Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opět příběh o jednom z řady hrdinů. Liam Neeson ztvárnil Michaela Collinse naprosto přesvědčivě. Podle mě je Liam rozený řečník, věřila jsem mu každé slovo. Samozřejmě film drží skvělé herecké obsazení v čele s Liamem, Aidanem a samozřejmě Alanem Rickmanem a aby obsazení nebylo jen drsného mužského rázu, tak režisér zvolil skvělou Julii Roberts. Musím říct, že Neil Jodan je genius, dokázal napsat a natočit tak skvělý film. Nádherná hudba, akorát dialogů by mohlo být méně, jinak nemám k filmu absolutně nic. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Postava tohoto muže, který byl radikálem a zároveň politikem je nadmíru zajímavá právě proto, že o dějinách Irska nám není tolik známo ale jsou historicky velmi hodnotné, co se týče sebeurčení národů v první polovině 20. století. Doporučuji shlédnout Michaela Collinse a poté Krvavou neděli. Film Neila Jordana uchvátí přes svou délkou komplexním a bravurně odvyprávěným příběhem, kde se najde místo na skvělé herecké výkony i dramatickou akci. Není to akční film, ale na své si přijdou milovníci vyprávěných historických dramat. 80% = 4/5 ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Britská ríša si vždy koledovala o poriadny výprask, bodaj by aj nie, keď všade pchá tie svoje prehnité, prekliate prsty ! « 『 Jeden rodený Ír menom Michael Collins sa chcel spod týchto pazúrov už navždy vymaniť 』Na začiatok založí IRU - írska republikánska armáda, keď bude spolu so svojimi stúpencami robiť doma v Írsku veľký prievan... _Režíruje Jordan, v hlavnej úlohe Neeson, d.p. má na starosti výborný Menges, hudbu skladá Goldenthal, alebo okolo filmového Michaela Collinsa sa zoskupuje množstvo hercov, ktorí mi neboli neznámi. Námatkovo : Roberts, Rickman, Gleeson, či režisérov obľúbenec - Rea. Trochu mi prekážal Lawsonov strih, a to je pre mňa najväčší kameň úrazu, i keď možno “hlavný hrdina” až očividne tlačí na pílu, i tak je maximálne strhujúci, a tak si občas myslím, že v „Oscarovi Schindlerovi” sa skrýva oveľa väčší potenciál, ako som si pôvodne myslel. Čiže práve kvôli nemu to môžte vyskúšať, ale dopredu vás musím varovať, že zázraky od toho ale nečakajte. Jeho odvážna iniciatíva, t.j. IRA, mi v prvej polovici sledovania filmu najviac lahodila všetkým mojím filmovým zmyslom, to znamená, že táto časť je úplne najpôsobivejšia, ktorej by som z fleku nadelil plných 100 %, ale akonáhle táto „teroristická organizácia” povolí, moja pozornosť voči snímku sa začala postupne vytrácať, čo vyznieva, ako hotový paradox ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Terorista, patriot a vrah bojující s Angličany, vlastními lidmi a sám se sebou v ilustračním snímku o historické postavě. Film popisuje legendu, nikoliv živého člověka, má spoustu rysů heroického vyprávění: hrdinný boj Davida s Goliášem, zrada nejbližšího spolubojovníka, smrt ze zálohy z rukou zbabělce. atd. Není to špatný film, spíš průměrný, i když kazí to povinný milostný motiv. Možná kdyby tu holku hrál někdo jiný, než okoukaná hvězda J. Roberts. Nic proti ní, ale na tenhle typ snímku se nehodí. /16. 4. 13./ ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Collinsovo (Liam Neeson) auto má poznávaciu značku „15 D1“. Avšak tento registračný formát bol zavedený v Írsku až v roku 1987. (Arsenal83)
  • Pôvodne napísal scenár a začiatkom 90. rokov sa viac ako rok podieľal na predprodukčných prácach Michael Cimino. Vtedy mal hlavnú úlohu hrať Gabriel Byrne. Cimino však dostal výpoveď pre obavy o rozpočet a z projektu sa stiahol. (Arsenal83)
  • Taktiku, ktorú Michael Collins (Liam Neeson) prijal, bola partizánska taktika používaná Búrmi počas druhej búrskej vojny proti Angličanom (1899-1902). (Arsenal83)

Reklama

Reklama