji z hrdosti roztrhá. Pozná svůdnou dívku Floro, se kterou stráví celou zimu. Přitom stále pracuje na vědeckých spisech. Floro však jednoho dne beze stopy zmizí. Později za Jesseniem přijdou jeptišky i s novorozenou holčičkou Julkou, kterou Floro v útulku přivedla na svět. Lékař se dítěte ujme. Po čase je jmenován rektorem pražské univerzity. V zemi se v té době začínají bouřit české stavy a dojde k defenestraci místodržitelů Slavaty a Martinice. Jessenius po poradě s Harantem a Budovcem odjíždí jako legát českých stavů do Uher...

Via Doloris  Pátý díl slovenského seriálu scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Miloslava Luthera má název Via Doloris a uzavírá velkolepý historický projekt, jaký dodnes nemá v české a slovenské televizní tvorbě obdoby. Poslední část zachycuje neúspěšnou diplomatickou misi Johannese Jessenia na sněm uherských stavů a především trpký konec tohoto učence, lékaře, anatoma a diplomata. Jessenius byl totiž jedním ze sedmadvaceti pánů, popravených v červnu 1621 před pražskou staroměstskou radnicí za účast ve stavovském povstání. Na pozadí jeho osudu pak tvůrci zobrazují dění v českých zemích v době soumraku renesančních ideálů, kdy vypukla třicetiletá válka a kdy potupnou porážkou v bitvě na Bílé hoře české stavovské povstání skončilo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem byl závěrečnými výjevy (poprava na Staroměstském náměstí) otřesen. Pak se tento mimořádně povedený (výpravný) seriál, nebořící se po kotníky do bolševického výkladu dějin a ukazující císaře Rudolfa II. (Hrušínský) jinak, než jak ho máme zafixovaného od Wericha, z obrazovek nadlouho ztratil, takže jsem měl možnost aspoň si přečíst jeho literární zpracování. A teď (leden 2008) je konečně doktor Jesenius zpátky. Což je dobře... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když nikdo v Čechách nenašel odvahu věnovat se v televizním seriálu temným časům naší historie, zvládli to aspoň Slováci. Petr Čepek byl v hlavní roli naprosto perfektní, velice dobře se ovšem dá hodnotit prakticky celá herecká sestava. Nadabování postav do slovenštiny mi kupodivu vůbec nevadilo. Miloslav Luther je z režisérů, kteří jdou hlavně po atmosféře a jejich dílo se o 25 let později může někomu zdát pomalé, ale pro mne nebyl žádný problém se na dané tempo naladit a nechat se vtáhnout do příběhu Jana Jessenia. Perfektní, smekám! ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Serial,kterych u nas nebylo natoceno mnoho. Netroufam si hodnotit hodnovernost historickych udalosti a sledu tak jak je muzeme v serialu spatrit. Celkovy pribeh je vsak fantasticky, neuveritelnym zpusobem nam priblizuje dobu , v ktere zil Jan Jessenius. Hudba skvela taktez. Na mne zapusobilo navozeni atmosfery "morove Prahy", nezapomenutelne. Chvili mi trvalo nez jsem si zvyknul na slovensky dabing,uprednostnoval bych cestinu.Obzvlaste kriklave mi to prislo u Rudolfa Hrusinskeho ci Petra Capka,ktereho sice zdarile daboval Milan Knazko avsak rozdil byl patrny. Pan Knazko ve filmu take hral jakozto kat Mydlar , v teto sve roli byl vsak take dabovan a to Igorem Cillikem. "V Cechach hovorite? Tak to som dobre..." ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Výborný historický počin, na jehož kvality je současná tuzemská tvorba krátká. Příběh Johannese Jessenia je vyprávěn s dramatickým umem, který podtrhuje um herecký. Petr Čepek je prostě geniální a vy se skrze něj můžete seznámit s ostatními osobnostmi stavovského povstání (jmenujme nejznámější) jako třeba Kryštofem Harantem z Polžic a Bezdružic či Ondřejem Šlikem. A nezapomeňme ani na osobnost dané doby nejvýraznější: Rudolfa II. v podání excelentního Rudolfa Hrušínského. Na tomto seriálu vidím jen zbla chyb. Všímám si zde příběhové dokonalosti, která nenudí. Ani ta slovenština mi nevadila a předabování některých postav (i Petra Čepka). Ano, občas jde znát televizní rozpočet, ale i ten odpustím. smekám klobouk ještě teď a pokud tento komentář čte nějaký milovník historie a zvláště doby Bělohorské, má mé vřelé doporučení ke zhlédnutí tohoto výborného díla. 90% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Výpravný monstrprojekt, který nemá v oblasti československé televizní produkce mnoho srovnatelných souputníků. Spousta našich filmových historických děl působí sterilním, načančaným dojmem, ale Lutherův opus magum je jiná káva. Na televizní poměry zručně přiblížené reálie a atmosféra doby 30ti-leté války a na rozdíl od filmu, který byl sedm let poté ze seriálu sestříhán, nepůsobí zkratkovitým dojmem a jde více do hloubky osudů jednotlivých postav (samozřejmě hlavne Dr.Jessenia), což mu přidává na poutavosti. Jenom jsem se těžko smiřoval s předabováním charismatického hlasu Petra Čepka. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Milan Kňažko namluvil hlavní postavu Jessenia, kterou hrál Petr Čepek. Kňažko v seriálu navíc sám ztvárnil roli kata Mydláře. Ve scéně z katovny v epizodě Anatomia Pragensis (1983), kdy lékař přijde pro tělo na pitvu, hraje Kňažko vlastně obě postavy, jednu tělem, druhou hlasem. (Haniczka)
  • Když kat Mydlář (Milan Kňažko) přijde před popravou k odsouzencům, říká mu Krištof Harant (Stanislav Dančiak), že je katolík. Wikipedia však uvádí, že Krištof Harant z Polžic byl v době popravy protestant. (VMa)

Reklama

Reklama