foto

Eva Holubová

  • nar. 7.3.1959 (57 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eva Holubová je již řadu let jednou z největších hvězd českého filmu, i když ve spojení s ní se tohoto termínu neužívá.

Holubová, rozená Šafrová se narodila do rodiny bývalého stranického funkcionáře, po roce 1968 dělníka, matka byla účetní. Na gymnáziu nepatřila mezi premianty a již tehdy se začala věnovat divadlu. Hrála v několika amatérských souborech. Její umělecké směřování ovlivnila avantgardní scéna Sklep, kde také účinkovala. Po maturitě vystřídala několik zaměstnání, mimo jiné ve školství (učitelka v mateřské školce, vychovatelka ve školní družině), jako pomocná síla pracovala také ve zdravotnictví. Teprve na třetí pokus se dostala na DAMU (1981), přičemž v ročníku se setkala s výraznými osobnostmi, které opět měly vliv na její vývoj (K. Roden, I. Chýlková, J. Asterová). Tehdy také poprvé hrála ve filmu. Šlo o studentský snímek Tomáše Vorla TO MŮJ LÁĎA (1981). Studia na DAMU dokončila v roce 1986, načež prošla několika avantgardními scénami jako Mimóza, Studio Bouře nebo Náhradní divadlo J. Krause. Po roce 1989 hrála v Divadle na tahu, v letech 1995 - 2002 byla angažována v Divadle Na zábradlí, kde vynikla v realizacích P. Lébla jako Strýček Váňa, Ivanov, Cabaret nebo Divadelník. Nyní hostuje v několika pražských divadlech (Milenium, Kalich), ve Švandově divadle hraje v představeních Klára a Bára a Madame Melville, řadu let také exceluje v úspěšné komedii Nahniličko, kde hraje spolu s I. Chýlkovou a J. Krausem. S Janem Krausem vystupuje v zájezdové talk show Co jinde neuslyšíte a s ním také napsala knihu Pravdu, prosím (2006).

Kromě již zmíněného studentského snímku debutovala Holubová jako studentka DAMU také v celovečerním filmu; poprvé se objevila ve filmu KOPRETINY PRO ZÁMECKOU PANÍ (1981), následně jí byly souzeny menší postavy zakomplexovaných kamarádek hlavních hrdinek (TICHÁ RADOSŤ, 1985; PŘÍBĚH 88, 1988; ČAS SLUHŮ, 1989), v hořké komedii VRAŤ SE DO HROBU (1989) hrála do značné míry samu sebe. Cesta Evy Holubové k velkým a úspěšným rolím kopíruje osud řady jiných hereček, jejichž rozletu v mládí bránil nepříliš atraktivní vzhled a musely si počkat na charakterní role středního věku. První výraznou kreaci ve filmu předvedla jako sadistická vychovatelka v Renčově dramatu REQUIEM PRO PANENKU (1991).

Ani to však ještě nebyl počátek její úspěšné herecké kariéry. Ten nastal až koncem 90. let. Po boku Rudolfa Hrušínského zaujala v povídkovém filmu KNOFLÍKÁŘI (1997). Divácky vděčné i kritiky ceněné role tragikomických a životem znavených žen hrála v Hřebejkových filmech PELÍŠKY (1998) a PUPENDO (2003). Výraznou příležitost dostala také jako předsedkyně volební komise v komedii Alice Nellis ENE BENE (2000), menší role ale ztvárnila v řadě dalších snímků. Holubová si osobně velmi cení dlouholeté spolupráce s režisérem Tomášem Vorlem (PRAŽSKÁ PĚTKA, 1988; KOUŘ, 1990; CESTA Z MĚSTA, 2000; SKŘÍTEK, 2005), i když jeho avantgardní umělecké snímky jsou přijímané spíš kritikou než masovým publikem. V poslední době vynikla Eva Holubová ve zfilmované verzi Vieweghova románu ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU (2006), ředitelku si zahrála v komedii GYMPL (2007; opět v režii Tomáše Vorla), naposledy hrála jednu z hlavních rolí v komedii LÍBÁŠ JAKO BŮH (2009). Od konce 80. let spolupracuje Eva Holubová také s televizí. Hrála v řadě inscenací, pohádek a seriálů, nebylo jí ale souzeno, aby v tomto médiu vytvořila tak výrazné postavy jako v posledních letech na filmovém plátně. Na místě by bylo snad možno vyzvednout jen smutný televizní příběh NA PSÍ KNÍŽKU (2002), kde opět hrála postavu nikoli nepodobnou sobě samé. V televizi v poslední době uváděla naučný pořad pro děti Futuroskop.

Úspěšnost Evy Holubové na filmovém plátně lze dokumentovat také jejími oceněními. Dostala Českého lva za vedlejší roli ve filmu ENE BENE (2000), na stejnou cenu byla nominována za filmy KNOFLÍKÁŘI (1997) a PELÍŠKY (1998). Za svou roli v komedii ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU (2006) získala cenu za hlavní ženský herecký výkon na festivalu Tribeca v New Yorku.

Eva Holubová dlouhá léta trpěla depresemi a sklonům k alkoholismu, což v určitých obdobích značně omezovalo její pracovní možnosti. Osobní krizi spojenou s alkoholem nakonec překonala a své životní zkušenosti předala v televizním dokumentu 13. KOMNATA (2007). Jejím osudům se věnoval také opět Tomáš Vorel v dokumentu Z MĚSTA CESTA (2002). Eva Holubová je provdaná za výtvarníka Miroslava Zdeňka a je matkou dvojčat Adama a Karolíny.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Anna
Instalatér z Tuchlovic
Jak básníci čekají na zázrak
Pustina (TV seriál)
2015 Rudyho má každý rád (TV seriál)
2014 Hodinový manžel
2013 Škoda lásky (TV seriál)
2012 Cesta do lesa
Líbáš jako ďábel
2011 Autopohádky
Odcházení
Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda (TV seriál)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Doktor od jezera hrochů
2009 Líbáš jako Bůh
Operace Dunaj
2008 Taková normální rodinka
2007 Gympl
Malé radosti (studentský film)
Nadměrné maličkosti: Kukačky (TV film)
2006 Jak se krotí krokodýli
Pakárna (TV seriál)
Účastníci zájezdu
2005 Náves (TV seriál)
Skřítek
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Čert ví proč
Duende (studentský film)
Mazaný Filip
Pupendo
Společník (TV film)
2002 Na psí knížku (TV film)
Táňa, Táňa (divadelní záznam)
Waterloo po česku
2001 Duch český (TV seriál)
Karlínská balada (TV film)
Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem (TV film)
Skříň (TV film)
Stříbrná paruka (TV seriál)
Svatá noc (TV film)
Vohnice a Kiliján (TV film)
2000 Anděl Exit
Cesta z města
Dokoláč (TV seriál)
Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
Strýček Váňa (divadelní záznam)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1999 Ene bene
Hanele
Pelíšky
1998 Čas dluhů
Pasti, pasti, pastičky
Vše pro firmu (TV film)
Za zdí (TV film)
Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam)
1997 Dobrá zpráva (TV film)
Ivanov (divadelní záznam)
Knoflíkáři
Poslední koncert (TV film)
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Draculův švagr (TV seriál)
Dům poslední radosti (TV film)
Dvě z policejní brašny (TV film)
Kde padají hvězdy (TV seriál)
1995 Já vás chápu, pane prezidente (TV film)
Mutters Courage
1994 Historky od krbu (TV seriál)
1992 Čarodějka
1991 Obecná škola
Requiem pro panenku
1990 Kouř
1989 Čas sluhů
Kára
Příběh '88
Strašidlo cantervillské (TV film)
Vojtěch, řečený sirotek
Vrať se do hrobu!
1988 Pražská 5
1987 Páni Edisoni
1986 Dotyk zla (TV film)
1985 Černá země (TV seriál)
ING. (studentský film)
Tichá radosť
1984 Co je vám, doktore?
1981 Kopretiny pro zámeckou paní
Skleněný dům
To můj Láďa...

Dokumentární

2016 Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
2015 Tajemství Bolka Polívky (TV film)
2014 13. komnata Tomáše Vorla (TV film)
2012 Pavel Vítek: Mít sen a jemu se vzdát (TV film)
2011 Film o filmu: Cesta do lesa (TV film)
2010 Když kámen promluví
2009 Dalajlamovo poselství (TV film)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2007 Občan Havel
2006 Začátky filmových hvězd
13. komnata Pavla Vítka (TV film)
2005 Film o filmu: Skřítek (TV film)
13. komnata Evy Holubové (TV film)
2003 Film o filmu: Pupendo (TV film)
Národ sobě aneb České moře v 18 přílivech (TV film)
2002 Z města cesta
2000 Kočky (TV film)
1998 Film o filmu: Čas dluhů (TV film)
1994 Písničkáři k volbám aneb Boj o hlasy voličů (TV seriál)
Pražská pětka z Vídně do Akropole (TV film)

TV pořady

2015 Český lev 2014 (TV pořad)
Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren (TV pořad)
2013 Český lev 2012 (TV pořad)
Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
Sígři ve výslužbě (TV pořad)
2012 Možná přijde i charita (TV pořad)
Nic není nemožné (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Moje místo (TV pořad)
Trampoty (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Hádej, kdo lže! (TV pořad)
Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Futuroskop (TV pořad)
Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
Ok – Občan Kraus (TV pořad)
Silvestrovská omeleta (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Prology (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

1994 Písničkáři k volbám aneb Boj o hlasy voličů (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 379)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace