foto

Jiří Menzel

  • nar. 23.2.1938 (78 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V roce 1962 absolvoval J. Menzel na pražské FAMU obor filmová režie. Třebaže je doma i ve světě znám především svými filmy, je i vynikajícím a osobitým divadelním hercem a režisérem. Mimo jiné byl tvůrcem mimořádně zdařilé inscenace Machiavelliho komedie Mandragora v pražském divadle Činoherní klub, jež se hrála nepřetržitě 11 let (1965-76) a v níž zazářili mj. J. Hrzán, J. Somr i František Husák a další. Pro hravý, klaunskou atmosférou prosycený režisérský rukopis jsou Menzelovy práce pro české divadlo vždy přínosem.

Značný ohlas doma i v zahraničí však vzbudila především Menzelova filmová tvorba pro svou schopnost vyprávět o prostých lidech, z nichž někteří podléhají v nerovném zápase s násilím, byrokracií, totalitní zvůlí, a druzí zase svou osobitostí, někdy až bizarní originalitou obohacují život kolem sebe. Hrdiny svých filmů našel především v díle spisovatele B. Hrabala, autora řady tragikomických příběhů všedního dne. Za filmový přepis Hrabalovy novely Ostře sledované vlaky získal v roce 1967 filmového Oscara.

Na začátku normalizace dokončil Menzel svůj druhý film podle Hrabalových povídek Skřivánci na niti, který však pro svou kritiku komunistické zvůle skončil v trezoru a k divákům se dostal až po listopadu 1989. V obou filmech vytvořil hlavní role neopakovatelným způsobem Václav Neckář. Další Menzelovy hrabalovské filmy Postřižiny (s M. Vášáryovou a Jiřím Schmitzerem a J. Hanzlíkem) a Slavnosti sněženek stejně jako jeho komediální filmy ze 70. a 80. let, točené často na námět Z. Svěráka (Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková), patří k tomu nejlepšímu, co česká kinematografie dosud vytvořila. Neméně úzce a současně úspěšně je Menzel spojen s dílem V. Vančury, jehož poetiku dokázal přesvědčivě přenést na filmové plátno (Rozmarné léto, kde si s chutí zahrál komedianta Arnoštka, či Konec starých časů).

I po listopadu 1989 Menzel patří mezi ve světě nejuznávanější české filmové tvůrce. Zatím poslední úspěch zaznamenal v roce 1994 na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách svým filmem Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, který opět za scenáristické spolupráce Z. Svěráka natočil podle románu ruského spisovatele Vladimíra Vojnoviče.

Jiří Menzel je vedle své režisérské práce (od roku 1995 je režisérem Divadla na Vinohradech v Praze) i divadelním a filmovým hercem, jehož projev, postavený na nedramatické, nepatetické a civilní dikci a gestu, nepostrádá rysy klaunství a komediantství (Halibud, O'Casey: Penzion pro svobodné pány, Činoherní klub, 1975; filmy Kdyby tisíc klarinetů, Rozmarné léto, Hra o jablko a další). Natočil však i řadu televizních filmů, z nichž největší ohlas si získal přepis Nerudových Povídek malostranských.

Jiří Menzel je vedle M. Formana, V. Chytilové, I. Passera a J. Němce hlavní osobností generace filmových režisérů, která do československého filmu vstoupila ve druhé polovině 60. let a dodnes získává svou tvorbou úspěchy nejen doma, ale i v zahraničí.

