Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Rominator 

všechny recenze uživatele

NASA připravuje expedici na Mars, ale dva měsíce před strartem raketoplánu přijde na neodstranitelný technický problém. Tříčlenná lidská posádka by několikaměsíční expedici po třech týdnech letu nepřežila, ale v sázce je příliš mnoho a proto se rozhodne projekt sabotovat a pošle kosmický raketoplán bez posádky... První polovina filmu je skoro bezchybná, ale ve druhé to trochu drhne. NASA dokáže všechny klamat po dobu osmi měsíců, poradit si s nepohodlným zaměstnancem, ale nedokáže zastavit pátrání novináře (automobilová nehoda a zatčení pro držení nepovolených látek) a samotný útěk tří astronatů ze staré vojenské základny a následné stíhání je plné scén (udžet se na křídle dvojplošníku v plné otáčce), které patří do jiného filmového žánru a kazí celkový dojem ze snímku. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dobrej nápad, ale je to utahané jak šňůra od hajzlu. Což může být částečně i stářím, ale spíš je to tím, že to má úplně zbytečně přes 2 hodiny a víc jak polovinu doby se utíká pouští odnikud nikam. Dějově je to lineárně nalajnované, bez jediného zvratu a s ohledem na celý film působí závěr hodně naivně. Zhruba od půlky mě to fakt nudilo. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Kozoroh 1 neboli sci-fi klasika o fingovaném letu na Mars, která v roce 1977 musela vyrážet dech svou precizností a docela na tu dobu moderním pojetím. Jenže čas se na ní podepsal, film sice pořád dokáže zabavit zejména svým námětem a áčkovými herci, ale mě nesedl ten styl, kdy se film doslova a do písmene táhne. Prostě bych pár scén vyškrtal nebo zkrátil, ty dvě hodiny bych zredukoval tak na devadesát minut. Brolin s Holbrookem perfektní, ostatní dva astronauti velice nevyužití , ani toho za film moc nenamluví. Má to své silné momenty (například scéna se štírem na obličeji natočená bez chybičky), ale v závěru, kde to má právě nasadit nejrychlejší tempo, to ztrácí dech a také i nápady. Nejvíce mě asi strhla výjimečně nasnímaná naháněčka dvouplošného letadla a dvou helikoptér, tam se kaskadéři pořádně vyblbli a výsledek pak stál za to. Asi chápu, že zejména inovativní nápad zajistil filmu renomé, ale pro mě "jen" slušné řemeslo po všech stránkách. Za mě dávám 68 % ()

classic 

všechny recenze uživatele

Kultové béčko,ktoré si zobralo na paškál oficiálnu verziu výstupu na Mesiac s ľudskou posádkou,ktorá podľa nich sa nikdy v skutočnosti nestala,pekne sa to robilo v ateliéroch...Taký mega podvod,ktorý prešiel? Odvážna verzia,ku ktorej sa aj ja prikláňam s množstvom otáznikov,ktoré nedajú spávať,a tak skoro každý by chcel vedieť pravdu?Tento svižný snímok,ktorý si servítku pred ústa nedáva ukazuje ako to podľa nich celé spravili a pozerá sa na to kritickým okom,že ak je to pravda,tak sa urobil podvod,ktorý oklamal celý svet. Len ja sa pýtam,či v tých rokoch by bolo možné naozaj odletieť na Mesiac,či skôr to celé natočiť v prísne tajnom objekte za pomoci profíkov na čele s jedným režisérom,ktorého k tomuto spájajú? Každý podľa svojej logiky nech uváži,či je to možné? Režisér,herci sa pokúšajú toto celé vysvetliť a je to po celý čas podívaná za asistencie vyššej moci a obetných baránkov,ktorí budú pripomínať štvanú zver,to keby sa náhodou nepodarilo Armstrongovi a Aldrinovi,tak toto by ich čakalo? Užite si hádam najpopulárnejší konšpiračný film,aký kedy vznikol. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda tých zopár logických dier, bijúcich do očí, mohla to byť čistá päťka. Čistá päťka z radosti z rozprávania dobrodružného príbehu napínavou formou, kedy divák od začiatku do konca nedýcha. Ale prečo púšťali do domu manželky hocikoho a navyše si nedali majzla na toho, koho chcú zavraždiť? Únik zo základne bol na úrovni paródie, ale ak by sme sa v mnohých filmoch riadili logikou, tak by museli skončiť po 20 minútach. Aj identifikácia miest absencie logiky má svoje čaro. Z hľadiska rozprávania inak nemám čo vytknúť, je to napínavé a kozmonauti nám tu ukážu, že prežitie v púšti je lepšou simuláciou pobytu vo vesmíre, ako v nejakom umelom prostredí bez gravitácie. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Režisér filmu Peter Hyams již dříve reagoval na přistání Apolla 11 na Měsíci slovy: „Došlo k jedné události skutečně obrovského významu, která neměla téměř žádné svědky. A jediné ověření, které máme... pocházelo z televizní kamery.“ (Marek06)
  • Scéna s Telly Savalasem, který tu hraje pilota Albaina, se stihla natočit za jediný den. (Mol)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama