Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (77)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vtahující vypravování - ale právě to na mě nakonec působí i poněkud podivně. Tématem je jeden z nejhůř čitelných a nejkontroverznějších válečných konfliktů moderní doby, ale tady je předkládán jednoznačný a naprosto čitelný narativ, kde jsou motivace všech vždy jasné, někdo má vždy pravdu a někdo se vždy plete - nejsou tu žádné dvojznačnosti ani věci, k nimž by se dalo postavit více než jedním způsobem. I motivy záměrně pokládané proti sobě jako protiklady jsou oproštěny od jakýchkoliv nuancí, takže jako by se vůbec nestřetávaly. To vše považuju za maximálně podezřelé. Zvlášť když vůbec netuším, kdo ke mně vůbec mluví a z jaké pozice. Dala by se hrát picí hra, kdy se vypravěč odvolává na "řekl jeho přítel" nebo "svěřil se stranickému kolegovi", což hraničí s "jedna bába povídala". Taky je zjevné, že na to šly peníze z vojenských organizací, protože vyznění je veskrze proarmádní a glorifikující vojenství jako takové (i kdyby na pozadí vojenského omylu, čestnost a hrdinství vojny jsou stvrzovány). Že jde o amerikocentrický film, který se věnuje spíš situaci v USA, se taky sluší zmínit (i když to nemusí být bráno jako chyba). Stejně tak je vtipné, jak ze 16 a půl hodin bylo věnováno rasismu amerických vojáků vůči Viet Congu asi pět minut, a to ještě velmi mlhavě. Co se týče samotného vyprávění, rozhodně by to chtělo lépe strukturovat a gradovat, nebo alespoň neustále neopakovat stejné fráze. Na jednu stranu je to ohromně hodnotné čistě pro kvantum informací, na druhou je to v mnoha ohledech nevyužitý potenciál. 70 % ()

mystrdat 

všechny recenze uživatele

Velmi detailní, upřímný a holistický dokument událostí konfliktu ve Vietnamu, v našich končinách známým často jen asociací s napalmem. Burnsovo podání vás provede geopolitikou tehdejší doby a ukáže bohatou perspektivu všech aktérů, která díky odstupu času ukazuje, že člověk je prostě bezchlupá egoistická opice, která se ráda tluče a pak jí to mrzí. ()

Reklama

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Hodně důkladná série o válce ve Vietnamu. Přestože je hodně dobře udělaná a má široký záběr, tak mám pár výhrad. Ať už jde o hodně prostoru pro komunisty, kteří snad už ani neumí mluvit bez používání některých propagandistických frází tak po opomínání úlohy ARVN a LLDB či CIDG (ti prakticky nebyli zmíněni vůbec). To také bylo znát v posledním dílu, kdy byly ukázány veselé záběry jak se bývalí protivníci potkávají a stávají se přáteli. Ohledně osudů jihovietnamských vojáků jsme se dozvěděli velmi málo a jen okrajově. ()

ExpertAsie 

všechny recenze uživatele

Díky Netflixu jsem narazil v podstatě na dosud neobjevený a vskutku často diskutovaným tématu" Vietnamská válka", která hlavně poukazovala na skutečné události, které se fakt stali ve Vietnamu jak z Americké tak i Vietnamské strany. O obětích tu byla vždy několik minutových a skoro vyčerpávajících informací, které měli klasicky i svůj příběh. To znamená, že jsme mohli vidět krásný průběh od francouzské revoluce až po současnost, jak se daleko Vietnam a Amerika dostala z těchto "smutných událostí". ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Dielo režisérskej dvojice Ken Burns a Lynn Novick, odpremiérované v roku 2017 na americkej verejnoprávnej televízii PBS, predstavuje zdĺhavý a vyčerpávajúci, ale jednoznačne komplexný a celistvý pohľad na vojenský konflikt vo Vietname, ktorý sa tiahol naprieč niekoľkými desaťročiami v druhej polovici 20. storočia. Aj v téme nezainteresovanému divákovi postupne predstavuje vývoj, ktorý ku konfliktu viedol, cez zdĺhavý priebeh bojoch na ryžových poliach a v nehostinných džungliach, až po odchod zdecimovaných amerických vojsk, ktoré svojou prítomnosťou vo Vietname dokázali rozdeliť verejnosť v Spojených štátoch. Dokument toho, samozrejme, ponúka oveľa viac, pričom stavia na archívnych filmových záberoch, fotografiách, ale najmä na výpovediach priamych účastníkov bojov. Slovo dostávajú ako Američania, tak Vietnamci, ktorí bojovali či už za juh, sever alebo Viet Cong. Vďaka tomu má divák možnosť nahliadnuť na konflikt z oboch strán, čo vytvára mozaiku tohto výseku Studenej vojny. Desať epizód s celkovou dĺžkou minutáže vyše šestnásť hodín síce tvorí vyčerpávajúci počin, vďaka mimoriadne kvalitnému spracovaniu a faktu, že dokument nemá vyložene "hluché" miesta, však z diváckeho pohľadu rozhodne neunavuje a už vôbec nenudí. The Vietnam War sa oplatí vidieť. A je jedno, či sa človek (ne)zaujíma o vojnové konflikty, alebo či (ne)obľubuje dokumenty. Vojna vo Vietname, hoci to možno znie až absurdne, totiž predstavuje mimoriadne atraktívnu vojnu. Ani nie tak kvôli vojne samotnej, ale kvôli tomu, akým spôsobom sa jej podarilo ovplyvniť popkultúru. Tvorcovia dokumentu tu berú diváka na historickú jazdu (aj keď by možno bolo vhodnejšie hovoriť o lete helikoptérou) k (ne)slávne ikonickým momentom, ktoré väčšina ľudí pozná, ale nepozná ich pozadie. Upálenie sa Thích Quảng Đứca, poprava Nguyễn Văn Léma, "napalmové dievča", rozdelená spoločnosť a nepokoje v Spojených štátoch, uvoľnené šesťdesiate roky, Ho Či Min, traja americkí prezidenti, strach z globálneho komunizmu a mnoho ďalšieho. K tomu navyše hrá dokonalý soundtrack, ktorý z tejto komplikovanej vojny urobil "vojnu rokenrolovú". Vo Vietname v podstate prehrali všetci. Pri tomto dokumentu vyhrávajú tvorcovia a divák. Autenticita, surovosť, realita, Vietnam. Zvuk guľometov, M16, AK-47 a vybuchujúcich bômb človeku ostane znieť v hlave dlho. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama