Reklama

Reklama

Harold Lloyd

(TV film)
  • Německo Harold Lloyd: Hollywoods zeitloses Comedy-Genie (více)

Obsahy(1)

Měl rád nebezpečí, téměř na to doplatil životem, ale svět se jeho kouskům směje dodnes... V padesátých letech minulého století byl považován za herce na odpočinku, od jeho úmrtí uplyne zanedlouho už padesát let, ale svět ho stále vnímá jako hvězdu. Usměvavý pohledný muž s charakteristickými kulatými brýlemi, který lezl po věžních hodinách, je považován za třetího největšího komika všech dob po Chaplinovi a Keatonovi. Mnozí namítají, že tvořit jakýkoli žebříček je nesmysl, protože způsob projevu každého z nich byl zcela odlišný. Harold Lloyd, který poprvé stál na divadelní scéně už jako dvanáctiletý chlapec, absolvoval hereckou školu v San Diegu a už ve věku dvaceti let si poprvé zahrál ve filmu roličku číšníka. Předtím ale musel neúnavně obcházet produkční společnosti a vnucovat jim své umění. O tři roky později už byl slavný, a to i díky producentu a režisérovi Halu Roachovi, jemuž zůstal věrný po celé desetiletí. V roce 1919 se Lloydovi stal vážný úraz, při výbuchu během fotografování reklamy přišel o palec a ukazováček na pravé ruce a utrpěl další zranění včetně ran na obličeji. Nebylo jasné, jestli vůbec přežije, natož zda se vrátí k práci. Podařilo se, a kdo nic netuší, jistě ho překvapí informace, že slavnou „hodinovou“ scénu ve filmu O patro výš natáčel v rukavici, která skrývala protézu dvou důležitých prstů. Během celé své kariéry natáčel všechny krkolomné scény sám a nenechal se zastupovat kaskadérem. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý portrét zajímavé postavy němého filmu. Dává do souvislostí filmovou kariéru, ctižádostivou osobnost tvůrce i vnější okolnosti a je jen škoda, že Lloyd už dnes není tak známý jako je například Chaplin. Jeho gymnastické výstupy – po zranění bez dvou prstů na pravé ruce – budí obdiv i dneska. SHRNUTÍ: Jo, je to o tom chlápkovi, co visí na hodinách. A udělal toho mnohem víc. ()

sator 

všechny recenze uživatele

OHarold, na nose brýle měl s láskami kříž a stále o patro hnal to výš a byl jest vždycky samý špás. Harold, blázen a klaun Harold Lloyd, když vykročil na celuloid, biograf se smíchy jen třás. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The more trouble you get a man into, the more comedy you get out of him..“ Portrét o ctižádosti, cílevědomosti, soutěživosti a neochotě vysílat své filmy v pozdějších letech v televizi, což v očích veřejnosti většinou znamenalo pozici až toho třetího. Pokud jde o stupně vítězů těch, co v módu safety last zemřeli se zrodem zvukového filmu, jak to máte vy..? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Podařený dokument o velkém komikovi a jeho bohatém (doslova) životě. Spousta autentických záběrů, fotek, vyprávějí lidé z Lloydova okolí či příbuzenstva. Užitečné, obohacující, zábavné. Hudba: musicfox ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na kurzu na Filmově vědě jsme probíraji jen Lloydovy filmy. Nyní jsem se dozvěděl také něco o jeho životě. Potkaly ho v životě jen dvě neštěsti. Když mu vyhořel sklad jeho filmů, z něhož nestihl zachránit všechny a když dostal rakovinu, což dnes v moderní době čeká kvůli jedům a stresu každého třetího až čtvrtého z nás. Lloyd paradoxně přežil fašistickou éru McCartysmu, kdy začala degenerace Ameriky, která je dnes skoro dokonána, s vyznamenáním. Líbilo se mi závěrečné shrnutí "Filmy s Haroldem Lloydem si můžeme opravdu vychutnat jen ve velkém kině, s orchestrem, s dobrou filmovou kopií a s publikem ochotným se smát. Pak se budete válet smíchy. Lloyd je tak zábavný , že moderní divák bude nadšen. Pokud ho ovšem přemluvíte, aby na něj šel". Shlédl jsem na Čt2. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama