Reklama

Reklama

20 milionů mil od Země

  • USA 20 Million Miles to Earth (více)
Trailer

VOD (1)

První vesmírná loď, která navštíví Venuši, havaruje do moře a osvobodí tak malé mimozemské stvoření. To ale vyroste do obrovských rozměrů a začne ohrožovat Řím! (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že jde o lehce nadprůměrný monster film, na kterém je asi nejpěknější monstrum z dílny Harryhausena. Až na pár debilních triků viz raketa na začátku jsem neměl k filmu téměř žádné výhrady. Herecké výkony jsou rovněž docela solidní a je jen škoda, že se malý Pepe objevil jen na začátku. Bohužel já na rozdíl od většiny ostatních považuji poslední patnáctiminutovku za ne moc vydařenou. Trochu jsem se začal při té honičce nudit. Po souboji se slonem to začali tvůrci totiž zbytečně natahovat. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Oddechová drobnost, která má spád, graduje a pobaví, ovšem pozor! Nepřemýšlet! Pak vám možná nebude vadit, že monstrum mění velikost (a teď nemyslím jeho "přirozený" růst, ale opravdové chyby) podle toho, jestli zrovna bourá most (nejhorší triky z celého filmu), rve se se slonem (skvělá scéna, na kterou si Harryhausen tak trochu vzpomněl v pozdějším Údolí Gwangi) nebo že stojí na Koloseu jakou moula a výhružně hýká směrem k tankům. Zmínit musím také neskutečně (neúmyslně) vtipnou část odehrávající se ve stodole, kdy chrabrý sedlák příšeře nejprve zarazí vidle do zad, ještě chrabřejší armádní důstojník ji chvíli nato tluče lopatou... A až potom někoho z vojáků napadne "Zkusme na to vystřelit, když už ty pušky s sebou máme". Dvě a půl hvězdy. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Hvězdy začínají různě. Michael Jordan plácal do míče na plácku za domem. Quentin Tarantino přerovnával krabičky ve videopůjčovně a Sylvester Stallone začínal s holým zadkem v pornofilmu. Ray Harryhausen začínal prakticky tady, protože 20 Million Miles to Earth je teprve druhý celovečerní film, na kterém pracoval jako tvůrce vizuálních efektů, ale i přesto jsou zde vidět prvky, které doprovázely Raye po celou jeho tvorbu. A to skvělá animace všelijakých příšer a často velice okaté zadní projekce. 20 Million Miles to Earth je naivní film, jakých v té době vznikaly desítky, který je zajímavý tím, že se neodehrává na půdě USA. Celková naivita snímku je ale vykoupena přímočarostí a faktem, že film jde rychleji na věc než prostitutka z E55. Titulní monstrum je skvělé a souboj se slonem (Trochu to připomínalo Údolí Gwanghi ) rovněž. A když připočtu povedenou hudbu, tak musím téhle vesmírně ódě na King Konga dát 4* nejen ze slabosti pro Harryhausenovu práci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat? Kdyby snímek "20 milionů mil od Země" neměl Raye Harryhausena, tak už je dávno v propadlišti dějin. Ani tak se nejedná o něco, co by výrazněji vynikalo, ale animace monstra jsou prostě úchvatné. Ray věděl, jak má svou práci dělat, a nabídl divákovi zase jednou jedinečné záběry, které prostě nikdo jiný tak dokonale nezvládal. Bohužel zbytek filmu je opravdu o ničem. Velká škoda, že nemohl pracovat s lepšími scénáři. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k Harryhausenově práci asi nepřekvapuje, že monstrum z Venuše nejen podobou, ale i pohyby tolik připomíná Caliba ze Souboje Titánů poté, co Zeus změnil v netvora. Hloupé je, že navzdory okouzlující animaci tu je víc trikových nedostatků než pozitiv: nejen výška příšery kolísá, ale i dálka jejího ocasu je značně nestálá; zadní projekce je skoro v každém záběru, takže žádná iluze, že by monstrum skutečně pustošilo Řím, se nekonala, pár mizerných herců prostě pobíhalo před plátnem, kam byly promítány záběry z italské metropole. A k tomu hapruje logika - víc než jen trošku. Ale to všechno vám může být fuk. Klíčem ke sledování tohoto bijáku je ten malý italský kluk, co donese rosolovité příšeří vejce doktorovi: na podobné filmy je třeba dívat se jeho optikou. Stačí jen sedět, hltat ty nádherné obrázky, třást se napětím nad osudy lidí kolem demolovaného Kolosea a bavit se. Čistá akce, hodně vzrušení, minimum zbytečných dialogů a maximální porce zábavy. Potom nelze být nespokojený. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Keďže Harryhausen plánoval použiť do niektorých scén v ZOO skutočného slona, chcel, aby mu zohnali slona vysokého 15 stôp. Štúdio mu ale bolo schopné zaobstarať iba osem stôp vysokého slona. Aby teda vyzeral vyššie, na rolu jeho ošetrovateľa v ZOO najali herca, vysokého iba 4 stopy a 6 palcov. (Nekrofil)
  • Originálny dizajn Raya Harryhausena monštra do tohto filmu bol kyklop, podobný tomu, ktorý bol neskôr použitý vo filme The 7th Voyage of Sinbad (1958). Tento dizajn ale zavrhol a rozhodol sa pre stvorenie viac podobné plazovi, ktoré môžeme vidieť v tomto filme. Nazval ho Ymir. (Nekrofil)
  • Během lovu stvoření se objevují dvě černé helikoptéry s hvězdou na boku. V jednom ze záběrů má však jedna z helikoptér hvězdu na „čumáku“. (Don Carlos)

Reklama

Reklama