Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život Katji se otřese v základech, když při bombovém útoku přichází o syna a manžela. Rodina a přátelé se jí snaží být v těžkých chvílích oporou, Katja ovšem nemůže jít dál s vědomím, že vrazi její rodiny chodí beztrestně po svobodě. V hlavní roli thrilleru Fatiha Akina o pomstě a spravedlnosti exceluje Diane Kruger. (Aerofilms)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (246)

mcb 

všechny recenze uživatele

Nový snímek německého režiséra Fatiha Akina, v němž exceluje Diane Krueger jako matka, která se vyrovnává se smrtí svého manžela a syna po bombovém útoku, je sestaven ze tří, zdánlivě neslučitelných částí, z nichž každá vychází z tradice jiného žánru. Odnikud začíná jako drama o ztrátě, které je zároveň intimní studií truchlení, samoty a neschopnosti se vyrovnat se smrtí blízkých osob a navrátit se do společnosti – tato část je spíše povinným úvodem pro další dvě dějství, v nichž hlavní postava přechází z pasivního do aktivního stádia. Nejsilnější část filmu je soudním dramatem, v němž se odvíjí silný osobní příběh a boj za spravedlnost. Zde by Odnikud klidně mohlo konkurovat těm nejlepším americkým soudním dramatům, protože obsahuje strhující gradaci, proslovy a nečekané rozuzlení. Mírným zklamáním je proto poslední třetina filmu, v němž precizně vyrešeršovaný a komplikovaný příběh ustupuje přímočarému thrilleru o pomstě. Distance od velmi realistických prvních dvou třetin je díky zjednodušenému konání hlavní hrdinky (příliš mnoho náhod) až tak velká, že nemá tragické finále možnost zapůsobit tak silně jako předchozí části. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od kolegů se nebudu rozplývat nad herectvím Diane, protože ukaž mně film, kde tahle německá kráska zahrála špatně, zde měla díky scénáři takový prostor, že i posledním bezvěrcům došlo, která že z hereček je bohyně. Krom hereckých výkonů, ale je to i skvěle napsaný scénář a především mistrovská práce režie a kamery. Jako příklad uvedu, scénu kdy je Diane v poli sama se svými myšlenkami v tu chvíli bylo souznění s hlavní hrdinkou absolutní. Je to velmi silný příběh, podtržený dokonalou filmařskou precizností mistra Akina. Nechci víc prozrazovat, protože totální neznalost v tomto případě umocňuje totální zážitek. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se toho dožiju, ale je to tak. Chce se mi křičet, ba co přímo řvát. I love you Diana! Nikdy jsem Tě neměl rád a možná ani nebudu, ale tys to dokázala. Trošku jsi zestárla, možná maličko přibrala a co je hlavní , herecky jsi naprosto excelovala. Z téhle lehce nadprůměrné story s trošku vratkým scénářem jsi udělala něco, na co hned tak nezapomenu. A čert vem ten (ne)povedený konec. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zločin, súd a pomsta. Dráma, ktorá obstojí len v strednej časti, koniec je slabučký. Filmovo je to spracované dobre, Krugerovej herectvo takisto dobré, ale inak je príbeh postavený na klamstve tureckého režiséra. Na záver sa totiž dozvedáme, že za sedem rokov v Nemecku zabili 9 migrantov. Až 9? To je ako veľa? Ročne urobia v Nemecku prisťahovalci cca 300 000 trestných činov, mnoho z nich je vrážd, a pán režisér sa tu oháňa takým smiešnym číslom, ako by v Reichu opäť nastupovala k moci nacistická strana. Veľmi trápny pokus zastieniť pravdu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Veľmi chválený film, ktorý som dlhšiu dobu odkladal. Nelákalo ma to celkové téma filmu. Útok na menšinu. Keď je téma moc aktuálne, tak to potom smrdí kalkulom filmárov ždímat čerstvé rozpoloženie skrz rozdeľujúce emoce. Prací proces sa našťastie nekonal, ale zároveň sa nekonalo nič prekvapivé. V podstate klasická záležitosť. Nič, čo by Vás nadchlo. To čím Odnikud boduje sú herci, a to predovšetkým Diane Kruger. Od čias Tróji sa prepracovala k naozaj presvedčivej herečke. Napriek jej nadpriemernému, vlastne výbornému výkonu sa jedná len kvalitne urobenú jednorázovku, ktorej dojem neprežije prvú polnoc. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Film je rozdělený do 3 kapitol – „Rodina“, „Spravedlnost“ a „Moře“. Natáčení se chopil kameraman Rainer Klausmann s kamerou ARRI Alexa a v každé z kapitol se zaměřil na jiný styl. V kapitole „Rodina“ se natáčelo převážně v exteriéru mobilní verzí ARRI Alexa v režimu „Super-16“, aby scény vypadali syrověji. V kapitole „Spravedlnost“ převládaly scény v interiéru a byly použity extrémně ostré anamorfní objektivy od ARRI a natáčelo se ze stativu, nebo z kolejí. Pro kapitolu „Moře“ byly vybrány objektivy s charakterem světla „starý film“ pro změkčení slunečního světla. Domácí video (video na pláži, svatba) bylo natočeno smartphonem. (vojacekr)
  • Zástupcovia Nemecka zvolili film do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2018. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v nemeckom Hamburgu, a tiež v Grécku v oblasti s názvom Schinias. (MikaelSVK)

Související novinky

Co chystá režisér Odnikud?

Co chystá režisér Odnikud?

25.09.2018

Držitel Zlatého glóbu za drama Odnikud v hlavní roli s Diane Kruger (Hanebný pancharti) Fatih Akin připravuje svůj další projekt. Německý režisér chystá hororový thriller The Golden Glove inspirovaný… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

16.10.2017

Bláznivá špiónská komedie, thriller o pomstě a spravedlnosti, ponurá dystopie nabízející neutěšený obraz naší budoucnosti, film o slavném spisovateli Stefanu Zweigovi nebo fascinující příběh dvou… (více)

Reklama

Reklama