Pavel "maxi6" Petr

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2016 Jako z filmu
2014 Až po uši (TV seriál)
2012 Signál
Za zavřenými dveřmi
2009 Operace Dunaj
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 Bárány utolsó megkísértése, A (TV film)
Medvídek
2006 Rokonok
2004 Világszám!
2002 Útěk do Budína
Zatopený hřbitov
2000 Když děda miloval Ritu Hayworthovou
1999 Všichni moji blízcí
Zimní víla (TV film)
1998 Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
1997 Franciska vasárnapjai
Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Hospoda (TV seriál)
Truck Stop
1995 Má je pomsta
1994 Jak si zasloužit princeznu
Joint Venture
Příliš hlučná samota
1993 Malá apokalypsa
1992 Lange Gespräch mit dem Vogel, Das (TV film)
Všechno co mám rád
1991 Obecná škola
Pražský student (TV seriál)
1990 Zvláštní bytosti
Zvonokosy (TV film)
1989 Něžný barbar
Stvoření světa (TV film)
1987 Dámská jízda (TV film)
1986 Utekajme, už ide!
1985 Albert (TV film)
1984 Hra v oblacích
1983 Fandy, ó Fandy
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Srdeční problémy
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Švédská zápalka (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Povídka malostranská (TV film)
Upír z Feratu
1979 Hra na telo
Každou středu
Koportos
Modrá planeta
1978 Báječní muži s klikou
Frau gegenüber, Die
1976 Hra o jablko
1973 Třicet panen a Pythagoras
1972 Nevděk světem vládne
1971 Slaměný klobouk
1970 Nevěsta
1969 Skřivánci na niti
1968 Spalovač mrtvol
Zločin v šantánu
1967 Dita Saxová
Rozmarné léto
Soukromá vichřice
1966 Flám
Hotel pro cizince
Návrat ztraceného syna
Ostře sledované vlaky
U telefonu Martin
1965 Bloudění
Motýl (studentský film)
Nikdo se nebude smát
Pension pro svobodné pány (TV film)
Perličky na dně
Volejte Martina
1964 Dobrá rada je nad zlato
Hory hory
Každý den odvahu
Kdyby tisíc klarinetů
Místo v houfu
Obžalovaný
1961 Strop (studentský film)

Dokumentární

2015 Tajemství Mariána Labudy (TV film)
Tajemství Rudolfa Hrušínského (TV film)
2014 Bohumil Hrabal „Takže se stalo, že...”
Československý filmový zázrak (TV seriál)
Magický Činoherní klub (TV seriál)
Milan Čorba (TV film)
Tajemství Petra Čepka (TV film)
2013 Příběhy slavných - Bróďa (TV seriál)
27. obraz
2012 Neobyčejné životy: Jiří Menzel (TV film)
Perličky Jiřího Menzela (TV film)
Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
2011 Inventura Febia - Jiří Suchý a Jiří Menzel (TV film)
Inventura Febia: Rudolf Hrušínský a Miroslav Horníček (TV film)
Neobyčejné životy: Václav Neckář (TV film)
2010 Film o filmu: Skřivánci na niti (TV film)
Komici na jedničku (TV seriál)
Stovku má člověk jednou za život (TV film)
25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)
Příběhy slavných:Tak akorát (TV film)
Rendezök cérnaszálon
Samotářka Míla (TV film)
13. komnata Jitky Zelenohorské (TV film)
2006 Předčasná úmrtí: Já si ten život sním syrovej (TV film)
2004 Tatínek
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře
Předčasná úmrtí: Chlap má umřít v botách (TV film)
Příběhy slavných: Osudové opojení Františka Vláčila (TV film)
2002 Marnost nad marnost (TV film)
Předčasná úmrtí: Život je drsnej chlapec (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Tichý muž (TV film)
2001 Nevyjasněná úmrtí: Já se tam vrátím (TV film)
2000 Sametová kocovina
1999 Jiří Menzel a český film (TV film)
1998 Nevyjasněná úmrtí: Požehnaný prokletý básník (TV film)
1978 Magistři smíchu
1966 Příležitost promluvit
1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)

TV pořady

2014 Česká hlava 2014 (TV pořad)
2011 Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Ve vedlejší roli Spejbl a Hurvínek (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
Televizní noviny (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Legendy taneční hudby (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 137)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace