Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harold Lloyd přjíždí do velkoměsta s ambicemi stát se někým, aby získal ruku svojí dívky. Stane se však pouhým prodavačem a když mu hrozí vyhazov, rozhodne se udělat obchodu nečekanou reklamu - nechá svého přítele vylézt na vrchol mrakodrapu. Protože má ale jeho přítel problémy s policií, rozhodne se první patro vylézt sám s tím, že v dalším patře se nenápadně vymění za svého přítele. Kam až bude muset Harold vylézt? (Rosana)

(více)

Recenze (103)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární němý film, který se stal známým převážně díky neuvěřitelným kaskaderským výkonům Harolda Lloyda, které korunuje slavná závěrečná scéna s hodinami, která byla x krát citována v jiných filmech. Příběh mi však už tak zajímavý nepřišel a byla zde spousta scén, která mě spíše nudila. Z němé éry si raději dám cokoliv od Chaplina nebo Keatona. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý obsahuje jednu z najslávnejších kaskadérskych scén v histórii. A po pravde, tam kde sa mi diváci smejeme, tvorcom asi nebolo všetko jedno ( aj keď v skutočnosti to v niektorých situáciách nebolo až také nebezpečné, to všetko je kvalitným spojením kamerového triku a falošnej budovy ). Okrem toho snímok obsahuje aj iné zdarilé gagy a tak nieje jedným z tých, ktoré stoja na jednej podarenej situácií. Dokonalá komédia na masové pobavenie. ()

Reklama

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Na LFŠ viděno za doprovodu skupiny Květy, takže hodnotím vlastně trochu jiné dílo, resp. výsledek snažení film. tvůrců z 20. let a brněnských hudebníků z 21. století. Ale hodnotím to jen kladně. Ten film by měl vidět asi každý, protože ta energie, kterou obsahuje, ta pozitivní síla, ta je nepřenosná a nezapomenutelná. Nejvtipnější němý film, jaký jsem viděla! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Skvělý film a zároveň výborný filmový zážitek ještě ze skvělejším akrobatickým komikem Haroldem Lloydem (ON-jeho známá přezdívka). Tato americká komedie-groteska je zároveň jeho čtvrtým filmem v němž se snaží zdolat výškovou budovu, vystaven však všem nástrahám a protivenstvím, při nichž se mě doslova tajil dech a vstávali mi vlasy hrůzou na hlavě. Díky vhodně voleným úhlům záběrů působí mnohé scény ve filmu ještě hrozivěji než ve skutečnosti. Ve většině záběrů, byť i sebevražednějších, vystupoval prý úplně sám. Podobně jako o mnoho let později třeba polokaskadér J.P.Belmondo. Dvojníkem se nechával nahradit jen v některých velkých úsecích a celcích. H.Lloyd ztělesnil ve filmu-grotesce stejně jako ve svých jiných filmech po roku 1921-takového optimistického kariéristického maloměšťáčka, obdařeného však komicky směšnou snahou přizpůsobení se, který se pokouší nalézt navzdory všem protivenstvím a vlastní nešikovnosti uplatnění ve velkoměstské džugli. Po všech svých útrapách nakonec ale dosáhne svého kýženého úspěchu. Nikdy nezapomenu na scénu kdy se drží jen nějakého lana na věži výškové budovy jen nad těmi velkými hodinami. Nebo na tu jeho legrační uniformu (šaty z konfekce) která se pro něj od roku 1921 stala typickou a ve které vystupoval. A na ty jeho velké černé okrouhlené kostěné brýle bez skel a slamák. Trošku mi to přípomínalo našeho už zesnulého komika Felixe Holzmanna. První film který jsem s tímto komikem zhlédnul mě naprosto uchvátil a proto dávám za 5*. Harold Lloyd N.1, Buster Keaton N.2, Charles Chaplin N.3 to je u mě pořadí hlavních hvězd němých grotesek po tomto filmu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Před sto lety se v komediích nemluvilo, a jen se vršily gagy a honičky v rychlém tempu na sebe. Dnes je komikem každý, kdo umí říci padesátkrát za minutu fuck (to je hint na tebe, Rogene), ale to, co tady předvádí Harold Lloyd, to už dnes nikdo nepřekoná. Tohle je a bude pořád jeden z vrcholů filmové komedie. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Bill Strother nebyl herec, ale artista – objevil se jen v tomto snímku při zdolávání výškové budovy. (Kulmon)
  • Harold Lloyd jako první ověřoval bezpečnostní opatření pro akrobacii na hodinách svržením figuríny na žíněnku dole. Figurína se odrazila a sletěla dolů na ulici. (Kulmon)
  • Časopis Premiere zvolil tento film v roce 2006 mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama