Reklama

Reklama

Sedmá Sindibádova cesta

  • Česko Sedmá Sindibádova plavba (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Sindibád, legendárny námorník a princ z Bagdadu, vypláva smerom k záhadnému ostrovu Collosa s nádejou, že tu získa vajce obrovského dravého vtáka. Toto vajce by mohlo pomôcť princeznej Parise, zmenšenej do veľkosti palca malým zlým kúzelníkom Sokurahom Torin Tchatcher), získať opäť normálnu veľkosť. Parise na ostrove oslobodí z magickej lampy Džina a spoločne s ním a Sindibádom bojujú proti Kyklopom, dvojhlavému dravcovi, ohnivému drakovi a kostre, oživenej Sokurahom. Aby Parisa mohla byť opäť zväčšená, musí poraziť všetky príšery. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (61)

curunir 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne najlepšie zo Sindibádových dobrodružstiev, aj keď neskoršie dva filmy zo 70. rokov mali o poznanie temnejší charakter. Vďaka krátkej dĺžke zhrnul rutinérsky režisér všetko podstatné (a nie je toho až tak málo) a odbremenil príbeh od zbytočných naťahovačiek a hluchých miest. Je pravdou, že napr. bez vzbury námorníkov by sa film úplne obišiel, na druhej strane však zvyšuje jeho dobrodružný charakter. Gro všetkého však spočíva v trikoch Raya Harryhausena a tie sú napriek staršiemu dátumu stále fascinujúce a atraktívne. Súboj Sindibáda s kostlivcov je priam ikonický a v Harryhausenovej tvorbe mu patrí zvláštne miesto a drak je najväčšou ozdobou filmu - akurát je zvláštne, že pri súboji s kyklopom na neho nevyšľahol oheň. Takéto a iné nedostatky spojené napr. so zvláštne sa meniaci lokáciami Collosy ale vynahrádza výborná hudba Bernarda Herrmanna, krásne podfarbujúca rozprávkovo-mystickú atmosféru príbehu. Toto je jeden z mála filmov, na ktoré sa dívam s rovnakou chuťou, ako keď som bol malý chlapec. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající Harryhausen, po příběhové stránce také velmi zajímavé a efekty jsou tady na zatraceně vysoké úrovni, fakt se mi to líbilo (protože když vezmu pro srovnání třeba Sindibádovu zlatou cestu nebo Souboj Titánů, tak ty působí v porovnání s tímhle mnohem zastaraleji, a to jsou mnohem mladší - to je ale jiný příběh). Ten příběh co je tady, sice místy působí trochu naivně, ale je tam spoustu zajímavých míst, nestvůr, soubojů a atmosféry a navíc byla princezna Parisa fakt ohromně krásná, takže za mě spokojenost, prostě příkladná dobrodružná pecka z let padesátých, která si vaší pozornost rozhodně zaslouží. Sice existujou i lepší dobrodružné filmy, ale tohle je velmi silný nadprůměr, krásně se na to kouká a je ohromná škoda, že se takové filmy dnes už netočí. Ještě bych vyzdvihnul skvělou hudbu a Kyklopa, opravdu jedna z těch vůbec nejpovedenějších Rayových prací. Co bych naopak moc nevyzdvihoval, to jsou špatné herecké výkony všech, ale docela se to dalo, když tam bylo to nádherný prostředí. 80%. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

No na čtyři* to možná není, to by musel být Nathan Juran mnohem šikovnější režisér, ale Haryhausenova (např. Souboj titánů) stop-motion animace a jeho rozpohybované loutky - modrá čtyřruká medúza, kyklop, dvojhlavý obří orel, kostlivec válečník a drak - jsou tak úžasné, že nemohu jinak. Interakce loutek s živou akcí je fenomenální, ať jde o boj kyklopa s námořníky, či naprosto fantastická synchronizace pohybů mezi kostlivcem a Sindibádem při šavlovačce. Co je také na Harryhausenových loutkách úžasné, je převedení celé škály pocitů do jejich tváří, zejména kyklopa ve scéně, kdy dočasně oslepne. Jakoby Harryhusenovy postavičky byly živé. Tenhle film měl ve své době velký úspěch a Harryhausen se stal natolik slavnou personou, že jeho jméno prodávalo film stejně jako jména slavných herců. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka z 50. let o slavném námořníku Sindibádovi. Podobně jako v Jásonovi a Argonautech nebo v Souboji titánů tu jsou na svou dobu skvělé efekty. Sledujeme Sindibádovu cestu na ostrov Kyklopů, aby s pomocí zlého kouzelníka zachránil svou princeznu. Po cestě se samozřejmě musí vypořádat s řadou nástrah. Hlavně scéna s drakem a Kyklopem je dost povedená. "Nepijte tu vodu!" ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Krásný a i v dnešní době působivý příběh z doby kdy Bagdád byl město krásy a vzdělanosti a muslimové migrovali jen po Indickém oceánu. Nejslavnější z nich byl hrdinný námořník Sindibád, zde lapený v pavučině intrik mocného čaroděje Sokury. Hlavní hvězdou je ale jiný kouzelník a to nikdo menší než Ray Harryhausen. Ten poprvé dostal příležitost podílet se na barevném filmu a využil ji beze zbytku. Snímek stojí na jeho efektech, protože bez nich by byl jen sbírkou špatného herectví, teatrálních dialogů, nelogického děje a skvělé hudby. S nimi je výprava na tajemný ostrov napínavé a atmosférické dobrodružství, které nikdy nezestárne. A vůbec nevadí, že animace ještě sem tam působí nepřesvědčivě. Souboj s kyklopem zamačkávajícím nebohé námořníky kmenem stromu těch pár momentů bohatě vynahradí. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (10)

  • Model draka byl přes 3 stopy dlouhý a během finálního souboje měl chrlit oheň. Na to však nevyšly peníze. (PußyMagnet)
  • Ray Harryhausen pracoval na animovaných sekvencích celkem 11 měsíců. Nohy kyklopa vytvořil podle kozích noh a kopyt. Stejné končetiny udělal i monstru Ymir ve filmu 20 Million Miles to Earth. (PußyMagnet)
  • Když kyklop dává námořníky do klece, tak je klec otevřená a má výšku kolem 2,5 metru. První námořníci by bez problémů vylezli, než by je kyklop zavřel. (Dvorik)

Reklama

Reklama