Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ať už smyšlený příběh nebo ne, každý kdo se o druhou světovou zajímá ví, že ruský voják byl ochotný za vlast život položit, lehat pod pásy tanků či se vrhat proti kulometům. Takže nahlíženo touto optikou, je to vcelku reálný válečný film, zobrazující jak to na frontě v určité fázi války mohlo vypadat. Začátek je takovej nemastnej neslanej, ale jakmile se zalehne do zákopů a spustí se dělostřelecká palba začíná pravá válečná vřava, která je natočená hodně dobře a záživně. Že se Němec občas chová naivně se dá odpustit. Kdo k tomu přistoupí jako k válečnému filmu bez nějakých předsudků a řešení co je pravda a co lež bude spokojen. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film utopený v mori iritujúcich, patetických táranín, ktoré mi po celý čas trhali uši. To boli stále len debaty o vlasti, hrdinstve, zomieraní a ďalších podobných trápne silene sentimentálnych témach, z ktorých sa propaganda a nechutný patriotizmus vylievali kýblom. Akoby vojaci v zákopoch ani o ničom inom nedebatovali. Vlastne okrem pár povelov a predostretej vojenskej taktike sa tu ani nič iné nerozoberalo, takže dejová linka bola ozaj úbohá. V tomto smere sa to dokonca priblížilo neslávne známemu filmu Bitka o Sevastopoľ (2015). Našťastie ale akčné scény neboli zlé a boli spracované divácky pútavo, takže smerom ku koncu ako narastala akcia, tak sa i celkový dojem zlepšoval. Slabý priemer so zaťatými päsťami. 50/100 ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som spokojný, aj keď to mohlo byť aj lepšie. Ale kedže to točili nejaký týpci za pár rubľov, bavil som sa lebo druhu svetovú mam rád a hlavne veľa dobrých filmov s ruskej strany až tak nie je, kedže všetko vznika u Amíkov. Na scenár či dobre postavy tu zjavne každý kašlal a išlo tu predovšetkým hlavne o akciu. V takýchto vojnových príbehoch mi akčný bez príbehový príbeh nevadí, len ma trošku mrzelo, že v záverečnom finále sa to už moc nestupňovalo. Akcia je takmer identická po celý film a to je trošku škoda. Užil som si to strieľanie, výbuchy, ruskú zimu, Špagin, Tokarev, guloment Maxim, 45mm protitankové delo, nemecké MPčka, MGčka, Panzer III a IV a kopec ďalšej krásnej dobovej techniky, ale chýbalo mi tu niečo čo by ma zdvihlo zo sedačky. 80% - 4* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bitka o Moskvu prebiehala od novembra 1941 až do jarných mesiacov 1942. Definitívnu porážku Wehrmachtu v tejto bitke urobil zlom, že generál Žukov, oproti vyčerpanej nemeckej armáde, postavil oddýchnutých a dobre vycvičených vojakov, ktorých povolal zo Sibíri. V tejto bitke u Dubosekova sa definitívne skončila nemecká Blitzkrieg (blesková vojna) a pokračovala tiahla pozičná vojna, na ktorú Nemci neboli pripravení. Čo dodať k filmu. Kto sledoval štvordielny film Boj o Moskvu z roku 1985 tak už sa s touto bitkou stretol. Film popisuje reálnu bitku 4. roty 2. práporu 1075. pluku 316. streleckej divízie Červenej armády. 140 príslušníkov tejto roty zastavilo útok tankového práporu Wehrmachtu na celého pol dňa, čo bolo ich bojovou úlohou. Už nie je podstatné či zničili 18 tankov, alebo menej a taktiež koľko ich padlo či 100 vojakov alebo iba 23, podstatné je že takáto bitka skutočne prebiehala. Tejto divízii velil generálmajor Ivan Vasiljevič Panfilov a odtiaľ ten názov filmu a aj za tieto zásluhy, bola táto divízia premenovaná na 8. gardovú. Emócie okolo filmu postavili do pozoru riaditeľa štátneho archívu a ruského ministra kultúry. Propaganda v tej dobe potrebovala ukázať, že aj malá skupina, čata alebo jednotlivec dokáže veľké veci. Definitívnu bodku za ich sporom o reálnosti filmu bolo, že 35 086 ľudí prispelo na výrobu tohto filmu, ktorý bol natočený veľmi realistický čo sa týkalo scén, bojovej techniky a zbraní. Dokonca pri natáčaní bola používaná aj ostrá munícia pre reálnosť chovania sa ručných zbraní pri ich použití. Film je povinnosťou pre vojnových labužníkov a doporučujem ho pozrieť všetkým ostatným. Pekný kultúrny zážitok. ()

Shetland odpad!

všechny recenze uživatele

Součastná Ruská federace se veze na vlně sovětské propagandy, příběh 28 Panfilovců je fikcí, kterou tehdejší Stalinův režim zneužil ve svůj prospěch. 28 Panfilovců je propagandistické dílo, protože s posvěcením ministerstva kultury, prezidenta Vladimira Putina i finančního přispění ze strany státu, vyšel film, který je v Rusku vydáván za pravdu, kritika zločinné Rudé armády není přípustná. Osobně to považuji za nechutné přiživování se na sovětské propagandě, která značně podkopovává důvěru Rusů v historické události. P. S. pro uživatele Stoupa07 : Film Zachraňte vojína Ryana byl natočen na objednávku USA a zaplacen vládou USA ? Byl snad film Zachraňte vojína Ryana oficiálně vydáván za pravdu ? Ne, prezentuje se jako fikce. To 28 Panfilovců je v Rusku oficiálně za skutečnou událost, tím se z toho stává propagandistické dílo. Jakákoliv kritika ruského režimu končí pro občany Ruské federace v nejlepším případě několikaletým vězením, v horším zmizením z povrchu zemského, jak informuje Amnesty International. Ruská agrese nezná hranic a slovo ruského prezidenta nemá žádnou váhu, stačí se podívat na další porušení příměří na Ukrajině. Konflikt na Ukrajině vyvolaný Ruskou federací, která si zločinně přivlastnila anexí Krym a nyní chce zabrat Ukrajinu, by měl být ukončen jednou provždy a to nasazením sil NATO na Ukrajinu. Dodnes nepochopím, jak se západní civilizace před 6 lety mohla zachovat tak zbaběle a dovolila, aby Ruská federace zabrala území jiného suverenního a legitimního státu a rozpoutala na Ukrajině peklo. A to není první stát, který Rusko napadlo, jen Ukrajina je v Evropě a hraničí s našimi sousedy a spojenci. O to je to děsivější, neboť Ruská federace používá v propagandě stejných metod jako nacisté u Židů, tedy nepřítele je potřeba odlidštit. A já si nyní kladu otázku : Proč jsme to dopustili ? Proč jsme nechali trpět Ukrajince ? Abychom si v poklidu užívali konzumnímu způsobu života, zatímco jen tisíc kilometrů od našich hranic umírají lidé, kteří jen brání své domovy a svobodu ? Vidím tu paralelu s Mnichovem, neodsoudit ruskou agresi a nechat Ukrajinu trpět pro hřejivé teplo v našich domovech, považuji za amorální a naprosto pokrytecké. Ano, nyní se můžeme rozhodnout nezasahovat a obětovat Ukrajinu, ale v budoucnosti nebudeme mít na vybranou, tento luxus volby máme jen v demokracii. P. S. 2 : JIŽ NIKDY NEVSTOUPÍ NOHA RUSKÉHO OKUPANTA DO NAŠÍ VLASTI, POKUD ANO, TAK CESTA Z OSTRAVY DO PRAHY BUDE LEMOVÁNA PRORUSKÝMI KOLABORANTY PŘIBITÝMI NA KŘÍŽI A KAŽDÉHO RUSKÉHO OKUPANTA ČEKÁ OLOVO. ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • V roce 1947 probíhal proces za velezradu s jedním domnělým hrdinou, později byli nalezeni další tři „padlí hrdinové“. 28 panfilovců je mýtus z 2. světové války. (liebgott)
  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • Zbraně používané Rudou armádou byly: samopaly PPŠ-41 a PPD-40, pušky SVT-41 a Mosin-Nagant, protitanková puška PTRD-41 a pistole TT-33 Tokarev. (K98)

Reklama

Reklama