Reklama

Reklama

Komedie není legrace - Jiří Menzel

  • Česko Jiří Menzel - Komedie není legrace (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jiří Menzel (1938–2020) získal v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek Ostře sledované vlaky. Patřil ke spoluzakladatelům československé nové vlny i našim nejznámějším osobnostem v zahraničí. Kromě filmové režie se věnoval i herectví a divadlu. Film je portrétem uznávaného režiséra, jehož život i dílo ve filmu popisují jeho přátelé i kolegové Miloš Forman, Ken Loach, Emir Kusturica, nebo István Szabó. Zasazují jeho tvorbu do mezinárodního kontextu. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přehledně přiblížený svět filmařiny v Československu s nadhozenou polaritou Menzel-Forman a podmínkami normalizační tvorby s možnostmi nastíněnými V.Chytilovou, výpovědi spřátelených světových tvůrců, lehké připomenutí zahraničního Menzelova působení a zastavení s Menzelovou rolí divadelního režiséra. Nijak do hloubky ale přehledné a důstojné ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Víc než dobře natočený portrét Jiřího Menzela s hvězdným mezinárodním obsazením mluvících hlav, byť to hlavní po celou dobu vypráví titulní protagonista. Doplněno ukázkami z několika nejznámějších Menzelových filmů. Možná mi tam trochu vadí ta díra ve vyprávění, kdy mezi Postřižinami a Anglickým králem nebylo nic (70%). ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Velkoryse pojatý koprodukční dokument postihuje Menzelův nejen domácí a filmový, ale i mezinárodní a divadelní rozměr. Chvějivé duchovno, do kterého je celý film doslova zabalen, vystihuje i Menzelův vnitřní svět a slučuje ho s jeho výstižnou sebecharakteristikou; je v tom obsažena i jeho výbojná a přitom křehká plachost. Neusiluje o chronologickou deskriptivnost; o to více se soustředí na duši-psýchu a osobitý režisérův duchovní pohled na svět. Výtečné jsou i záběry-ukázky z Menzelových divadelních režií. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po duši hladící dokument o obyčejném, skromném, geniálním člověku, který dokázal tolik, co málokdo jiný, a přitom ze všeho nejvíc vlastně mluví o jiných, kterých si považuje mnohdy víc než sebe. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný dokument o jednom z našich nejvýznamnějších režisérů vůbec - Jiřím Menzelovi. Seznamujeme se zde blíže s tvorbou jedinečného režiséra, sledujeme nejdůležitější mezníky jeho tvůrčí kariéry a to samozřejmě na pozadí československé historie. Současně zde máme příležitost seznámit se s názory jeho kolegů, spolupracovníků, přátel z branže, kteří Menzela na jeho dlouhé a velmi úspěšné cestě doprovázeli. Zajímavé a poučné jsou i postřehy dalších režisérů, kteří s Menzelem přímo či nepřímo spolupracovali. Tento dokument ovšem nevyzdvihuje pouze Menzelovu práci, ale ukazuje jej i jako obyčejného člověka, se všemi jeho kladnými i negativními aspekty. Velmi mě zaujaly např. pasáže, kdy Menzel mluví o tom, jak v sedmdesátých letech mu Václav Havel pronajímal v Praze byt, přičemž jak víme, kola dějin Václava Havla nakonec katapultovala až do úřadu prezidenta čsl., potažmo České republiky. Zajímavá byla i pasáž, která byla věnována peripetiím kolem vzniku snímku "Obsluhoval jsem anglického krále", který i přes všechny předchozí problémy nakonec Menzel natočil v roce 2006, ale předcházela tomu léta různých průtahů, tahanic, intrik, zlomyslnosti ze strany producentů atd. Zkrátka a dobře, tento dokumentární film byl velmi zajímavý a poučný a divák se při jeho sledování zcela určitě dozví i něco nového, a zcela určitě mu tento snímek v něčem možná i otevře oči. Moc se mi to líbilo a tento dokument hodnotím zcela po zásluze plným počtem bodů. ()

Galerie (15)

Související novinky

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

06.05.2017

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit. Dramaturgové programového… (více)

Reklama

Reklama