Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film, který mě v r.1979 velmi zaujal pro svou novost myšlenky. Myslím, že byl velmi dobře natočen (s odvahou) a řekl přesně to, co jsme si všichni mysleli a šeptali : jestli to všechno není kamufláž na obou stranách -tedy ruské i americké a že si z kosmického výzkumu dělají závody pro vytlučení politického kapitálu v období "studené války." Nyní jsem měla možnost koupit si DVD s tímto filmem a stejně se mi líbí jako tehdy. Jenom jednu poznámku : Zde na čsfd se uvádí délka 123 min. Na mém DVD 110 min. A já jsem stále měla dojem, že mi tam schází scéna delší, ve které vysvětluje plukovník své ženě kde byli loni na dovolené, aby jí naznačil, že je to všechno podfuk. Nechápu, proč to vydavatelé zkracují, co je k tomu kroku nutí... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý snímek, který vzbuzuje důvodné pochyby o kempování Američanů na Měsíci. Hrdiny jsou kosmonauté Brubaker, Willis a Walker, kterým však pochybné společnosti, dodávající levné nefunkční zabezpečovací systémy, zabrání ve výletu na Mars. Raketa sice odstartuje, ale komunikace s nic netušícím Houstonem je vedena z nedaleké vojenské základny. Proto paradoxně dochází k tomu, že první dojemný krok na marsskou půdu je učiněn v televizním studiu. Politici se snaží touto misí získat finance pro hvězdné války, vedoucí letového provozu brilantně řídí neexistující misi a šťouravý investigativec Caulfield pomalu odhaluje skrývané nesrovnalosti i neskrývané pokusy o vraždu jeho maličkosti. V ohrožení života však zdaleka není sám. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kozoroh 1 je pro mě snímkem, který mě jen utvrdil v přesvědčení, že je propaganda svinstvo, ať už ji provádějí ti aktuálně hodní, nebo ti aktuálně zlí. Propaganda slouží jen k tomu, aby začal dav myslet tím jediným správným způsobem, a to je z mého úhlu pohledu a způsobu myšlení vždycky špatně. Mně je totiž úplně jedno, jestli mi své názory vnucuje nácek, komunista nebo dnes tolik populární politicky korektní klika; já si prostě raději udělám svůj vlastní názor a jen se tiše divím, jak si lidé brojící proti diktatuře (pravicové či levicové) nechávají bez odporu implantovat názory každého proudu, který je toho času v kurzu. Smutné. Film jako takový mě nemálo potěšil i pobavil, přestože tu a tam trpěl akutním nedostatkem logiky a triky byly ne vždy úplně přesvědčivé. Nejsem zrovna příznivcem konspiračních teorií, ale k tomu, že si Neil Armstrong a Edwin Aldrin zaskotačili na úplně jiném pískovišti, nejsem úplně hluchý a mám pro to pádný důvod. Od mise Apolla 11 uběhne zakrátko už čtyřiapadesát let a na Měsíci si stále neposedíte v mekáči nebo v KFC. A to je tak neamerické, že to jednoho donutí pochybovat. / Poučení: Chceš se projít po povrchu měsíce? Začni nákupem bílého písku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Doletěli Američané jako první na měsíc nebo ne? Je jejich výhra v dobývání vesmíru skutkem úchvatným nebo pouhou fikcí, která dokázala oklamat miliardy lidí na celém světě? Největší a nejsledovanější podvod historie nebo skutečnost? Kozoroh jedna ukazuje, jak se všechno mohlo stát, pokud nás USA všechny vodila okolo letu na Měsíc za nos. Zvláštní snímek, který hodně lidí označí za čirou fikci, ale proč by se to nemohlo takhle stát? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Třeba je teď pro ně lepší, že nežijeme." Taky si myslím, že mrtvej má občas větší šanci na přežití než živej. Ale tohle je opravdu báječná konspirace, takže až budu za rok sledovat bezpečný přistání tchajkonautů na Slunci, tak asi budu mít určitý pochybnosti. Nicméně není pochyb o tom, že Američani na Měsíci určitě byli. Když jsem si totiž na Měsíci loni dobíjel elektromobil na parkovišti u Lidlu, tak měl zrovna v Mekáči domorodej dvojník Armstronga autogramiádu. Takže fakt nechápu, že o tom může někdo pochybovat, když tehdejší počítače měly skoro takovou výkonnost jako dnešní kalkulačky. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Onu scéna s červeným práškovacím letadlem, což byl Boeing-Stearman 75, bojujícím se dvěma vrtulníky Hughes OH-6 Cayuse, považoval hollywoodský letecký expert Frank Tallman za „nejnebezpečnější a nejsložitější sekvenci, jaká byla ve filmu realizována.“ (ČSFD)
  • Natáčení začalo 3. ledna 1977, natáčelo se v Kalifornii, Arizoně a v Texasu. (Varan)
  • Režisér Peter Hyams napsal scénář krátce po misi Apolla 11, ale celých devět let čekal, než mohl film realizovat. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno