Reklama

Reklama

Harold Lloyd

(TV film)
  • Německo Harold Lloyd: Hollywoods zeitloses Comedy-Genie (více)

Obsahy(1)

Měl rád nebezpečí, téměř na to doplatil životem, ale svět se jeho kouskům směje dodnes... V padesátých letech minulého století byl považován za herce na odpočinku, od jeho úmrtí uplyne zanedlouho už padesát let, ale svět ho stále vnímá jako hvězdu. Usměvavý pohledný muž s charakteristickými kulatými brýlemi, který lezl po věžních hodinách, je považován za třetího největšího komika všech dob po Chaplinovi a Keatonovi. Mnozí namítají, že tvořit jakýkoli žebříček je nesmysl, protože způsob projevu každého z nich byl zcela odlišný. Harold Lloyd, který poprvé stál na divadelní scéně už jako dvanáctiletý chlapec, absolvoval hereckou školu v San Diegu a už ve věku dvaceti let si poprvé zahrál ve filmu roličku číšníka. Předtím ale musel neúnavně obcházet produkční společnosti a vnucovat jim své umění. O tři roky později už byl slavný, a to i díky producentu a režisérovi Halu Roachovi, jemuž zůstal věrný po celé desetiletí. V roce 1919 se Lloydovi stal vážný úraz, při výbuchu během fotografování reklamy přišel o palec a ukazováček na pravé ruce a utrpěl další zranění včetně ran na obličeji. Nebylo jasné, jestli vůbec přežije, natož zda se vrátí k práci. Podařilo se, a kdo nic netuší, jistě ho překvapí informace, že slavnou „hodinovou“ scénu ve filmu O patro výš natáčel v rukavici, která skrývala protézu dvou důležitých prstů. Během celé své kariéry natáčel všechny krkolomné scény sám a nenechal se zastupovat kaskadérem. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The more trouble you get a man into, the more comedy you get out of him..“ Portrét o ctižádosti, cílevědomosti, soutěživosti a neochotě vysílat své filmy v pozdějších letech v televizi, což v očích veřejnosti většinou znamenalo pozici až toho třetího. Pokud jde o stupně vítězů těch, co v módu safety last zemřeli se zrodem zvukového filmu, jak to máte vy..? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na kurzu na Filmově vědě jsme probíraji jen Lloydovy filmy. Nyní jsem se dozvěděl také něco o jeho životě. Potkaly ho v životě jen dvě neštěsti. Když mu vyhořel sklad jeho filmů, z něhož nestihl zachránit všechny a když dostal rakovinu, což dnes v moderní době čeká kvůli jedům a stresu každého třetího až čtvrtého z nás. Lloyd paradoxně přežil fašistickou éru McCartysmu, kdy začala degenerace Ameriky, která je dnes skoro dokonána, s vyznamenáním. Líbilo se mi závěrečné shrnutí "Filmy s Haroldem Lloydem si můžeme opravdu vychutnat jen ve velkém kině, s orchestrem, s dobrou filmovou kopií a s publikem ochotným se smát. Pak se budete válet smíchy. Lloyd je tak zábavný , že moderní divák bude nadšen. Pokud ho ovšem přemluvíte, aby na něj šel". Shlédl jsem na Čt2. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý portrét zajímavé postavy němého filmu. Dává do souvislostí filmovou kariéru, ctižádostivou osobnost tvůrce i vnější okolnosti a je jen škoda, že Lloyd už dnes není tak známý jako je například Chaplin. Jeho gymnastické výstupy – po zranění bez dvou prstů na pravé ruce – budí obdiv i dneska. SHRNUTÍ: Jo, je to o tom chlápkovi, co visí na hodinách. A udělal toho mnohem víc. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Podařený dokument o velkém komikovi a jeho bohatém (doslova) životě. Spousta autentických záběrů, fotek, vyprávějí lidé z Lloydova okolí či příbuzenstva. Užitečné, obohacující, zábavné. Hudba: musicfox ()

sator 

všechny recenze uživatele

OHarold, na nose brýle měl s láskami kříž a stále o patro hnal to výš a byl jest vždycky samý špás. Harold, blázen a klaun Harold Lloyd, když vykročil na celuloid, biograf se smíchy jen třás. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama