foto

Vincent Riotta

  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vincent Riotta je v Anglii narozený divadelní a filmový herec.

Riotta má italský původ a v Londýně studoval Royal Academy of Dramatic Art. Poté vystupoval v různých divadelních hrách  jako např. v Shakespearově "Romeu", které uvádělo divadlo Young Vic, nebo ve hře Tennesseeho Williamse "A Streetcar Named Desire" v divadle Leicester Haymarket. V divadle Abbey v Dublinu hrál dvojroli ve hře "The Corsican Brothers" a hlavní roli ztvárnil ve hře "Fridays at Seven" v produkci divadla Court Theatre ve West Hollywoodu.

Mezi jeho zaznamenáníhodné televizní počiny můžeme zařadit britský nekonečný seriál CORONATION STREET /1960-současnost 2013/, americký vojenský drama seriál JAG /1995-2005/, drama-komediální seriál MONK /2002-2009/ nebo akční seriál ALIAS /2001-2006/.

Ve filmové branži proslul rolí v nezávislém snímku o mafii AL CAPONE, za který získal v roce 1995 cenu pro nejlepšího herce na MFF v Barceloně. V roce 2002 ztvárnil hlavní postavu Rica Moralese v dramatu BELLA BETTIEN. Účinkoval v mnoha cameo rolích např. ve filmu s Penelope Cruz a Nicholasem Cagem CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN /2001/. Nicméně, divákům je nejvíc znám pro jednu z hlavních mužských rolí v romantické komedii UNDER THE TUSCAN SUN /2003/, kde hrál spolu s Diane Lane a italským hrecem-kolegou Raoulem Bovou. V roce 2005 hrál postavu Bennyho v krimi dramatu REVOLVER spolu s Rayem Liottou a Jasonem Stathamem. Vedlejší roli policajta si zahrál v blockbusteru THE DARK KNIGHT /2008/ a jeho nejnovějším filmem, ve kterém hrál postavu Laudova mechanika je životopisný snímek RUSH /2013/ o jezdecké kariéře Nikiho Laudy.

Kvůli častým ztvárněním italských mužů se kritici a diváci mylně domnívají, že Riotta je Ital. Umí sice plynně italsky, ale je to Angličan narozený a vychovaný italskými imigranty.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

2015 Spotless (TV seriál)
2014 Romeo and Juliet (TV film)
2013 Da Vinciho démoni (TV seriál)
Rivalové
Ten třetí
2012 Caruso (TV film)
Endeavour (TV seriál)
Goltzius a společnost Pelikán
2011 Amanda Knox: Vražda v Itálii (TV film)
Zen (TV seriál)
2010 Hunted
Sotto il cielo di Roma (TV film)
2009 Butterfly zone - Il senso della farfalla
Il falco e la colomba (TV seriál)
Intelligence - Servizi & segreti (TV seriál)
Nine
2008 Malá Dorritka (TV seriál)
Temný rytíř
2007 Capo dei capi, Il (TV seriál)
Měsíc a hvězdy
Ultimo dei Corleonesi, L' (TV film)
2006 Giovanni Falcone, l'uomo che sfidò Cosa Nostra (TV film)
Stíny minulosti
Zatmívání
2005 Otec Naděje (TV film)
Revolver
2004 Devět životů
Odpověz mi
Podfukáři (TV seriál)
2003 Bestie
Enzo Ferrari (TV film)
Pod toskánským sluncem
2002 Bella Bettien
Lágr
Můj přítel Monk (TV seriál)
Nebe
Padri (TV film)
Psí hvězda (TV film)
2001 Alias (TV seriál)
Mandolína kapitána Corelliho
Na dně oceánu (TV film)
2000 Don Matteo (TV seriál)
Tanečnice od Modrého leguána
1999 Cesta do Cannes
Falling Sky
1998 Matter of Trust
1996 Blinde, Der (TV film)
Láska a válka
Pan a paní Smithovi (TV seriál)
Temné nebe (TV seriál)
Tracey Takes On... (TV seriál)
1995 Bible - Starý zákon: Mojžíš (TV film)
JAG (TV seriál)
NewsRadio (TV seriál)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Chance, La
Pie in the Sky (TV seriál)
Připraven zabít
Žoldnéři
1993 Biblické příběhy: Abrahám (TV film)
Hercule Poirot: Dobrodružství italského šlechtice (TV film)
Marshal, The (TV film)
1992 Inspektor Frost (TV seriál)
Leon the Pig Farmer
1991 Černobyl (TV film)
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Shadow of the Noose (TV seriál)
1988 Hanna's War
The Play on One (TV seriál)
1987 Body Contact
1986 Car Trouble
Harem (TV film)
1985 Léta Páně (TV seriál)
Screen One (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)
Pope John Paul II (TV film)
1980 Mystery! (TV seriál)

Dokumentární

2006 Hannibal: Nepřítel Říma (TV film)
1992 Stopy zločinu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace