Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (565)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Psát, že mne překvapila Iva Janžurová, by bylo přinejmenším poťouchlé (nicméně potěšilo, že se jí po delší době dostalo možnosti hlavní role v zajímavém filmu a rozhodně nezklamala). Teroristka jako film mne ale překvapila velice. V obklopení prachbídného stavu české komedie 21. století přichází Radek Bajgar s velice svěžím kouskem, který nejen oplývá na domácí poměry nebývalou dávkou černého humoru, navívc se vedle zábavy nebojí rovněž poukázat na společenský problém ze součanosti a pojmenovat ho. Hlavní postava je zde konečně originální a film se možná ani nepohybuje daleko od pravdy, když říká, že staří lidé jsou podceňování a nikdo nebude z případné vraždy podezírat slušnou bývalou učitelku v důchodu. Jelikož jde v první řadě o komedii, jejíž účelem je pobavit, nebudu se zabývat morálním poselstvím, pevně věřím, že cílem tvůrce nebylo navrhovat inspiraci pro jakési vyřešení marného boje za spravedlnost v reálné situaci. Nutno říct, že tohle řešení předkládá s valnou nadsázkou, díky níž můžu klidně zahodit pomyšlení nad tím, zda není celý příběh trochu přitažený za vlasy. Možná byl, ale já se několikrát musel smát nahlas a scéna, kde se všichni nečekaně sejdou v poměrně absurdní situaci v domě pana Macha, má teprve nevídané grády! Chvilku trvalo, než jsme se seznámili s postavami a problémem, ale poměrně brzy se rozjela slušná zábava. Snímek drží pohromadě, pěkný rozměr mu dodává i westernově laděná hudba a dokonce nejen Pavel Liška, ale i ta Holubová je tu překvapivě zajímavá. Za výborný scénář a za tu naději, že i česká komedie může být znovu vzkřísena, přihazuju s přihmouřením očí i pátou hvězdičku. 85% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V druhé půlce samozřejmě fórky dojdou, ale koukal jsem na to hlavně kvůli skvělému Hofmannovi a určitě nelituju. Jako záporák je naprosto úžasnej. Skvělí jsou rovněž Liška s Dykovou. Celkově se casting určitě povedl. Škoda že film musí nakonec přejít trošku do dramatu, protože v komediální rovině určitě funguje. 60% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYŽ POTKÁTE ZLO, JE VAŠÍ POVINNOSTÍ HO ZASTAVIT!.…“ /// Takovej je život… (jakože jsou fakt důchodci beztrestní?). Začalo to jako krávovina a nakonec se z toho vyklubala dost dobrá ironická a černá komedie. Já se tak smál! A přitom je to jen dobře vygradovaná historka s trochou toho divadla v závěrečný třetině, ve který vynikne i to perfektní obsazení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Proč mám mít jako pravidlo č.1 – nepodceňovat starý lidi. 2.) Mámě vždycky musím připomenou, že nemá nikoho zavraždit. A že má přijít včas domů. /// PŘÍBĚH *** HUMOR **** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Bez kvalitního pokání nemůžeš dál páchat." Nemám rád arogantní zmrdy, kteří točí zeměkoulí, ale lokální zloduch Mach mě naprosto dostal. Ten byl prostě skvělej při uplácení, vyhrožování, slibování i schopnosti dostat každou do postele. Tam mi dal pocítit moje nedostatky. Mach na tu zábavu naštěstí není sám. Mě bavili v podstatě všichni bojovníci za klid - od učitelky s brokovnicí po partyzánku s lepidlem. A přestože jsem byl tradičně na straně odboje, o jehož beztrestnosti mám vážný pochyby, tak naprosto respektuju Machův motobiatlon jako základ obrany země. Má to sice nějaký ty mouchy, logika si občas zahapruje, ale mě absurdita celý tý situace hodně bavila. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo, než mi došlo, že jde o absurdní nadsázku, a když mi to došlo, skvěle jsem se bavil. Tenhle film nejd brát realisticky, je z kategorie If... Co kdyby. Ostatně, jeden slavný režisér dokonce film s tímto názvem (If) natočil. Klíčová je v tomto filmu věta: "Nečekal jste, že důchodkyně se bude chtít bránit." A o tom to je. ano, šmejdi všeho druhu, nejen developeři,zneužívají dobroty nejen důchodců, ale všech čestných lidí, a sázejí na to, že právě ona čest těm lidem nedovolí se bránit a jim nějak šlapat na paty. Nu a tady ve filmu vidíme, co by, kdyby. Kdyby se slušná učitelka už fakt naštvala a začala věci řešit. Ta nadsázka je skvělá a scéna v domě Macha patří k tomu nejdokonalejšímu z filmu (na druhé místo bych dal rychlé vypořádání se s agresivními cyklisty, kteří jsou mi rovněž z duše protivní). Líbilo se mi i dávkování informací, jen začátek mě trošku zklamal, protože hned nebylo jasné, že jde o nadsázku a film mne začal nudit, neb ta harnice mezi realitou a absurdností zde ještě nebyl jasně vymezena - ke škodě filmu, protože mnohý divák to ak vezme jako realistické drama a bude tom hledat reálné chování postav v současných reálných podmínkách (o něž ale vůbec nejde, jak žel zjistíme až později). A navíc je tu i Kazín, i když já mám raději tu druhou hospodu, kde čepují Tři sestry. :-) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Iva Janžurová se kvůli své roli ve filmu musela naučit střílet. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Marie (Iva Janžurová) běží po železničním mostě, následuje poté záběr na dětské hřiště. To se zde však v současnosti nenachází. (JLanovkar)
  • Když Marie (Iva Janžurová) míří na Macha (Martin Hofmann) brokovnicí a telefonuje, má v jednotlivých záběrech popruh zbraně střídavě přes rameno, spadnutý a zase přes rameno. (MrAldridge)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama