Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (77)

Rebeca 

všechny recenze uživatele

V úvodu si dovoluji napsat, že krom genocidy původních obyvatel, považuji kauzu Vietnam za největší přešlap americké historie a  demokracie (...). Ale k seriálu: jedná se o celistvé vyprávění o všech fázích války, bez složitosti, s vysokou mírou srozumitelnosti, posloupnosti a autentičnosti. Americká posedlost myšlenkou, že jedna země jihovýchodní Asie za druhou by mohla padnout komunismu a podlehnout tzv.dominovému efektu, pokud "policajt" nezasáhne,  je zde víc než čitelná a viditelná. Seriál vrchovatou mírou, jak je to u Burnse profesionálním zvykem, nabízí archivní záběry, spontánní vyprávění veteránů z obou stran fronty, dobovou hudbu s tím vším v puzzle obraze, informace z dobového tisku i soukromé korespondence. A taky se dovíme něco o síle slova, o propagandě, o přejmenovávání, jelikož z jazyka byla vyloučena slova, vyvolávající negativní spojení a namísto nich byla zavedena slova neutrální. (Mrtvé zóny s vegetací zničenou dioxiny, se nazývaly sanitární kordony, napalm se stal měkkou náloží, koncentrační tábory strategickými sídlišti atp.; prezident americké jazykovědné společnosti D. Bolinger tehdy řekl: "Amerika je první společností, která dosáhla skutečného tabu na všechno nepříjemné.") Mezi atributy tohoto hodnotného dokumentu patří pokora, pečlivost, svědomitost a vysoká úroveň věrohodnosti. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nejobsáhlejší a informačně nejvíc vyčerpávající dokument který jsem měl kdy možnost vidět.Jeden díl obsahuje asi tak 3x víc informací,než sem kdy o válce ve Vietnamu věděl a to si nemyslím,že bych nevěděl vůbec nic.Spousta skvělých a jedinečných záběrů,fotek a očitých svědectví z obou stran konfliktu.Konečně už sem pochopil to americké Vietnamské trauma,které rozhodně není jen o tom,že šlo o válku ve které navíc nebyli úspěšní,Komplexní a kompletní zážitek...100% ()

Reklama

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Časově velmi náročné, ale stojí to za to. Výpovědi všech zůčastněných a to nejen těch na bojišti, perfektní záběry, ale taky velmi emoční. Není to dokument pro každého, ale takto kvalitní dílo by měl vídět každý, je to totiž víc než jen "vyprávění" o válce, ale o lidech, o nás, o tom co je v každém z nás. 99% ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný dokument. Pokud si dáte všech 10 epizod a začnete poznávat ty, co tam vzpomínají, tak vám po těch všech dílech přijde, že je všechny dobře osobně znáte a prožíváte s nimi jejich příběhy znovu. Dokument, který má hloubku a nesnaží se o obhajobu konfliktu ani glorifikaci. Vzpomínky učastníků z obou stran tomu dávájí neuvěřitelnou autentičnost. Zvukové záznamy z Bílého domu, skvělé archivní záběry. Prostě tenhle dokument patří k absolutní špičce a nutí vás k zamyšlení. Poslední díl a zážitky z památníku ve Washingtonu DC vženou až slzy do očí (poštěstilo se mi tam i podívat a je to opravdu hodně silné místo). Krásná práce a jasných 5* Dal bych i víc kdyby to šlo. ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Povinna jazda pre vsetkych milovnikov historie. Americania to cele domrvili, to bez debat. Ale vdaka demokracii, slobode slova a novinarom boli schopni o vsetkych zlyhaniach a klamstvach hovorit a natocit o tom vskutku pozoruhodny dokument. A teraz by som si rad pozrel nieco o vojne v Afganistane od ruskych filmarov... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno