Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

tom88 

všechny recenze uživatele

Na nórsky rozprávkový fantasy film je to veľmi slušné. Príbeh banálny, nič prevratné, ale nuda sa nedostavila a to je hlavné. Herci na dané pomery asi celkom fajn. Troll vyzeral celkom dobre a celkový vizuál filmu veľmi pekný. Nie je to na opakované zhliadnutia, ale menšie publikum bude mať film zrejme rado, no u mňa priemer. 55% ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Cesta za králem trollů by nejraději šla pěšinou filmu Jack a obři, ale bohužel. Pokud film máme opravdu nazvat cestou, potom i s upozorněním, že se film mnohdy ocitá v slepé uličce, musí udělat pár kroků zpět a vydat se jinudy. Výsledek je takový, že parta mladých, životem nezbitých poddaných putuje lesem. Logikou mi to trochu připomínalo i Pána prstenů, byť méně obrazově poutavého. ()

Reklama

Elisson 

všechny recenze uživatele

Úžasné! Ani si nepamätám kedy som naposledy videla takú dobrú rozprávku. Je tu krásna nórska (a z neznámych dôvodov aj česká) príroda, množstvo úžasných archetypálnych obrazov a herci, ktorí pôsobia celkom sympaticky. Takéto niečo by sa malo púšťať deťom, nie tie americké (alebo i české a slovenské) sračky! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

No, když pominu, že jsem se nechal asi jako spousta jiných ošálit tou nálepkou fantasy, tak uznávám, že pohádka to nebyla úplně špatná. Překvapivě v ní byla spousta prvků, které známe z našich pohádek a kdyby jste trola změnili na obra, umím si představit, že by něco takového vypotil i Troška na svém tvůrčím vrcholu. Princezna, která se nechce vdávat, tři bratři, jeden packal, zlý princ a jeho poskokové, čarodějnice(huldry)... . Pokud něco z toho, nač jsme zvyklí z českých pohádek chybělo, tak infantilní vtip a ten pohádkový patos, alias gold happyend. PS: české skály bych v norském filmu nečekal...mají tak krásnou přírodu a nenašli doma něco, jako naše Prachovky? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli bylo rozumné dát jako hlavního hrdinu debila, který strčí do kapsy i hloupého Honzu s Ivánkem z Mrazíka. Tedy Espen má více štěstí než rozumu, takže vše doklepe ke zdárnému konci, ale mě prostě troubovití hrdinové nebaví. Odhlédnu i od toho, že člověk nevěděl, zda sleduje Odysseovy cesty, ba dojde i na Thesea a Ariadninu nit, či pohádky bratří Grimmů a B. Němcové. Ale ten guláš mi vadil nejméně. Škoda nedotažených akcí - Espen musí vybojovat v jezírku uprostřed bažiny magický meč, dobře, divák ale místo boje vidí jen krátké setkání s nestvůrou a pak už Artuš mává vítězně mečem nad hlavou... to rvačka v hospodě měla naopak švih, vtip a půvab. Prim hraje čarokrásná příroda, Norsko já rád, a to nemusí jít zrovna o vodopády, které mě kdysi uchvátily. Poetická kamera je prostě skvělá a film se chvílemi mění na barvitý dokument o severské zemi. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)

Reklama

Reklama