Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (218)

kingik 

všechny recenze uživatele

Ti (palestinští i němečtí) soudruzi do toho vnesli poetiku. Ono taky pustit k závažnému tématu José Padilhu je risk. Jednou mu chybí tvůrčí svoboda, podruhé ho Rosamunda rozrušila svojí němčinou, potřetí nesehnal céčka a v limitu nesložil Rubikovu kostku. Ale že by se doznal, že finále klasicky zkurvil, to panáček neudělá. Zíral jsem, jak dva teroristé nevidí vcházet vojáka, a doplatí na tu zdravici, o počtu mrtvých hovoří jen popisek a celá řada dalších minel. Ale film netvoří jen finále, sedmdesátá léta jsou vyst(ř)ižena excelentně, zákulisní jednání izraelské vlády před zásahem je věrohodné, Rosamunda a Daniel jsou hezcí a charakterově uhlazení/polidštění teroristé z čítanek a dramatické události byly převedeny solidně. Solidně volně, tudíž nemá smysl porovnávat historické události s těmi filmovými. Film mně umožnil zaposlouchat se do židovského diskotékového hitu. Tedy to mělo říz, nebýt léto téměř v hajzlu, už vím, co by mně dýdžejové hráli na přání - židovskou vypalovačku Echad Mi Yodea. Ugandské Entebbe rozhodně nezažilo mimořádně odvedený tvůrčí nájezd, byla to taková milá, z dnešního pohledu neškodná teroristická zastávka levičáků, kteří protestovali proti školním osnovám, že jim není umožněno třímat pera v levých pařátech. Z estetického hlediska je vše v pořádku. Kamera poskytuje komfortní zachycení událostí, barevný vizuál bulvy ukojil. Padilha uplatnil problematický přístup. Nestrhl ve vyprávění, jak by měl, konečně se mohl vyžívat v umělecké bujarosti, čímž film zbavil syrového nánosu. 7/10 ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k velmi chytře sestříhanému prolnutí dvou různých scén - útoku Izraelců na terminál letiště a tance s židlemi na skladbu Echad mi Yodea - bych ten film klidně překřtil na "izraelský tanec smrti". Velmi dobře natočené drama o sedmi dnech únosu letadla. Za sebe bych chtěl míň pochopení pro bláznivý německý teroristy a Palestince a víc prostoru pro jednání izraelské vlády a hlavně co nejvíc místa pro Šimona Perese (klobouk dolů před Eddiem Marsanem, jeho kreace neměla jedinou chybu, tohoto legendárního politika vystihl perfektně). Film je totiž v otázce "spravedlnosti" nestranný, i když je jasný, že Palestinci jsou únosci a Židi oběti, nekloní se ani na jednu stranu konfliktu, spíš naznačuje kořeny celého problému včetně idealismu a dalších osobních motivací jednotlivých aktérů. Německé levicové teroristy podává dokonce jako sympaťáky. Osobně jsem v otázce blízkovýchodního konfliktu jednoznačně proizraelskej, tudíž relativizování považuju za zbytečný. A možná malinkou výtku bych měl k osudu Joniho Netanjahua - pro Izrael je národní hrdina, ale tady jeho figura skoro není důležitá... Ale dost remcání. Operace Entebbe je hodně povedené, lineárně vyprávěné drama z ranku filmů typu Argo, které nezdržuje ani na vteřinu, je dobře napsané, schopně natočené a v závěru dovede hodně napnout. A hlavně: vyvarovalo se patosu, k čemu občas někteří filmaři sklouznou (třeba Affleck ve zmiňovaném Argu). Hodně solidní práce. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

José Padilha se rozhodl natočit filmovou rekonstrukci historicky nejúspěšnějšího protiteroristického zásahu a vůbec není divu, v kontextu jeho debutu Tropa de Elite se tyhle dva filmy ideově jasně potkávají. Padilhův snímek nezobrazuje tyto události v dějinách filmu poprvé, ale zrovna v dnešní době jistě není na škodu připomenout si fenomén evropského levicového terorismu a jeho provázanost s palestinským hnutím odporu, náklonnost evropských levicových elit k Palestině a slepá nenávist k Izraeli je dlážděna těmito činy...velmi výstižná byla paralela mezi nacisty vyhladivšími 6 z 12 milionu Židů a jejich novodobými extremistickými nástupci. Tvůrci se pokouší vyprávět důležitou a složitou historickou událost v mantinelech thrilleru a celkem se daří, umělecká symbióza válčení a tance, taneční soubor vytvořil opravdu neobvyklý a silný rámec příběhu. Osobně mi sice chyběl Padilhův dvorní herec Wagner Moura, během Narcos jsem si na něj vypěstoval doslova závislost, ale i bez něj je casting celkem podařený, hodně se povedla postava Šimona Perese, v té době ministra obrany, bravurně ztvárněná Eddiem Marsanem... Příště bych jen prosil o ždibec méně tvůrčích empatií pro teroristy, jejich motivy jsou naprosto nepodstatné... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Entebbe rozhodně není tak špatné, jak by napovídalo průměrné 5.5 hodnocení na IMDb. Řemeslně je zvládnuté dobře. Nicméně z herců/ postav dostávají nejvíce prostoru němečtí teroristé (Brühl, Pike), pak zbude trocha času na izraelské politiky a tím to skoro končí. Kromě inženýra z letadla nedostane žádný z unesených více prostoru, stejně tak se skoro nic nedozvíme o dalších únoscích nebo těch, kdo to celé plánovali. Takže těžko tam k někomu budovat sympatie. Vzhledem k tomu mi stopáž přišla delší, nebo mi naopak chybělo větší gradování postupně během filmu. Konec samotný je zvládnutý dobře a prostřihy na tanec zážitek umocňují. Když se ještě vrátím k izraelským politikům a rozhovorům Rabin - Peres, Peres se ve svých odhadech několikrát mýlil, přesto to zde není dále rozebíráno. 70 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože je José Padilha zdatný řemeslník (obě Elitní jednotky) tato látka mu příliš nesedla nebo mu do ní někdo hodně kecal. Neskutečně utahaná a nezajímavá rekonstrukce skutečné události o únosu letadla, která nudí a občas se pokouší o zajímavé nápady, které filmu ještě více škodí (závěrečná akce s prostřihy na taneční vystoupení). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Představení, které provází celý film, nese název „Echa Mi Odea“ a choreografii k němu vytvořil známý Izraelec Ohad Narahin. Pro film ho ztvárnil soubor The Batsheva Dance Company. (Robbi)
  • Ve filmu je smrt Yonatana Netanyahua (Angel Bonanni) uvedena mnohem dříve než ve verzi událostí rodiny Netanyahu. (griph)
  • Únos letadla vedle Wilfrieda Böseho a Brigitte Kuhlmanna realizovali členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny Andul-Rahim Jaber a Jayel Naji al-Arjam. Brigitte se na palubu dostala s ekvádorským pasem. Böse byl identifikován až po skončení akce v Entebbe. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama