foto

Fatih Akin

  • nar. 25.8.1973 (44 let)
    Hamburk, Hamburg, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Fatih Akin pochází z rodiny tureckých přistěhovalců. V Hamburku vystudoval film na Hochschule für Bildende Künste.

Vedle herecké práce (kromě rolí v některých svých snímcích hrál např. ve filmech Back in Trouble, Kismet, Planet der Kannnibalen, A Goddamn Job) natočil řadu videosnímků a po několika krátkometrážních titulech (Sensin – Du bist es!, 1995; Getürkt, 1996) debutoval v roce 1998 celovečerním hraným filmem Kurz und schmerzlos (Krátce a bezbolestně).

Následovaly snímky V červenci (2000), Solino (2002) a Akinovo dosud nejúspěšnější dílo Proti zdi (2003), které získalo Zlatého medvěda na Berlinale, Evropskou filmovou cenu za nejlepší snímek roku a řadu dalších ocenění. Z dalších Akinových filmů jmenujme Na druhé straně (2007), Soul Kitchen (2009, Velká cena poroty na MFF Benátky), Šrám (2014) či Goodbye Berlin (2016).

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2005 Hirsiz var!
2004 Ein Krasser Deal (TV film)
2001 Experiment
Liebenden vom Hotel von Osman, Die
Planet der Kannibalen
2000 V červenci
1999 Kismet
Letzte Flug, Der
1998 Kurz und schmerzlos
1997 Trickser (TV film)
1996 Getürkt
1995 Sensin - Du bist es!
1994 Doppelter Einsatz - Falsche Freunde (TV film)

TV seriály

1997 Einsatz Hamburg Süd (TV seriál)
1996 SK Babies (TV seriál)

Dokumentární

2014 Od Caligariho k Hitlerovi
2002 Durch die Nacht mit... (TV seriál)
2001 Denk ich an Deutschland - Wir haben vergessen zurückzukehren

TV pořady

2013 CIRCUS HALLIGALLI - Best of (TV pořad)
2007 Evropské filmové ceny 2007 (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
Nachtstudio (TV pořad)
1991 DAS! (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1974 III nach neun (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Odnikud
2014 Šrám
2013 Mamaroš
2011 Blutzbrüdaz
2009 Soul Kitchen
2008 Chiko
2007 Na druhé straně
2004 Vizije Evrope

TV seriály

2011 Vyměněné životy (TV seriál)

Dokumentární

2012 Müll im Garten Eden, Der
2005 Crossing the Bridge - Zvuk Istanbulu

Spisovatelská filmografie

Filmy

2004 Proti zdi - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(98)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace