Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JA SA ZREJME POVRACIAM." ,,TÝM SA TO VYRIEŠI." __ ,,Kozoroh 1" je taká poctivá stará škola, dobre sa na ňu pozerá a okrem milovníkov thrillerov z tej doby poteší svojim nevšedným námetom tiež milovníkov konšpiračných teórii o letoch do vesmíru. Dokonca som plne chápal Holbrookov prejav o tom, prečo musia všetko takto urobiť. Z formálnej stránky nemám filmu čo vyčítať, skôr som úplne nerozumel niektorým logickým nedostatkom (,,nutný" rozhovor s rodinami, pri ktorom sa pritom riskovalo vyzradenie) a bez niektorých postáv by sa dej prakticky obišiel (reportérka). Celková výstavba príbehu potom smeruje len k dvom možným alternatívam konca - nešťastnému, kde sa zahladia všetky stopy alebo k šťastnému, ktorý sa však nebude páčiť ,,najvyšším kruhom". Telly Savalas sa v nezvyčajnej úlohe dostane ku slovu až v závere, svoju postavu však zvládol na výbornú. (2821. hodnotenie, 227. komentár k filmu) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Námet i množstvo postáv by vystačilo na celkom slušný seriál... Lenže je to nuda na zbláznenie. Postavy, z ktorých ani jedna nie je hlavná, sú totálne ploché, dejové línie bez nápadu a atmosféry... Na to, že malo ísť o sprisahanecký film, tam nie je ani náznak napätia... Do polovice hrá prím situácia, a dá sa to zniesť (jasný odkaz na prístátie na Mesiaci). Akonáhle sa začne jednať o osudy kozmonoautov, je to príšerné... Sú tu dve slušné naháňačkové sekvencie, ale tie film nezachránia... Finále totálne nezmyselné... Stále nechápem ako babrák Hyams dokázal natočiť solídnu sci-fi 2010: ROK PRVÉHO KONTAKTU... ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

!!! ---- SPOILER ---- !!! Toľká presvedčivosť v toľkej naivite sa len tak nevidí. Zlaté časy americkej kinematografie. Chvíľami som doslova nedýchal, okrem iného aj zásluhou Jamesa Brolina... chce to remake so zlým koncom (nepríde, prinesú jeho telo) a s Joshom Brolinom v úlohe Charlesa Brubakera ;) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Doletěli Američané jako první na měsíc nebo ne? Je jejich výhra v dobývání vesmíru skutkem úchvatným nebo pouhou fikcí, která dokázala oklamat miliardy lidí na celém světě? Největší a nejsledovanější podvod historie nebo skutečnost? Kozoroh jedna ukazuje, jak se všechno mohlo stát, pokud nás USA všechny vodila okolo letu na Měsíc za nos. Zvláštní snímek, který hodně lidí označí za čirou fikci, ale proč by se to nemohlo takhle stát? ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktore vlastne az tak moc sci-fi nieje. Pribeh poukazujuci na velku moc vysokopostavenych organov, ktorych manipulacna moc s ludstvom je priam neobmedzena. Ovladol ma tak trochu neprijemny pocit, ze nieco podobne, aj ked v uplne inej sfere sa skutocne molo udiat a mi sa o tom nikdy nedozvieme. Ale aj inak je to film natoceny velmi zabavnou formou, kombinujuci v sebe dramu, detetktivku a aj jednu velmi fajnovu akcnu scenu. Vydatne. (8.3/10) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Film se do Československa dostal poprvé v roce 1981, kdy měl v televizi premiéru 28. listopadu. Poté se film v ČST (Československé televizi) vysílal až v červnu 1983. (Varan)
  • Východ slunce na začátku filmu je ve skutečnosti západ. Sekvence je puštěna obráceně. (Mol)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama