Reklama

Reklama

Sobibor

(festivalový název)
  • Rusko Sobibor (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Základ filmu představuje reálná událost, k níž došlo v roce 1943 v nacistickém táboře smrti Sobibor na území Polska. Hlavním hrdinou filmu je sovětský Žid Alexandr Pečerskij, intendant a vojenský zásobovač, který to dotáhl až k hodnosti poručíka. V říjnu 1943 upadne do zajetí a ocitne se ve v táboře Sobibor, kam Židy nevozili kvůli práci, ale aby je zabili v plynových komorách. Alexandrovi, silnému na duchu a morálně pevnému, se podaří za tři týdny připravit plán internacionálního povstání vězňů ze západní Evropy a Polska. Toto povstání se stane jediným úspěšným za celou druhou světovou válku a skončí masovým útěkem vězňů z nacistického táboru smrti. (Nový ruský film)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (48)

Pttak 

všechny recenze uživatele

Sem fanoušek snímků týkajících se holocaustu a filmů z období 2. světové války a proto jsem taky hodně dlouho čekal na překlad tohohle filmu do českých titulků a na znění, kdy každý mluví svojí řečí bez podobných hrůz jako je ruský nebo francouzský dabing. No a musím uznat, že čekání se vyplatilo. V druhé polovině se film rozjede a začne se konečně něco dít. Jako např. příjezd transportu z Belzecu nebo zavraždění Kapa, či začínající vyvražďování němců. Když pominu některé nedostatky co o Sobiboru vím, a že jich je ve filmu celkem dost nebo třeba již zmíněné promenádování se vězně s prstenem nebo, že vězni vypadají, jako by byli dobře živeni, tak je to pro mě na 4 hvězdičky. Chvílemi jsem si i zavzpomínal na snímky tipu Šedá zóna, Ďáblova dílna nebo starej dobrej Utěk ze Sobiboru a začnu trochu váhat jestli hvězdičku neuberu a nepůjdu na 3. Ovšem pak si vzpomenu na snímek Saulův syn a moje hodnocení začne upadat kamsi hódně dolů, poněvadž na ten snímek v depresivním prostředí koncentračního tábora opravdu nic nemá a ta ona deprese se u mě v tomhle snímku prostě nedostavila a váhám, jestli nepůjdu ještě níž, ale jako věrný fanoušek tohoto žánru musím dát nakonec 4. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rusové se s válečnými filmy nepářou a líbí se mi, jak si pokaždé zachovají slušnou kvalitu. Sobibor nám představuje největší vzpouru a útěk z koncentračního tábora v historii vůbec a kouká se na to parádně. Je zde hezky zachycená atmosféra špinavého koncentráku a samotná vzpoura je vymyšlená stylem slasheru, kdy se skupina židů rozhodne zneškodňovat Nácky jednoho po druhem a místy dost drsným způsobem až z toho vznikla jedna z nejlepších Gore scén roku. Drsné, napínavé, historicky lákavé a svižné. 80% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predošlá verzia z roku 1987 sa mi páčila oveľa viac, lebo fungovala aj po dejovej stránke a mala dostatočne vykreslené postavy. Táto verzia je oveľa drsnejšia, špinavejšia a dejovo strohejšia. Židia sú nonstop špinaví navonok, takže sa poriadne ani nedajú odlíšiť a Nemci sú zase z vnútra. Jedna jednorozmerná sviňa za druhou, ktorá sa vyžíva v mučení, terorizovaní a vraždení židov. Nad ostatnými vyniká jedine Christopher Lambert, ktorý tu má démonickú vizáž. Keďže ale nevie nemecky, tak je väčšinu filmu odkázaný hlavne na zlovestné pohľady. Ale aj to mu stačí a fakt som mu prial smrť. Znova si to ale už nepozriem a radšej si zopakujem pôvodnú verziu. 6/10. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Od Rusů povedený kousek z prostředí koncentračního tábora, kde se připravuje vzpoura. Co se mi bohužel nelíbilo a je velkým mínusem u mě bylo nedostatečné vcítění k hlavní postavě (možná se ani nedá o hlavní postavě říci, že je hlavní) a samozřejmě ten opravdu stupidní konec, ale naopak když došlo k zabíjení, tak jsem si lebedil. Nenudil jsem se a skutečné události tomu jen přilepšují. Lepší 3* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technická stránka věci na úrovni, špinavá lágrová atmosféra výborná a oceňuji i jazykové pojetí, kdy tu zní vedle ruštiny a němčiny, polština či jidiš, což nebývá u Rusů zase tak často zvykem. Život v táboře je provázený nekonečnou brutalitou ze strany stráží a i když nezpochybňuji fakt, že tomu tak skutečně bylo, tak tady mi to občas přišlo trochu prvoplánové. Na druhou stranu bylo to občas natolik intenzivní, že se ta účelovost dala přejít. Navíc záběr z plynové komory je jedna z věcí, kterou z hlavy hned tak nedostanu. Vztahové linky občas maličko zahaprují a místy je problém si k postavám najít ten správný vztah, nicméně fandit se jim dá bez problémů už vzhledem k tomu, v jakém pekle se všichni ocitli. O zklamání se tak dá mluvit snad jen v případě samotného útěku. První fáze byla dobrá, ale pak Chabenskij spíš než na akci vsadil na symboliku, což mi ne úplně sedělo, byť to bylo natočeno zručně. Maličko promrhaný potenciál, ale i tak se jedná o velmi slušný kousek. 75% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Litvě ve městě Vilnius. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno